Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Η ώρα της Δικαιοσύνης για το “στοιχειωμένο” σκάνδαλο

http://www.zougla.gr/assets/images/2151732.jpg
Χρειάστηκε να περάσουν επτά μήνες από το «φιάσκο» της επ’ αόριστον αναβολής της δίκης για τα «μαύρα» ταμεία της Siemens, για να ανοίξει εκ νέου η δικαστική αυλαία στο μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο της χώρας μας, το οποίο έχει «στοιχειώσει» για 11 ολόκληρα χρόνια, αφήνοντας σκιές στο πολιτικό σύστημα.




Χρειάστηκε να περάσουν επτά μήνες από το «φιάσκο» της επ’ αόριστον αναβολής της δίκης για τα «μαύρα» ταμεία της Siemens

Το σκάνδαλο της Siemens, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις πλέον δυσώδεις υποθέσεις διαφθοράς που ταλάνισε τη χώρα μας, «δηλητηριάζοντας» τον δημόσιο βίο και αναδεικνύοντας τις παθογένειες ακόμη και της Δικαιοσύνης, φτάνει στο ακροατήριο, αυτήν τη φορά για να... ξεκινήσει.


Ύστερα από μακρά δικαστική περιπέτεια, το σκάνδαλο δωροδοκιών του γερμανικού κολοσσού με 64 κατηγορουμένους για μίζες εκατομμυρίων ευρώ θα βρεθεί στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με… το μεταφρασμένο, όπως φαίνεται, παραπεμπτικό βούλευμα που λίγο έλειψε να τινάξει τη δίκη στον αέρα, το περασμένο καλοκαίρι.

Νικώντας, λοιπόν, τα πάσης φύσεως εμπόδια που «υψώθηκαν» από αμέλειες και αβλεψίες, αρχίζει σήμερα η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση των «μαύρων» ταμείων της Siemens υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» της παραγραφής επιμέρους αδικημάτων.

Ενώπιον της Δικαιοσύνης καλούνται να δώσουν εξηγήσεις συνολικά 64 κατηγορούμενοι, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση που αφορά σε «παράνομες πληρωμές» στο πλαίσιο της σύμβασης μεταξύ της εταιρείας Siemens και του ΟΤΕ για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων, η οποία υπεγράφη το 1997 επί υπουργίας Τάσου Μαντέλη.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι μίζες που διακινήθηκαν εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 70 εκατ. ευρώ, ενώ η ακριβής ζημία που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο είναι αδύνατο ακόμη να υπολογιστεί.

Οι κατηγορίες είναι ιδιαίτερα βαριές και επισύρουν ακόμη και τα ισόβια, αφού αφορούν κατά περίπτωση σε ενεργητική και παθητική δωροδοκία, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του δημοσίου, και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Οι μεγάλοι απόντες από τη δίκη, ωστόσο, θα είναι δύο. Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, που απολαμβάνει την ελευθερία του στο Μόναχο, αφού με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν εκδόθηκε ποτέ στην Ελλάδα για να λογοδοτήσει λόγω της διπλής υπηκοότητάς του, και ο Χρήστος Καραβέλας, ο οποίος παραμένει άφαντος από το 2009.

Το μοναδικό πολιτικό πρόσωπο που αναμένεται να εμφανιστεί είναι ο πάλαι ποτέ στρατηγός του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Τσουκάτος, ο οποίος, σύμφωνα με την κατηγορία, σταδιακά και μέσω λογαριασμών παρένθετων προσώπων έλαβε ποσό 450.000 ευρώ λειτουργώντας ως ενδιάμεσος του τότε υψηλόβαθμου στελέχους της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκου, προκειμένου να διατεθούν τα χρήματα σε τότε στελέχη του ΟΤΕ. Ωστόσο, ο κ. Τσουκάτος έχει υποστηρίξει πως το επίμαχο ποσό δόθηκε από τη Siemens ως χορηγία στο ΠΑΣΟΚ.

Υπενθυμίζεται πως για τον τότε υπουργό Τάσο Μαντέλη έχει διαχωριστεί η υπόθεση.

Μεταξύ των 64 κατηγορουμένων στην υπόθεση περιλαμβάνεται και το όνομα του πρώην οικονομικού διευθυντή της εταιρείας στη Γερμανία, ο οποίος αυτοκτόνησε πέρυσι και αναμένεται να προσκομιστεί η ληξιαρχική πράξη θανάτου του, όπως και ακόμα δύο πρώην στελεχών της μητρικής εταιρείας που έχουν φύγει από τη ζωή.

Oι κατηγορούμενοι

Συγκεκριμένα, για την υπόθεση στο εδώλιο παραπέμπονται:

- 19 κατηγορούμενοι για ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου που επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα
- 14 κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη του ΟΤΕ, για παθητική δωροδοκία, επίσης με τον νόμο 1608/50 και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα
- 8 κατηγορούμενοι υπάλληλοι εταιρείας συμβούλων για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία
- 14 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα
- 8 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και τέλος
- 1 κατηγορούμενη -σύζυγος του καταζητούμενου Χρήστου Καραβέλα- για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Μεταξύ των προσώπων που καλούνται να αντιμετωπίσουν τους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είναι ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, Θόδωρος Τσουκάτος, για την υπόθεση του ενός εκατομμυρίου μάρκων.

Υπόλογοι είναι, επίσης, ο επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος και ακολούθως επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του γερμανικού κολοσσού Χάινριχ Φον Πίρερ, αλλά και τα πρώην στελέχη της Siemens Ηλίας Γεωργίου, Πρόδρομος Μαυρίδης, Φόλκερ Γιουγκ, Ράινχαρτ Σίκατσεκ, Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, Εμμανουήλ Σταυριανού κ.ά., όπως και οι καταζητούμενοι Μιχάλης Χριστοφοράκος και Χρήστος Καραβέλας.

Επίσης, στο εδώλιο θα καθίσουν τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ Γιώργος Σκαρπέλης, Αθανάσιος Γρεβενίτης, Νικόλαος Μανασής, Σωτήρης Τζούμας κ.ά. Οι ιδιώτες, χρηματιστές επιχειρηματίες κ.λπ., Γεώργιος Καλδής, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλειος Τυρογαλάς κ.ά. Κατηγορούμενοι είναι, επίσης, τα δύο τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου