Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Πανάκριβα τα δάνεια της Παγκόσμιας Τράπεζας - Εξηγήσεις ζητά ο ESM

http://www.insider.gr/sites/default/files/styles/article_image/public/world_bank_0.jpg?itok=bzM6fPDc
Πανάκριβο θεωρούν οι Ευρωπαίοι το κόστος του δανείου που εξετάζει να λάβει η Ελλάδα από την Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς είναι έξι φορές μεγαλύτερο από εκείνα των δανείων του ESM και 1% υψηλότερο από τον ήδη ακριβό δανεισμό του ΔΝΤ.




Συγκεκριμένα, όταν η Ελλάδα δανείζεται με 0,80% από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και 3,80% από το ΔΝΤ, ένα δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα με επιτόκιο 4,88% θα ισοδυναμούσε με το κόστος δανεισμού της χώρας από τις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος, ήτοι δεν θεωρείται ως «προνομιακό» δάνειο.
Δεδομένου ότι την παρούσα περίοδο είναι σε εξέλιξη στο παρασκήνιο η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, οτιδήποτε έρχεται να προσθέσει κόστος στο σχεδιασμό είναι ανεπιθύμητο.
AdTech Ad
Για τον λόγο αυτό ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ έχει ζητήσει με επιστολή προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο λεπτομέρειες για το θέμα του δανείου ύψους 3 δισ. ευρώ που εξετάζει να λάβει η Ελλάδα από την Παγκόσμια Τράπεζα.
Τη σχετική αποκάλυψε έκανε χθες μετά το Eurogroup ο ίδιος ο κ. Ρέγκλινγκ λέγοντας πως αν και δεν είναι ασυνήθιστο χώρες που έχουν δανειστεί από το ΔΝΤ να λαμβάνουν δάνειο και από την Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς πηγαίνουν συχνά παράλληλα, ωστόσο ξεκαθάρισε πως αυτό το δάνειο μπορεί να έχει αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του χρέους και στους δημοσιονομικούς στόχους.
«Ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε καλά ενημερωμένοι. Έστειλα επιστολή στον υπουργό κ. Τσακαλώτο για να ζητήσω λεπτομέρειες. Όχι για να τον αποθαρρύνω. Αλλά πρέπει να είμαστε ενήμεροι για τις λεπτομέρειες», ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές εξαγγελίες το εν λόγω δάνειο 3 δισ. ευρώ, εφόσον ληφθεί θα κατευθυνθεί για τη δημιουργία 450.000 θέσεων εργασίας σε τρία χρόνια, 150.000 ανά έτος.

Θανάσης Κουκάκης
       insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου