Οι απεγνωσμένες προσπάθειες της Γ.Γ του ΥΠ.ΠΟ Μαρίας Βλαζάκη να υιοθετηθεί η άποψη ότι το μνημείο στον τύμβο Καστά δεν αποτελεί δημιούργημα των αρχαίων Μακεδόνων αλλά των Ρωμαίων, πέφτουν οριστικά στο κενό.
Στη διαδρομή προς την "ήτα" μαζί με την κυρία Βλαζάκη συμπαρασύρονται οι αρχαιολόγοι Αγγελική Κοταρίδη και Τζένη Βελένη που υπέγραψαν το σχετικό "ρωμαϊκό" πόρισμα το 2015 όπως και ο σπηλαιολόγος Ευάγγελος Καμπούρογλου, που υποστηρίζει ότι το μνημείο ανήκει ως κατασκευή στον 1ο πχ αιώνα και όχι στο τελευταίο τέταρτο του 4ου πχ.
Δυνατό χαρτί για την ανασκαφική ενδεχομένως να αποτελεί η παρουσίαση της στρωματογραφίας των οστών, όπως αυτά εντοπίσθηκαν μέσα στον τάφο καθώς και οι αρχιτεκτονικές φάσεις κατασκευής του τάφου, του περιβόλου, η παρουσίαση του πρόπυλου με τα γλυπτά και των λύθων που αφαιρέθηκαν απο τα τείχη της Αμφίπολης.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται επίσης στην παρουσίαση των μαρμάρινων γλυπτών που αποτελούν μέρος της ζωφόρου του βάθρου του λέοντος, στοιχεία που μελέτησε και ερεύνησε με όλες τους τις λεπτομέρειες ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής.
Δεν αποκλείεται στην ομιλία της, η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη να υπερασπιστεί την άποψη ότι στο χαμηλότερο σημείο του τάφου ήταν ο ανδρικός σκελετός μαζί με την τέφρα. Ότι ψηλότερα βρέθηκαν οι άλλοι δυο σκελετοί που ανήκουν σε άνδρες και στο πάνω μέρος των χωμάτων εντοπίσθηκε ο γυναικείος σκελετός στον οποίο ανήκει η νεκρική κλίνη.
Τα στοιχεία αυτά, μελετούσαν ήδη οι επιστήμονες από το 2014, ωστόσο όμως δεν παρουσιάστηκαν . Οι αναφορές σε ονόματα μπορεί να ήταν απαγορευτικές, ωστόσο σύμφωνα μ ένα απο τα σενάρια που μελετούσε το ΥΠ.ΠΟ τα ευρήματα φωτογράφιζαν Ολυμπιάδα , Ηφαιστίωνα και τους δυο γιούς του Κάσσανδρου.
Πολύ σημαντική θεωρείται η ομιλία του γεωλόγου Γρηγόρη Τσόκα , η οποία θα περιλαμβάνει μια δεκαετή αναδρομή μελετών και ερευνών που πραγματοποίησε με τους συνεργάτες του σε σχέση με αρχαιολογικές ανασκαφές.
Σε περίπτωση που παρουσιάσει ολοκληρωμένα τα αποτελέσματα των ηλεκτρικών τομογραφιών του τύμβου Καστά τότε τα αποτελέσματα αυτά δεν αποκλείεται να έχουν την μορφή "ρεκουκέτας" προς όσους εξακολουθούν να αρνούνται τη συνέχιση των ανασκαφών στην Αμφίπολη.
Στον αντίποδα της ανασκαφικής βρίσκεται ο σπηλαιολόγος Ευάγγελος Καμπούρογλου όπου μέσα απο μια ιστορική αναδρομή της περιοχής θα αναδείξει το έργο του Δημήτρη Λαζαρίδη και θα επιχειρήσει να πει οτι ο τάφος της Αμφίπολης ανακαλύφθηκε απο τον ίδιον.
Οι συνεχείς επισκέψεις του κυρίου Καμπούρογλου στο γραφείο της της Γ.Γ του ΥΠ.ΠΟ κυρίας Βλαζάκη τις τελευταίες δυο εβδομάδες ίσως δεν είναι τυχαίες αλλά να υποδηλώνουν και μια εναρμόνιση των απόψεων του με τις απόψεις της Γενικής Γραμματέως.
Μπροστά λοιπόν στην τελευταία ευκαιρία που έχουν οι πολέμιοι της Αμφίπολης θα προσπαθήσουν -για μια ακόμη φορά- να επιχειρηματολογήσουν υπερ του ρωμαικού πορίσματος με τη βοήθεια των αυτόκλητων και ανώνυμων "υπερασπιστών" του μνημείου, που δια μέσω του διαδικτύου εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα.
Η προσπάθεια τους να διαχέουν εδω και τρία χρόνια ανάλογες απόψεις έως και απειλές εναντίον των επιστημόνων της ανασκαφής, όπως και να εμφανίζονται ως πόλος ενημέρωσης στο εξωτερικό θα καταρρεύσει, ενώ ο ρόλος τους θα αποκαλυφθεί μέσα στο ΑΕΜΘ.
Γιώργος Ροδάκογλου
thousandnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου