Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

ΙΟΒΕ: Πρώιμη αισιοδοξία για επενδυτική έκρηξη 35% το 2017 από τη βιομηχανία

http://www.liberal.gr/articleimg/625_A86DA50B-5DED-FD67-0DC5-DE382B0D2BDB.jpeg
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικές προβλέψεις για αύξηση της επενδυτικής τους δραστηριότητας στην Ελλάδα το 2017 σε ποσοστό 35,5% διατυπώνουν οι ελληνικές βιομηχανίες για την επόμενη χρονιά σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ.




Οι εκτιμήσεις είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες καθώς ακολουθούν μια χρονιά νέας αισθητής κάμψης της επενδυτικής δραστηριότητας κατά 5% και προφανώς αποτυπώνουν το αισιόδοξο κλίμα που είχε καλλιεργηθεί την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου για μεταβολή του επενδυτικού και οικονομικού κλίματος. Στην έρευνα του ΙΟΒΕ επισημαίνεται πως καθώς οι εκτιμήσεις αυτές πραγματοποιούνται σχετικά νωρίς, τείνουν να αποτελούν υπερεκτιμήσεις της επενδυτικής δραστηριότητας η οποία τελικά πραγματοποιείται και επομένως τα αποτελέσματα ενσωματώνουν ένα βαθμό αισιοδοξίας για την πορεία των επενδύσεων.
Η αύξηση της ζήτησης είναι ο κυριότερος θετικός λόγος για την υλοποίηση επενδύσεων, ενώ αντίθετα για την αποτροπή τους τη μεγαλύτερη επίδραση ασκεί σύμφωνα με τις βιομηχανίες η φορολογία των κερδών (49%), αλλά κυρίως η οικονομική πολιτική που ακολουθείται στο σύνολο της (67%).
Έντονα αρνητική, αλλά οριακά μειωμένη το 2017 σε σχέση με το τρέχον έτος εμφανίζεται η επίδραση της φορολογίας κερδών, με το 49% των ερωτηθέντων για το 2017 (από 53% φέτος) να θεωρεί το επίπεδο της φορολογίας αποτρεπτικό των επενδύσεων. Την πλέον αρνητική επίδραση επί των επενδυτικών σχεδίων των βιομηχανικών επιχειρήσεων ασκεί σταθερά τα τελευταία έτη η οικονομική πολιτική στο σύνολό της. Θεωρείται επενδυτικό αντικίνητρο για το 2017 από το 67% των ερωτώμενων, ποσοστό ελαφρώς μικρότερο του αντίστοιχου περυσινού (από 72% το 2016). 

Δεδομένων των παραπάνω, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία (του εξεταζόμενου δείγματος της περιόδου Οκτωβρίου – Νοεμβρίου) της Έρευνας Επενδύσεων στη Βιομηχανία για το 2017, οι σχετικές δαπάνες προβλέπεται να αυξηθούν κατά 35,5%. Ωστόσο σε κλαδικό επίπεδο παρατηρούνται σημαντικές διαφορές τάσης μεταξύ των κλάδων. Η άνοδος εκπορεύεται από την αναμενόμενη άνοδο των επενδύσεων στα Τρόφιμα– Ποτά – Καπνός κατά 38%, καθώς και στις λοιπές βιομηχανίες κατά 41%. Στους υπόλοιπους κλάδους αναμένεται μείωση της επενδυτικής δαπάνης, η οποία φθάνει το 26% στον κλάδο της Κλωστοϋφαντουργίας, Στα Χημικά επίσης προβλέπεται μείωση στην επενδυτική δραστηριότητα το 2017 σε σχέση με το 2016 (-16%), όπως επίσης στα Μη Μεταλλικά Ορυκτά, αλλά λιγότερο έντονη (-11%). 

http://www.liberal.gr/admin/uploads/1iove.png

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας, οι ελληνικές βιομηχανίες το 2016 μετέβαλλαν ελαφρώς τις βασικές προτεραιότητές τους στο επενδυτικό τους μείγμα σε σχέση με το 2015. Συγκεκριμένα, το 2016 το επενδυτικό μείγμα των επιχειρήσεων αποτελούταν πρωτίστως από δαπάνες για αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας για τα ήδη παραγόμενα προϊόντα (31%), που ήταν η κύρια προτεραιότητα και το 2015.
Η σημασία των επενδύσεων οι οποίες αφορούν στην αντικατάσταση του υφιστάμενου κεφαλαιουχικού εξοπλισμού ήταν παρόμοια με αυτή της κύριας επενδυτικής προτεραιότητας, με το ποσοστό τους να φθάνει στο 30% του συνόλου των επενδύσεων (32% το 2015). Ακολουθούν οι δαπάνες για διεύρυνση της παραγωγικής δυναμικότητας για νέα προϊόντα (18% από 13% το 2015) και η βελτίωση των μεθόδων παραγωγής που ήδη εφαρμόζονται (9% από 10% το 2015). Οι λοιποί σκοποί - όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η ενίσχυση των συνθηκών ασφαλείας στην παραγωγική διαδικασία κλπ. – και η εισαγωγή νέων παραγωγικών μεθόδων κατατάσσονται τελευταίοι στη σχετική λίστα (6% και 5% αντίστοιχα το 2016).
Οι επενδυτικές προτεραιότητες για το 2017 δεν διαφοροποιούνται σε σχέση με το 2016, σύμφωνα με τις προβλέψεις. Στην πρώτη θέση παραμένουν οι δαπάνες για αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας για τα ήδη παραγόμενα προϊόντα, με μεγαλύτερο όμως ποσοστό από ότι φέτος (37%). Έπονται η αντικατάσταση του υφιστάμενου κεφαλαιουχικού εξοπλισμού, με ποσοστό 23%, και η διεύρυνση της παραγωγικής δυναμικότητας για νέα προϊόντα (15%). Παραπλήσια σημασία δίνεται στις δαπάνες για λοιπούς σκοπούς (8%), για βελτίωση των μεθόδων παραγωγής που ήδη εφαρμόζονται (9%) και για δαπάνες εισαγωγής νέων μεθόδων παραγωγής (8%).

http://www.liberal.gr/admin/uploads/iove2.png

Παράγοντες που επηρεάζουν τις επενδύσεις
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τρέχουσας έρευνας, τόσο το 2016, όσο και το 2017, μόνο δύο από τους οκτώ εξεταζόμενους παράγοντες επιδρούν με θετικό τρόπο στην επενδυτική δραστηριότητα των βιομηχανικών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, το 2016, η προσδοκώμενη ζήτηση για προϊόντα επηρέασε θετικά περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα τις επενδυτικές αποφάσεις των επιχειρήσεων, ενώ και για το 2017 προβλέπεται να συνεχίσει να ασκεί θετική, αλλά ελαφρώς μικρότερη επίδραση. Τόσο φέτος, όσο και τον επόμενο χρόνο, το 45% των ερωτηθέντων αποτιμά την επίδραση της ζήτησης ως θετική/ πολύ θετική. Η συμβολή των τεχνολογικών εξελίξεων είναι ουσιαστικά ίδιας έντασης το 2016 και το 201, με ένα 26% να την αποτιμά ως θετική/ πολύ θετική κατά το τρέχον έτος (25% το 2016).
Όλοι οι υπόλοιποι ερευνώμενοι παράγοντες ασκούν κατά μέσο όρο αρνητική επιρροή στα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων το 2016, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο. Η επίδρασή τους στην επενδυτική δραστηριότητα της βιομηχανίας προβλέπεται να είναι στην ίδια κατεύθυνση το 2017. Από την άλλη πλευρά, θα είναι για όλους ανεξαιρέτως ηπιότερη από ότι πέρυσι. Ως λιγότερο αποτρεπτικοί των επενδύσεων παράγοντες κατά τα δύο εξεταζόμενα έτη παρουσιάζονται από τις βιομηχανικές επιχειρήσεις λόγοι που συνδέονται με τα κέρδη της επιχείρησης και την ευρύτερη οικονομική κατάσταση (άλλοι λόγοι). Επισημαίνεται ότι η προβλεπόμενη αρνητική επίδραση το 2017 είναι οριακά αρνητική για τον πρώτο παράγοντα και ελαφρώς αρνητική για το δεύτερο.
Τα κίνητρα για επενδύσεις επίσης αποτιμώνται αρνητικά για την επενδυτική δραστηριότητα το 2016 και το 2017, στον ίδιο βαθμό και στα δύο έτη, από το ¼ των ερωτηθέντων. Η διαθεσιμότητα και το κόστος κεφαλαίων ακολουθούν στη σχετική κατάταξη. Επισημαίνεται ότι ο αρνητικός ρόλος τους εξομαλύνθηκε ελαφρώς το 2017, αφού το ποσοστό που τα κρίνει αρνητικά αμβλύνθηκε στο 33% (από 37% το 2016). Έντονα αρνητική, αλλά οριακά μειωμένη το 2017 σε σχέση με το τρέχον έτος εμφανίζεται η επίδραση της φορολογίας κερδών, με το 49% των ερωτηθέντων για το 2017 (από 53% φέτος) να θεωρεί το επίπεδο της φορολογίας αποτρεπτικό των επενδύσεων. Την πλέον αρνητική επίδραση επί των επενδυτικών σχεδίων των βιομηχανικών επιχειρήσεων ασκεί σταθερά τα τελευταία έτη η οικονομική πολιτική στο σύνολό της. Θεωρείται επενδυτικό αντικίνητρο για το 2017 από το 67% των ερωτώμενων, ποσοστό ελαφρώς μικρότερο του αντίστοιχου περυσινού (από 72% το 2016).

http://www.liberal.gr/admin/uploads/iove3.png

liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου