Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Μετωπική στην Βουλή - Σαββίδης και ΣΕΚΑΠ στο επίκεντρο

http://www.rthess.gr/photos/12_219.jpg
Θύελλα για την τροπολογία με την οποία απαλλάσσεται ο νέος ιδιοκτήτης αποκρατικοποιημένης εταιρείας από πρόστιμα που εκκρεμούσαν για υποθέσεις λαθρεμπορίας πριν την μεταβίβαση.


 Ο Π. Καμμένος ομολόγησε ότι η τροπολογία αφορά την ΣΕΚΑΠ και τον Ιβάν Σαββίδη. Μετωπική σύγκρουση Τσίπρα- Μητσοτάκη.
Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία και να εξηγήσει ποιόν ευνοεί. Αρνήθηκε να αποσύρει την τροπολογία ο πρωθυπουργός.

Είπε πως η τροπολογία είναι οριζόντια και δεν αφορά μόνο την ΣΕΚΑΠ, προκάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να επισκεφθούν μαζί την Ξάνθη για να συνομιλήσουν με τους εργαζόμενους στην εταιρεία.
Τα πρόστιμα δεν διαγράφονται είπε, αλλά θα καταλογιστούν σε όσους παρανόμησαν.
Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει φωτογραφικό μένος σε βάρος των επενδυτών που δεν θέλουν να παραδοθούν στην διαπλοκή.
Τα αίματα άναψαν μετά την παρέμβαση του υπουργού άμυνας Π. Καμμένου.
Φιλούσατε κατουρημένες ποδιές του Σαββίδη για να έρθει η επένδυση στην ΣΕΚΑΠ, είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ.

H υπόθεση με το πρόστιμο στην ΣΕΚΑΠ

Ο ιδιοκτήτης της ΣΕΚΑΠ Ι. Σαββίδης καλείται να πληρώσει πρόστιμο 38 εκ. για τελωνειακές παραβάσεις της προηγούμενης διοίκησης που ήταν διορισμένη από το κράτος.
Οι τελωνειακές παραβάσεις αφορούν σε εξαγωγές της περιόδου 2009, πολύ δηλαδή πριν η εταιρεία περάσει στα χέρια του ομογενούς επιχειρηματία κάτι το οποίο έγινε το 2013.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΘ το καθαρό πρόστιμο ανέρχεται σε 11 εκ. ευρώ και τα υπόλοιπα είναι προσαυξήσεις.
Η εταιρεία έχει κάνει ήδη προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια εναντίον της επιβολής προστίμου, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί το φθινόπωρο.

Kεραυνοί από Μητσοτάκη- Τί απαντήσε ο Τσίπρας
 Να αποσύρει την τροπολογία και να την επανακαταθέσει με υπογραφή και έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ή να απαντήσει ποια συγκεκριμένη επένδυση αφορά, κάλεσε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΝΔ. Η διαδικασία ψήφισης της τροπολογίας θα γίνει κανονικά και ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, απάντησε ο πρωθυπουργός.

«Το πρόβλημά του είναι η υποτίμηση του βουλευτή και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Πιστεύει ότι οι βουλευτές δεν πρέπει να έχουν ρόλο στο κοινοβούλιο», πρόσθεσε.

Η κόντρα συνεχίστηκε με τον κ. Μητσοτάκη να ρωτά σε έντονο τόνο: «Ορίζει ή δεν ορίζει το Σύνταγμα ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή τροπολογία χωρίς έκθεση του ΓΛΚ;». «Απαντήστε αντί να κρύβεστε με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο. Εν τη ρύμη του λόγου σας είπατε ότι η ρύθμιση αφορά συγκεκριμένη επιχείρηση. Είναι στην Κοζάνη αυτή η επιχείρηση; Γιατί δεν τη λέτε;», συνέχισε.

«Αν θέλουμε να κάνουμε πρόοδο στο επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου να έρθει ο υπουργός να εξηγήσει με λόγια σταράτα ποιους αφορά αυτή η τροπολογία. Είστε υπόλογος γιατί αφήνετε σκιές για χαριστικές ρυθμίσεις και για διαγραφές χρεών από λαθρεμπόριο», σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Ακόμη, είπε ότι σε περίπτωση που η τροπολογία επανακατατεθεί ως υπουργική και η Ν.Δ. κρίνει πραγματικά ότι «με αυτόν τον τρόπο πρεπει να προστατεύσουμε τα συμφέροντα του επενδυτή, εδώ είμαστε να συζητήσουμε τα πάντα».

Στην κόντρα των δύο παρενέβη ο Πάνος Καμμένος ο οποίος αναφέρθηκε στον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη υποδηλώνοντας εμμέσως ότι η τροπολογία αφορά το συγκεκριμένο πρόσωπο.

«Εκπλήσσομαι από τη θέση της ΝΔ. Είναι μικρός ο κόσμος. Θα του έλεγα να ρωτήσει τους βουλευτές ΝΔ που εκλιπαρούσαν τον Ιβάν Σαββίδη το 2013 να πάρει τη ΣΕΚΑΠ. Ρωτήστε τον κ. Κεδίκογλου που εκλιπαρούσε να πάρει ο Σαββίδης τη ΣΕΚΑΠ. Γιατί δεν ρωτάτε βουλευτές της ΝΔ από τη Μακεδονία που εκλιπαρούσαν τον Σαββίδη. Τότε η ΝΔ είχε υποσχεθεί όχι μόνο διαγραφή παλιών προστίμων αλλά και ότι τα μηχανήματα που είχαν μπλοκάρει στα τελωνεία θα απελευθερώνονταν χωρίς πρόστιμα. Καταθέτει ονομαστική για όσα έπρεπε να κάνει όταν ήταν στην κυβέρνηση Αυτό που εμείς λέμε είναι ότι θα φέρουμε τροπολογία και όπου υπάρχουν επενδύσεις σε επιχειρήσεις που πάνε να κλείσουν. Πράττετε αντεθνικά όπως οι ευρωβουλευτές σας. Εμποδίζετε επενδύσεις ακόμα και εκείνες που εσείς φέρατε φιλώντας κατουρημένες ποδιές του Σαββίδη».

Κλείνοντας τη συζήτηση πριν την έναρξη της διαδικασίας ονομαστικής ψηφοφορίας ο πρωθυπουργός είπε ότι η τροπολογία αφορά τη ΣΕΚΑΠ αλλά όχι μόνο τη ΣΕΚΑΠ. «Η τροπολογία αυτή είναι οριζόντια και αφορά κάθε επιχείρηση, αφορά βεβαίως και τη ΣΕΚΑΠ αλλά όχι μόνο τη ΣΕΚΑΠ».

Επιτέθηκε, δε, στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας «εκεί που μας χρωστάγατε. Το λέω αυτό γιατί για την ΣΕΚΑΠ και την ευθύνη της λαθρεμπορίας έχουν την ευθύνη κάποιοι που επί των κυβερνήσεών σας έκαναν λαθρεμπόριο κάτω από τη μύτη σας. Σε ποιο πλαίσιο ανομίας τους λειτουργούσαν, ποιοι τους έκαναν πλάτες;».

Υποστήριξε, ακόμα, ότι «η τροπολογία αυτή δεν διαγράφει κανένα πρόστιμο και σταματήστε τα ψέματα. Πρόστιμα διαγράφατε εσείς και ο κ. Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών όταν διαγράφατε σε μια νύχτα πρόστιμα για τα πετρέλαια. Ξέρετε ποιο είναι "φωτογραφικό"; Το μένος σας σε κάθε επενδυτή που δεν θέλει να παραδοθεί στη δική σας διαπλοκή που είναι παρούσα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Σήμερα η αντιπολίτευση ήρθε να δημιουργήσει επεισόδιο και σύννεφο εντυπώσεων. Καλώ τον πρόεδρο της Βουλής να προχωρήσουμε στη διαδικασία».

rthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου