Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Τέσσερις εταιρείες από την Ελλάδα, την Γερμανία, το Ισραήλ και την Νότιο Αφρική διεκδικούν την αγορά της ΕΛΒΟ

http://www.viadiplomacy.gr/wp-content/uploads/2015/06/ELVO_Leopard-2HEL.jpg
Σε πλήρη σύγχυση είναι οι 338 εργαζόμενοι που έχουν μείνει στην ΕΛΒΟ για το μέλλον της στρατηγικής σημασίας για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εταιρεία στρατιωτικού υλικού.




Πιο αναλυτικά μετά από αρκετούς μήνες ασάφειας η υπό εκκαθάριση εταιρεία φαίνεται να έχει προσελκύσει αρκετές εταιρείες που ενδιαφέρονται να την αγοράσουν από το Ελληνικό Δημόσιο.
Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας  υπάρχουν τρεις πιθανοί αγοραστές για την ΕΛΒΟ, μία ελληνική εταιρεία, μία γερμανική και μία από το Ισραήλ.
Από την άλλη πλευρά ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σε πρόσφατη συνέντευξη του δήλωσε ότι βιομηχανία τρίτης χώρας ενδιαφέρεται για την ΕΛΒΟ.
Η εταιρεία στην οποία αναφέρθηκε ο Υπουργός ενδέχεται να είναι η νοτιοαφρικανική εταιρεία Paramount Group, αντιπρόσωποι της οποίας επισκέφτηκαν σύμφωνα με την ιστοσελίδα Voria.gr τις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ στα τέλη Νοεμβρίου.
Η εν λόγω εταιρεία ιδρύθηκε το 1994 από τον Ivor Ichikowitz, απασχολεί 3.000 υπαλλήλους και δραστηριοποιείται στην κατασκευή τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (Mbombe 8), οχημάτων MRAP, (Mbombe 4/6, Maverick, Matador & Marauder)  έχει αναπτύξει το ελαφρύ αεροσκάφος αναγνώρισης AHRLAC και ναυπηγεί ταχύπλοα σκάφη από 11-58 μέτρα καθώς και ολοκληρωμένα πακέτα εκσυγχρονισμού αεροσκαφών και ελικοπτέρων με αεροβοηθήματα και οπλικά συστήματα.
Τέλος η εταιρεία κατασκευάζει ολοκληρωμένα σταθεροποιημένα συγκροτήματα ηλεκτροπτικών αισθητήρων και ένα σύστημα σκοπευτικού επί κράνους για πληρώματα ελικοπτέρων.
Η νοτιοαφρικανική εταιρεία διαθέτει σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες αλλά δεν διαθέτει εγκαταστάσεις κατασκευής στρατιωτικού υλικού στην Ευρώπη. Ενδεχομένως η ΕΛΒΟ να αποτελούσε τον κατάλληλο βατήρα για την εξάπλωση των δραστηριοτήτων της εταιρείας στην Ευρώπη και στην βόρεια Αφρική.
Πάντως η εταιρεία Ernst & Young που έχει αναλάβει την εκκαθάριση της ΕΛΒΟ ανακοίνωσε ότι η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση της ΕΛΒΟ θα κοινοποιηθεί μέσα στον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο του 2017.
Εάν εκδηλωθεί ενδιαφέρον από εταιρείες τότε θα ακολουθήσει δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός για το ενεργητικό της εταιρείας.

Σε όλο αυτό το θολό σκηνικό οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ ζητούν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τις ενέργειες της κυβέρνησης για το παρόν και το μέλλον της ΕΛΒΟ, αν υπάρξει τέτοιο.

(Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης
Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.)  
viadiplomacy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου