Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Τραβάει το σκοινί της κόντρας ο Φίλης- Ανησυχία για το ΔΝΤ

http://www.capital.gr/Content/ImagesDatabase/p/620x380/crop/both/45/45da1224b6b54affa560b0ce352e3deb.jpg
Το "θαύμα" του Eurogroup δεν κράτησε καν τρεις μέρες όπως συμβαίνει συνήθως με τα θαύματα, αλλά μία.




Στην Κυβέρνηση επικρατεί - καταρχήν- ανησυχία για το τι θα προκύψει στη διαπραγμάτευση κατά την έλευση των τεχνικών κλιμακίων, τη στάση του ΔΝΤ και το πώς θα μπορέσει να διασφαλιστεί ο Μάριο Ντράγκι, εάν επιμείνει η Γερμανία να "κλωτσάει" τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος, προκειμένου να ενταχθεί η Ελλάδα στο Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. 
Τα βλέμματα σήμερα στρέφονται στην τριμερή του Βερολίνου, όπου Μέρκελ- Γιούνκερ- Λαγκάρντ συζητούν για την τύχη της χώρας σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή της πλεονάσματα και την ελάφρυνση του χρέους. Το μήνυμα, από την καγκελαρία στο IMF, εστάλη πάντως χθες, δια του Β. Σόιμπλε, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο του Ecofin, επανέλαβε την γνωστή του θέση: Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος αλλά η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της. 
Ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζ. Κλοντ Γιούνκερ εν όψει της σημερινής τριμερούς, λεπτομέρειες ωστόσο για το τι συζήτησαν μεταξύ τους, γνωστές δεν έγιναν. Ανώτατη κυβερνητική πηγή περιορίστηκε απλώς να σημειώσει ότι μιλώντας με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Κομισιόν, εμφανίστηκε "αισιόδοξος" για την πορεία της διαπραγμάτευσης. 
Κατά τα λοιπά, τα απόνερα της συνθηκολόγησης με την αποδοχή σε προνομοθέτηση μέτρων για μείωση αφορολόγητου- συντάξεων που θα ισχύσουν από το 2019 ανεξαρτήτως της δημοσιονομικής πορείας της χώρας, έχουν ήδη αρχίσει να μπαίνουν απ τις χαραμάδες της Ηρώδου Αττικού. 
Χθες το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε πολύωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, με το κλίμα να είναι αντιστρόφως ανάλογα ...θριαμβευτικό από αυτό που επιχειρούν να εκπέμψουν κυβερνητικά στελέχη παρελαύνοντας στα ΜΜΕ. 
Υπάρχει -εν αρχή- έντονη ανησυχία κυριώτατα για το ύψος του αφορολόγητου, τη μείωση του οποίου βρίσκουν "δύσπεπτη" οι κυβερνητικοί βουλευτές. Παραλλήλως, έντονη είναι η ανησυχία που εκφράζεται για το πώς θα κινηθεί στη διαπραγμάτευση το ΔΝΤ, άμα τη επιστροφή στην Αθήνα του τεχνικού του κλιμακίου, δεδομένης της έντονης επιφυλακτικότητας με την οποία "υποδέχθηκε" τη συμφωνία του Eurogroup. 
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, έκρουσε χθες κώδωνα κινδύνου για το τι θα προκύψει στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με τα τεχνικά κλιμάκια από πλευράς ΔΝΤ, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως εάν το ΔΝΤ επιμείνει στη φορολόγηση των φτωχών και στη μείωση της φορολογίας των πλουσίων, τότε θα υπάρξει σύγκρουση, διότι η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να τα κάνει. 

"Όπλισε" ο Φίλης
Παραλλήλως, ο πρώην υπουργός Παιδείας, αρχίζει να γίνεται μόνιμος πονοκέφαλος για το Μαξίμου, καθώς το  ...είπε μεν αλλά ως φαίνεται, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου που φέρεται να είχε δώσει, ετοιμάζεται και να το κάνει: Ήτοι, να επιτεθεί με επίκαιρη ερώτησή του προς τον συγκυβερνήτη του Αλέξη Τσίπρα και υπουργό Εθνικής Αμύνης Πάνο Καμμένο, για τα εξοπλιστικά προγράμματα. 
Ο κ. Φίλης, πλαισιωμένος από ακόμη δώδεκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και τινών που ανήκουν στην ομάδα των "53" της "αριστερής πτέρυγας", έχει συντάξει ερώτηση προς κατάθεση στη Βουλή, με την οποία ζητεί να μάθει:

*Εάν υπήρξε απόφαση Κυβερνητικού οργάνου για την προμήθεια των συγκεκριμένων εξοπλισμών και για την αποστολή Letter of Request for Offer and Acceptance στην Αμερικανική Κυβέρνηση;
*Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι σχετικές συζητήσεις στις οποίες αναφέρεται ο τύπος;
*Σε περίπτωση έγκρισης των σχετικών προμηθειών πώς προβλέπεται να αποπληρωθούν οι σχετικές πιστώσεις;
Προτίθεται να καταθέσει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το Letter of Request for Offer and Acceptance καθώς και κάθε σχετικό έγγραφο; 

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου