Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Σοκ στη Σαουδική Αραβία με αυξήσεις 50% στα καύσιμα λόγω ελλείμμματος

http://www.thetoc.gr/images/articles/3/article_92320/auksiseis-50-stis-times-twn-kausimwn-logw-elleimmatos.w_l.jpg
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση αποφάσισε αιφνιδιαστικά μαζικές αυξήσεις στην φορολογία καυσίμων και μη αλκοολούχων ποτών.




Αυξήσεις στην λιανική τιμή των καυσίμων κατά 50% αποφάσισε η Σαουδαραβική κυβέρνηση λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση ότι τα κρατικά ελλείμματα αυξήθηκαν μέσα στο 2015 στο αστρονομικό ποσό των 97,9 δισ. δολαρίων.
Τον περασμένο Οκτώβριο του ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει ότι η Σαουδική Αραβία θα πτωχεύσει εντός των επομένων 5 ετών
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Independent η κυβέρνηση έχει αποφασίσει αυξήσεις στις τιμές του νερού, του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων για τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι τιμές στις συγκεκριμένες παροχής κρατούνται εδώ και πολλά χρόνια σε χαμηλά επίπεδα καθώς θεωρούνταν κοινωνικά αγαθά πρώτης ανάγκης.
Παράλληλα η κυβέρνηση της χώρας έχει αποφασίσει αυξήσεις στον ΦΠΑ για τα μη αλκοολούχα ποτά και για τα καπνικά προϊόντα. Το πότε θα εφαρμοστούν οι αυξήσεις δεν έχει διευκρινιστεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Το πετρέλαιο παρασύρει την χώρα στην άβυσσο

Χαρακτηριστικό των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα, είναι το γεγονός ότι το 2015 τα κρατικά έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου μειώθηκαν κατά 23% και στα ταμεία του βασιλείου μπήκαν μόλις... 119 δισ. δολάρια, καθώς οι διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού έχουν μειωθεί κατά 45% σε σχέση με το 2014 και έφτασαν την περασμένη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών.


Τον περασμένο Οκτώβριο του ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει ότι η Σαουδική Αραβία θα πτωχεύσει εντός των επομένων 5 ετών αν δεν βρει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Το Ταμείο προέβλεπε ότι το έλλειμμα για το 2015 θα έφτανε στο 20% του ΑΕΠ αλλά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έφτασε τελικά στο 15%.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου