Επεισοδιακή είναι η επίσκεψη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Ελληνικό το πρωί της Δευτέρας.
Ο υπουργός, χωρίς ιδιαίτερη συνοδεία, είδε από κοντά τους χώρους που διαμένουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, ενώ για την ώρα επικρατεί ένταση, καθώς ορισμένοι πρόσφυγες «οχυρώθηκαν» πίσω από μια καγκελόπορτα κλειστή με λουκέτο και αρνούνταν να την ανοίξουν, παρά τις εκκλήσεις του παριστάμενου Γ. Μουζάλα.
Στο σημείο επικράτησε πανδαιμόνιο με αρκετά νεύρα, ύβρεις προς τον υπουργό και σπρωξίματα. Πρόσφυγες σήκωσαν στα χέρια παιδιά για να αποτρέψουν την είσοδο του υπουργού. Προς στιγμήν ένα παιδί με χτυπημένο μάτι βρέθηκε στην αγκαλιά του Γ. Μουζάλα, ο οποίος προσπάθησε να το απομακρύνει.
Στις 10:45 η ένταση αναζωπυρώθηκε όταν κατόπιν εντολών της αστυνομίας έγινε προσπάθεια να σπάσει το λουκέτο.
Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, αλλά και στελέχη της ΚΕΕΡΦΑ, όπως ο Πέτρος Κωνσταντίνου.
Λίγο μετά τις 11:00 η πόρτα τελικά άνοιξε και ο υπουργός μπήκε στο χώρο της δομής και κάλεσε τους δημοσιογράφους σε άλλο σημείο για να τους ενημερώσει.
Αιχμές Μουζάλα κατά αλλήλέγγυων : Κάνουν κακό στους πρόσφυγες, δεν υπάρχει απεργία πείνας
Με αιχμές κατά «αλληλέγγυων», ΜΜΕ και διαφόρων οργανώσεων και ΜΚΟ, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας διεύψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες περί απεργίας πείνας 500 ατόμων στον προσφυγικό καταυλισμό και προειδοποίησε ότι δεν θα γίνει ανεκτή πλέον καμία παραβίαση του νόμου.«Πρόκειται για παραπληροφόρηση, τα πράγματα είναι ήσυχα. Δεν είναι πάνω από 30 άτομα, αυτοί διακίνησαν την ψευδή είδηση περί απεργίας πείνας. Πριν από μήνες από την ίδια οργάνωση είχε συμβεί το ίδιο», είπε σε δηλώσεις του μετά την επεισοδιακή επίσκεψή του, ο κ. Μουζάλας.
«Δεν υπάρχει καμιά απεργία πείνας στο Ελληνικό, αν θα ξεσπάσει αύριο δεν το ξέρω. Είναι ψευδής είδηση. Όχι μόνο δεν υπάρχει απεργία πείνας, αλλά υπάρχει παραβίαση των νόμων. Οι λεγόμενοι απεργοί εμπόδισαν την είσοδο των φορτηγών που έφερναν φαγητό», επεσήμανε και πρόσθεσε:
«Κατανοώ τον πόνο και την δυσκολία. Δεν πρόκειται όμως να δεχτούμε παραβίαση των νόμων προκειμένου να στηθούν χειραγωγημένα σκηνικά. Ζήτησαν να βρεθούμε, έθεσα ως προϋπόθεση να ανοίξει η πόρτα. Η κίνησή μου σηματοδοτεί κάτι: Προσπαθούμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε, με πολλά λάθη και αδυναμίες. Θα συνεχίσουμε, χωρίς προκαταλήψεις, εφόσον τηρείται ο νόμος».
Για το λόγο αυτό, όπως είπε, πήρε το λουκέτο από την κλειστή πόρτα και το παρέδωσε συμβολικά στην αστυνομία.
Παράλληλα έστειλε σαφές μήνυμα ότι «όποιος αισθάνεται καταπιεσμένος, είναι ελεύθερος να φύγει και μετά θα υποστεί τις συνέπειες».
Απαντώντας σε ερωτήσεις, τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για την τρίτη ψευδή είδηση από την ίδια οργάνωση. Οι λεγόμενοι αλληλέγγυοι προσφέρουν κακές υπηρεσίες σε πρόσφυγες και μετανάστες». Κατήγγειλε μάλιστα ότι εμπόδισαν ασθενοφόρο να παραλάβει ασθενή.
Σημείωσε ακόμη προς τους δημοσιογράφους, ότι «έρχονται σχολικά να πάρουν τα παιδιά, για τα δικά σας δεν έρχονται. Οι ελλείψεις μας δεν δικαιολογούν παραβίαση του νόμου. Στα περίσσότερα καμπ έχουν wifi, στέγη και θέρμανση. Δεν θέλουμε βία, δεν θα ασκήσουμε βία». Πρόσθεσε επίσης ότι οι δομές έχουν καλύτερες συνθήκες από αυτές που είχαν πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες στις πατρίδες τους.
Κατήγγειλε ακόμη ότι κάποιοι επεχείρησαν να γρονθοκοπήσουν τόσο τον ίδιο όσο και παριστάμενο αστυνομικό.
Απεργία πείνας
Σημειώνεται ότι από το πρωί της Κυριακής ομάδα προσφύγων έχει προχωρήσει σε απεργία πείνας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό και καταγγέλλοντας έλλειψη ακόμη και των στοιχειωδών.Οι πρόσφυγες ζητούν ζεστό νερό, θέρμανση, συνθήκες υγιεινής και γενικότερα καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
Σύμφωνα με καταγγελίες της ΚΕΕΡΦΑ, μητέρες με βρέφη και μικρά παιδιά δεν έχουν σε στοιχειώδη επάρκεια τα απαραίτητα, όπως πάνες και βρεφικό γάλα, το φαγητό είναι απαράδεκτο, δεν υπάρχει ζεστό νερό και πλυντήρια, ενώ οι πρόσφυγες στερούνται πρόσβασης και στα νοσοκομεία, καθώς δεν υπάρχουν μεταφραστές.
Ο χώρος φιλοξενίας του Ελληνικού είναι χωρισμένος σε 3 δομές και σε αυτές βρίσκονται 1.300 άνθρωποι. Την απεργία πείνας επιβεβαίωσαν περίπου 500 πρόσφυγες στην δομή των αφίξεων.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου