Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Reuters: Στο 800% ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα το 2016

http://www.liberal.gr/articleimg/625_EAB79757-FB04-B008-BE67-9681334FEC0C.jpeg
Κατά 800% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα το 2016, ενώ η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 18,6%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας. 




Σύμφωνα με το Reuters, πρόκειται για την πιο απότομη συρρίκνωση σε 13 χρόνια και για το χαμηλότερο πληθωρισμό που έχει καταγραφεί ποτέ.
Η παρατεταμένη πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει μετατρέψει την πάλαι ποτέ ευημερούσα οικονομία σε μια κοινωνία που χρειάζεται να στήνεται σε ουρές σίτισης για να εξασφαλίσει ένα πιάτο φαγητό.
Η κυβέρνηση του Προέδρου Nicolas Maduro αποδίδει ευθύνες στον “οικονομικό πόλεμο” που ασκούν πολιτικές δυνάμεις με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Καθώς τα προβλήματα διογκώνονταν, η κεντρική τράπεζα σταμάτησε να ανακοινώνει τριμηνιαία και μηνιαία στοιχεία και δείκτες της οικονομίας.
Ο τομέας του πετρελαίου συρρικνώθηκε το 2016 κατά 12,7%, σύμφωνα με έγγραφο που εξασφάλισε το Reuters.
Τα στοιχεία ενδέχεται να αλλάξουν κατά τη διαδικασία της έγκρισης από το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με πηγή με γνώση του θέματος.
Το 2015, η οικονομία συρρικνώθηκε 5,7%, ενώ ο πληθωρισμός έφθασε το 180,9%.
Ο Maduro κατηγορεί τις επιχειρήσεις που έχουν σχέση με την αντιπολίτευση ότι δημιουργούν τεχνητά προβλήματα στην οικονομία.
"Μέσα σε ένα χρόνο αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό πέντε φορές και δηλώνω σήμερα πως οι αυξήσεις αυτές είναι πολύ πιο ψηλά από τον πληθωρισμό του 2016”, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης αυτή την εβδομάδα, χωρίς όμως να δώσει μια εικόνα του πληθωρισμού.


liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου