Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Ο ανασχηματισμός «αναλγητικό» για τον «πονοκέφαλο» από το «ναυάγιο» συγκρότησης ΕΣΡ και των αδειών

http://thecaller.gr/wp-content/uploads/2016/11/tsipras_ponokefalos.jpg
Αντίδοτο μέσω ανασχηματισμού στις δύσκολες στιγμές που βιώνει η κυβέρνηση με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών ψάχνει ο πρωθυπουργός.




Μετά το ναυάγιο της συγκρότησης του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου και το αυτογκόλ με την υποψηφιότητα Πολύδωρα, που αποσύρθηκε πριν καν τεθεί σε ψηφοφορία στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, αιφνιδιαστικά έγινε γνωστό ότι το ΣτΕ ενέκρινε τα σχέδια δύο Προεδρικών Διαταγμάτων, με τα οποία επέρχονται αλλαγές στη δομή και τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.
Παράλληλα, αργά χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι εκτός απροόπτου παγώνει μέχρι νεωτέρας η νομοθετική ρύθμιση για τις προσωρινές άδειες λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, με πληροφορίες να θέλουν τον πρωθυπουργό να αναζητεί λύση για το τηλεοπτικό τοπίο με συναίνεση από τον πολιτικό κόσμο ακόμη και μέσα από μια… σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών!
Παρά το γεγονός ότι από το Μαξίμου διαρρέεται ότι ο ανασχηματισμός εξακολουθεί να μην είναι στις προτεραιότητες Τσίπρα και να εκφράζεται έκπληξη για τη δημοσιοποίηση των σχεδίων των Προεδρικών Διαταγμάτων, είναι βέβαιο ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι πολύ κοντά στην ανακοίνωσή τους. Άλλωστε, τα ΠΔ επιβεβαιώνουν δομικό ανασχηματισμό, τον οποίο έχει προαναγγείλει η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Έτσι, δημιουργείται αυτόνομο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, σπάει σε υπουργείο Περιβάλλοντος και υπουργείο Ενέργειας το σημερινό κοινό υπουργείο και ανασυστήνεται το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Διοικητικής Μεταρρύθμισης) και το υπουργείο Τουρισμού. Aλλαγές επέρχονται και στις ονομασίες αρκετών υπουργείων. Πιο σημαντική αυτή που συνεπάγεται και μεταφορές αρμοδιοτήτων από το σημερινό υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων στο νέο υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών μένει μόνο του, δεδομένου ότι αυτονομείται το Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Κατόπιν τούτων, όλα δείχνουν ότι στην έξοδο από την κυβέρνηση οδηγείται ο Θοδωρής Δρίτσας, ενώ ο Χρήστος Σπίρτζης κρατά το υπουργείο Υποδομών και Δικτύων. Επίσης, η διάσπαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι κάτι με το οποίο ο Πάνος Σκουρλέτης έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη τη διαφωνία του, ενώ άγνωστο παραμένει εάν ο Γιάννης Μουζάλας θα αναβαθμιστεί σε υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής ή θα επιλεγεί άλλο πρόσωπο για τη θέση. Και η παραμονή του Παναγιώτη Κουρουμπλή στο «νέο» υπουργείο Εσωτερικών θεωρείται επισφαλής.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, το – αναμενόμενο – ναυάγιο στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του ΕΣΡ δεν έβγαλε χαμένη μόνο την κυβέρνηση, αλλά και τη ΝΔ, η οποία αρνήθηκε να συναινέσει, αλλά και να καταψηφίσει την κυβερνητική πρόταση, αμέσως μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας Πολύδωρα. Και αυτό, διότι ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι κατάφεραν εν πολλοίς να περάσουν τους όρους τους (π.χ. να μην είναι αντιπρόεδρος ο Βασίλης Μουλόπουλος ή να συμμετάσχει ως μέλος ο Γιάννης Τζαννετάκος) και να δώσουν έτσι θετική ψήφο.
Αντιδράσεις, ωστόσο, προκαλεί η ενέργεια της κυβέρνησης να μην καταργήσει το νόμο Παππά, μετά και την απόφαση του ΣτΕ, αλλά – όπως αναφέρεται στο κείμενο της τροπολογίας που κατέθεσε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός – να αναστείλει την εφαρμογή του επίμαχου άρθρου 2Α. Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης στη Διάσκεψη των Προέδρων, επελέγη αυτή η λύση, ούτως ώστε να μην υπάρξει νομικό ζήτημα με τους υπερθεματιστές, οι οποίοι πιθανότατα θα διεκδικήσουν δικαστικά την επιστροφή των χρημάτων του διαγωνισμού ή ακόμη και αποζημιώσεις.

  Του Αιμίλιου Περδικάρη
         thecaller.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου