Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Ανοίγει τη Δευτέρα (σήμερα) το τζαμί του Μουσταφά Μπέη στις Σέρρες

http://i1.wp.com/www.anexartitos.gr/wp-content/uploads/2016/11/%CE%9C%CE%BF%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%AC-%CE%9C%CF%80%CE%AD%CE%B7-2016-11-20_140309.jpg?fit=607%2C450
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, στο πλαίσιο της δράσης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων “Ημέρα για την ανάδειξη του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας”,




 θα ανοίξει το τζαμί Μουσταφά Μπέη στην οδό Καπετάν Μητρούση 1 (Κάτω Καμενίκια Σερρών) τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016.
Ωρες Λειτουργίας 10:00-14:00 , είσοδος ελεύθερη.
Για δηλώσεις συμμετοχής ομάδων επισκεπτών μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο 2321021084.
Πληροφορίες κ.Κ.Πάνος, κ .Μ.Τζαννή, κ.Μ.Σταμπούλογλου.


Ημέρας Προβολής του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας

Στο πλαίσιο της Ημέρας Προβολής του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που ειδικά φέτος έχει επίκεντρο την 21η Νοεμβρίου 2016, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), τα μέλη του και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων σχετικά με το ανασκαφικό, αναστηλωτικό, μουσειακό, εκπαιδευτικό και γενικά το πολυσχιδές έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.


Όπως τονίζει στο μήνυμά του ο
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ):

Ανοίγουμε τις πόρτες αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, μουσείων, αποθηκών και εργαστηρίων συντήρησης και μιλάμε με τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες τους, ενήλικες και μαθητές, δασκάλους και δημοσιογράφους, αγρότες, επιχειρηματίες και καλλιτέχνες και … και …, για τον τρόπο που δουλεύουμε, αλλά και για τη σημασία της δουλειάς μας για την εκπαίδευση, την οικονομία, την ανάπτυξη.

Η ιστορία του Μουσταφά Μπέη

Το τζαμί χτίστηκε περίπου το 1519 μ.Χ., από τον Βεζύρη του Σουλτάνου Κοτζά Μουσταφά. Ήταν μεγάλο καλλιτεχνικό τέμενος με ιμαρέτια, ιεροδιδακτήρια σχολή και ήταν καλυμμένο όλο με μόλυβδο.
Στην κύρια πύλη, αν και με πολλά λάθη, υπήρχε χρονόγραμμα με χρυσά γράμματα που έλεγε:
«Ο Μουσταφά βέης, ου ωρισμένη ώρα (του θανάτου) πιστός εις τους ιστορημένους λόγους της ιστορίας, έκτισεν δι αγάπην του Θεού φέρων των φωνήν της σωτηρίας και της ευτυχίας έτει…».
Σήμερα απομένει μόνο ο θόλος και ενώ με βασιλικό διάταγμα κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο, αγοράσθηκε ως ανταλλάξιμη περιούσια από τον Ηλία Λαυρεντίδη.
Ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως ξυλουργείο για πολλά χρόνια.
(η φωτογραφία είναι του 2014)

anexartitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου