Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Πτώση στα έσοδα και νέα λουκέτα φέρνει η φορολογία καπνικών

http://www.insider.gr/sites/default/files/styles/article_image/public/14444656611073571132.jpg?itok=CoD_rkuK
Έτοιμοι να διεκδικήσουν τη μείωση της φορολογίας η οποία έχει πλήξει τον κλάδο τους είναι οι περιπτερούχοι,




... σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν χθες μέλη του Συνδικάτου Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών & Ψιλικών Αττικής (ΣΥΝΠΕΚΑ) παρά το αμφίβολο αποτέλεσμα που μπορεί να έχει η συγκεκριμένη κίνηση.
Οι περιπτερούχοι φαίνονται αποφασισμένοι να προσφύγουν στα ελληνικά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, προκειμένου να πετύχουν μείωση στη φορολογία των καπνικών προϊόντων, μετά τον κίνδυνο που ελλοχεύει για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους από την υψηλή φορολογία.

Όπως ανέφερε ο Γιώργος Δούκας, πρόεδρος του Συνδικάτου στο Insider.gr κατά την γενική συνέλευση που έγινε πριν από μια περίπου εβδομάδα αποφασίστηκε η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθώς και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με στοιχεία για «δολιοφθορά» κατά παντός υπευθύνου.
Σύμφωνα με τον κ. Δούκα η μείωση στα έσοδα που καταγράφηκε φτάνει στην πραγματικότητα το 50% πολύ παραπάνω από το 30% που δείχνουν τα πρόσφατα στοιχεία του ΙΟΒΕ. Ενδεικτικό του πλήγματος που έχει δεχτεί ο κλάδος από την συνεχή φορολόγηση των καπνικών προϊόντων είναι και ο μειωμένος αριθμός των σημείων διάθεσης. Από τα 40.000 σημεία πώλησης καπνικών προϊόντων που υπήρχαν το 2009 σήμερα διατηρούνται εν ζωή 18.500 ενώ για την νέα χρονιά μετά και τους νέους φόρους υπολογίζεται πως τα λουκέτα θα πλήξουν το 50% των επιχειρήσεων αυτών.  Μεγάλη είναι και η απώλεια στα δημόσια έσοδα αφού τα σημεία πώλησης που κλείνουν ωθούν σε απώλειες από τη φορολογία που δεν καταβάλεται πια.
Σημειώνεται ότι το διάστημα 2009-2015, στο οποίο οι φόροι αυξήθηκαν κατά 58%, τα έσοδα από τους φόρους του καπνού μειώθηκαν κατά 6,5%. Είναι ενδεικτικό ότι η διείσδυση των παράνομων καπνικών στην Ελλάδα από το 3% που ήταν το 2009, ξεπερνά σήμερα το 22%, με τον ευρωπαϊκό μ.ο. να βρίσκεται στο 9,8%. Συνολικά, η Ελλάδα χάνει ετήσια έσοδα 670 εκατ. ευρώ από το λαθρεμπόριο 4 δισ. λαθραίων τσιγάρων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΙΟΒΕ.
Όπως αναφέρει ο κ. Δούκας η νέα φορολογία δίνει καίριο κτύπημα στην αγορά την ώρα που το 2015 ήταν η πρώτη χρονιά που η αγορά έδειξε σημάδια σταθεροποίησης. Τονίζει δε, ότι με 8 απανωτές αυξήσεις σε έμμεσους φόρους και ΦΠΑ τα τελευταία 7 χρόνια και με τη φορολογία να έχει φτάσει στο ποσοστό-ρεκόρ του 84% της μέσης λιανικής τιμής, τα καπνικά αποτελούν τα προϊόντα που υπόκεινται στη μεγαλύτερη φορολόγηση στη χώρα. Μάλιστα, με τη νέα αύξηση που ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2017, η χώρα αποκτά και την πρωτοκαθεδρία ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αφού η φορολογία φτάνει στο 90%.
«Την ώρα που σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες το κέρδος των περιπτερούχων φτάνει και το 8%, στην Ελλάδα το 93% των εσόδων πηγαίνει στο ελληνικό δημόσιο και το 7% που απομένει πρέπει να μοιραστεί  μεταξύ καπνοβιομηχανίας, διανομέα και περιπτερούχου» τονίζει ο κ. Δούκας.
«Μετά και τη νέα αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα, ο κλάδος των περιπτερούχων αλλά και η νόμιμη αγορά καπνικών βρίσκονται αντιμέτωποι με την εκ νέου συρρίκνωση της προμήθειάς τους από τη διάθεσή τους στο καταναλωτικό κοινό, παρά την αύξηση της λιανικής τιμής», υποστηρίζουν τα μέλη του συνδικάτου ΣΥΝΠΕΚΑ.
Περαιτέρω συρρίκνωση φυσικά προκαλεί και το λαθρεμπόριο το οποίο  πριμοδοτείται από τις νέες αυξήσεις των τιμών. Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε ο Γιώργος Δούκας, πρόεδρος του Συνδικάτου, «σε θεσμικό επίπεδο, οι επιχειρήσεις μας συρρικνώνονται από τα αυξανόμενα δημοτικά τέλη και την αυθαίρετη μεταχείρισή τους από τους Δήμους, ενώ οι δημοπρασίες των περιπτέρων οδηγούν ολοένα και περισσότερους συναδέλφους στην ανεργία».
Μάλιστα, όπως τονίζει ο Γ. Δούκας «Σε ολόκληρη την Ευρώπη οι συνάδελφοί μας απολαμβάνουν πλήρη αναγνώριση της επαγγελματικής τους υπόστασης και αξιοπρέπειας, με ποσοστά κέρδους πάνω από το 8% της λιανικής τιμής, κατοχυρωμένα και αναγνωρισμένα. Μόνο στην Ελλάδα ο λιανέμπορος καπνικών ειδών καλείται να σηκώσει το βάρος των ατελείωτων αυξήσεων των φόρων στα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και του επιβάλλεται να επιδοτήσει το φτηνότερο τσιγάρο με την βαρύτερη φορολογία στην Ευρώπη, χωρίς καμία προστασία απέναντι στο Κράτος και στις καπνοβιομηχανίες».
Τα νέα στοιχεία του ΙΟΒΕ
Σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ η διείσδυση των παράνομων τσιγάρων θα αυξηθεί περισσότερο από 5 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας το 30% επί της συνολικής κατανάλωσης έναντι του 25% που είναι σήμερα, εξαιτίας της αύξησης της τελικής τιμής στα καπνικά προϊόντα.
Την ίδια στιγμή στελέχη της καπνοβιομηχανίας κάνουν λόγο για υστέρηση των φορολογικών εσόδων της τάξεως των 150-200 εκατ. ευρώ, από τον στόχο του προϋπολογισμού για το 2017. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στις προβολές που κάνουν για τις πωλήσεις αλλά και στη βεβαιότητα ότι λόγω των αυξήσεων των τιμών από την πρόσθετη φορολογία, η παράνομη αγορά θα πάρει ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο από τη νόμιμη.
Επί του πρακτέου θα καταγραφεί υστέρηση εσόδων για τα κρατικά έσοδα από τον στόχο του προϋπολογισμού για το 2017 (3,11 δισ. ευρώ) η οποία θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται η μείωση των φορολογικών εσόδων στο έτος εφαρμογής της αύξησης της φορολογίας λόγω αποθεματοποίησης, ούτε η ενδεχόμενη επίδραση από την αύξηση του ελάχιστου μεγέθους της συσκευασίας του λεπτοκομμένου καπνού στα 30 γραμμάρια το 2017.
Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο πέρυσι, από τα 4,13 δισ. τεμάχια παράνομα τσιγάρα που καταναλώθηκαν στην εγχώρια αγορά, εκ των οποίων 2,5 δισ. φθηνά λευκά τσιγάρα (σ.σ. τσιγάρα δηλαδή που παράγονται νόμιμα σε μια χώρα αλλά κατά τη μεταφορά στη χώρα προορισμού διακινούνται λαθραία και πωλούνται χωρίς να αποδίδονται φόροι), το κράτος έχασε 637 εκατ. ευρώ.
Πτώση στα έσοδα
Την ίδια ώρα το πρώτο δίμηνο, σύμφωνα με πηγές του Υπ. Οικονομικών, καταγράφεται μείωση κρατικών εσόδων κατά 22% από τους φόρους στα καπνικά. Δηλαδή 92 εκατ. ευρώ λιγότερα μπήκαν φέτος στο ταμείο από τις κρατικές εισπράξεις του αντίστοιχου διαστήματος του 2016. Αναλυτικά σύμφωνα με πληροφορίες ο ΕΦΚ απέδωσε 254 εκατ. ευρώ και ο ΦΠΑ 76 εκατ. ευρώ, δηλαδή αθροιστικά έφερε ο καπνός 329 εκατ. ευρώ έσοδα. Όμως πέρυσι το ίδιο διάστημα τα έσοδα ήταν 421 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 328 εκατ. ευρώ από ΕΦΚ και 92 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ.

Η αύξηση του ΕΦΚ και συνακόλουθα του ΦΠΑ που φέρνει ένα καπέλο 40 – 50 λεπτών στο πακέτο διώχνει τον καταναλωτή από τη νόμιμη αγορά που καταγράφει συρρίκνωση. Μέχρι σήμερα λόγω των αυξήσεων  συρρικνώθηκε δραματικά ολόκληρη η αλυσίδα της νόμιμης αγοράς, η οποία μέχρι έχει απολέσει το 50% της αξίας της.

insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου