Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Οι πρώτες αντιδράσεις για την εκλογή Τραμπ

Πρόσκληση στις Βρυξέλλες από Σουλτς, Γιούνκερ
http://www.protothema.gr/Images/ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC4xNTAuMC40L3B0d2VibC9maWxlcy8xLzIwMTYvMTEvMDkvcHV0aW41Njc1LmpwZw%3d%3d&t=0&w=820&h=457&a=Center
Πούτιν: Ελπίζω ότι θα υπάρξει συνεργασία για να βγουν οι σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ από την παρούσα κατάσταση κρίσης – Πανηγυρισμοί από Λεπέν και ακροδεξιές δυνάμεις – Τον καλούν σε Σύνοδο οι Ευρωπαίοι – Ικανοποίηση στην Τουρκία



Ανάμικτες είναι οι πρώτες αντιδράσεις στην εκλογή Τραμπ. Η χαρά στο στρατόπεδο ακροδεξιών κομμάτων είναι έκδηλη ενώ στο τηλεγράφημά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα του ότι οι εξελίξεις στις ΗΠΑ θα σημάνουν και βελτίωση στις σχέσεις με τη Ρωσία.

Η Ευρώπη είναι πιο μουδιασμένη... Στις 11 το πρωί της Τετάρτης έγινε γνωστό ότι επίσημη πρόσκληση στον Ντόναλντ Τραμπ, να μεταβεί στις Βρυξέλλες απέστειλαν πριν από λίγα λεπτά ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μαζί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Οι δύο Πρόεδροι προτείνουν μέσω κοινής επιστολής στον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ μια ανοιχτή πρόκληση έτσι ώστε να «χαρτογραφηθούν οι σχέσεις ΕΕ και ΗΠΑ». Στη συνέχεια Τουσκ και Γιούνκερ υπενθυμίζουν στον Ντόναλντ Τράμπ τη σημασία των σχέσεων ΕΕ και ΗΠΑ στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την ασφάλεια, την μετανάστευση και τη κλιματική αλλαγή.



Συγχαρητήρια Πούτιν


Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης ένας από τους πρώτους ηγέτες που συνεχάρησαν τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του. Στο τηλεγράφημα που έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με τον Independent, ευχήθηκε και καλή υγεία στον 70χρονο νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Interfax, εν τω μεταξύ, στη συνεδρίαση της ρωσικής Δούμας επικράτησαν πανηγυρισμοί όταν ο πρόεδρος του σώματος ανακοίνωσε την ήττα της Χίλαρι Κλίντον.

Μαρίν Λεπέν: Συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία Μαρίν Λεπέν έστειλε συγχαρητήρια στον «πρόεδρο» Τραμπ πριν την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων των εκλογών των ΗΠΑ.

Με ανάρτησή της στο Twitter η Λεπέν όχι μόνο συνεχάρη τον Τραμπ αλλά και τον «ελεύθερο αμερικάνικο λαό!».

Για ιστορική νίκη μίλησε και η ευρωβουλευτής του αντιμεταναστευτικού γερμανικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) Μπεατρίξ φον Στορχ. «Πρόκειται για μια ιστορική νίκη. Είναι έκπληξη μόνο για το κατεστημένο, εγώ το ανέμενα. Πολλά από όσα είπε στην προεκλογική εκστρατεία ο Τραμπ πρέπει να τα δει κανείς με κριτικό μάτι. Επίσης ο Τραμπ θα πρέπει να αποδείξει ότι πράγματι θέλει μια νέα αρχή για τις ΗΠΑ, ιδίως σε ότι αφορά την επιφυλακτική στάση του στα εξωτερικά θέματα» δήλωσε η κυρία Φον Στορχ.

Αντιδράσεις Τουρκίας

Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ συνεχάρη σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, λέγοντας ότι είναι μια ευκαιρία για να προωθηθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις.
Σε ομιλία του στην Άγκυρα, ο Γιλντιρίμ δήλωσε πως μια «νέα σελίδα» θα ανοίξει στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις αν η Ουάσινγκτον εκδώσει τον τούρκο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και τον οποίο κατηγορεί η Τουρκία ότι ενορχήστρωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
«Δημιουργείται μια ευκαιρία για τον νέο πρόεδρο να προωθήσει τις σχέσεις με πολιτικές που λαμβάνουν υπόψη τη μάχη της Τουρκίας εναντίον της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Γιλντιρίμ.
Και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ και δήλωσε πως η Άγκυρα θα ενισχύσει τις «βασισμένες στην εμπιστοσύνη σχέσεις και τη συνεργασία» της με τις ΗΠΑ.

Ο Τσαβούσογλου έκανε τα σχόλιά του στο λογαριασμό του στο Twitter.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου