Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Καταδίωξη ρωσικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου κλάσης Oscar II στη Μεσόγειο από το ΝΑΤΟ

http://www.viadiplomacy.gr/wp-content/uploads/2016/12/OSKARII.jpg
Ένα ή και δύο κατά άλλες πηγές πυρηνοκίνητα επιθετικά υποβρύχια κλάσης Oscar II φέρεται να κυνηγά το ΝΑΤΟ στην κεντρική Μεσόγειο σύμφωνα με την ιστοσελίδα Aviationist.




Στο κυνηγητό του ρωσικού υποβρυχίου συμμετέχουν αμερικανικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας τύπου P-8 Poseidon τα οποία εξορμούν από την αεροπορική βάση της Sigonella στην Σικελία, καθώς και αντίστοιχα αεροσκάφη άλλων ΝΑΤΟικών χωρών.
Το ρωσικό υποβρύχιο έχει εντοπιστεί σε μια θαλάσσια περιοχή όπου επιχειρούν πλοία του ΝΑΤΟ όπως το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle (R 91) και το αμερικανικό USS Eisenhower (CVN-69).

Όπως φαίνεται και στον χάρτη όπου καταγράφεται το ίχνος ενός από τα αεροσκάφη που συμμετέχουν στην αποστολή ανεύρεσης και εντοπισμού του ρωσικού υποβρυχίου στην κεντρική Μεσόγειο, οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις προσπαθούν να κρατήσουν το ρωσικό υποβρύχιο μακριά από τα δυτικά αεροπλανοφόρα του Γαλλικού Στόλου και του Αμερικανικού 6ου Στόλου.

http://www.viadiplomacy.gr/wp-content/uploads/2016/12/Oscar-II-hunt-in-East-Med-706x674.jpg

Το Ρωσικό Ναυτικό διαθέτει οκτώ συνολικά υποβρύχια Project 949A Oscar II ένα ή δύο εκ των οποίων συνοδεύουν το ρωσικό αεροπλανοφόρο RFS Admiral Flota Kuznetsov (063) και το στολίσκο που το ακολουθεί και προστατεύει.
Τα υποβρύχια αυτά φημίζονται για το ιδιαίτερα χαμηλό ηχητικό τους ίχνος και μετά από ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού που ξεκίνησε στις αρχές του 2016 είναι εξοπλισμένα με 72 πυραύλους cruise 3M55 Oniks (SS-N-26 ‘Strobile’) ή εναλλακτικά πυραύλους cruiseτύπου 3M54 Klub (SS-N-27 ‘Sizzler’).
Η αποστολή αυτή των αεροναυτικών δυνάμεων της Δύσης, σηματοδοτεί μια νέα αποχή για τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Μεσόγειο, αφού τουλάχιστον με βάση τα επίσημα στοιχεία δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν αντίστοιχη καταδίωξη ρωσικού υποβρυχίου στην θαλάσσια αυτή περιοχή από δυτικές δυνάμεις.
Το ρωσικό Ναυτικό φέρεται να έχει αποφασίσει να διατηρήσει μια σταθερή ναυτική παρουσία στην Μεσόγειο και για το λόγο αυτό μετά από αρκετά χρόνια αποφάσισε να στείλει στα ζεστά νερά της Μεσογείου πυρηνοκίνητα υποβρύχια για την προστασία του ρωσικού στολίσκου του αεροπλανοφόρου RFS Admiral Flota Kuznetsov (063),  αλλά και για να υπενθυμίσει στο ΝΑΤΟ ότι η Μεσόγειος δεν είναι μια απόλυτα ελεγχόμενη θαλάσσια περιοχή από τις δυνάμεις της Δύσης.

Ο ρωσικός αυτός στόχος δεν φαίνεται να είναι απόλυτα εφικτός δεδομένης της υπεροχής του ΝΑΤΟ σε ανθυποβρυχιακά μέσα, βάσεις ανεφοδιασμούς, αεροπορικές βάσεις αλλά και των αδυναμιών του Ρωσικού Ναυτικού στην περιοχή, αφού η μόνη βάση του στην Μεσόγειο είναι στη Συρία στο πλέον ανατολικότερο σημείο της.

viadiplomacy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου