Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

«Παγκόσμιος πόλεμος» για την Εθνική Ασφαλιστική

http://www.insider.gr/sites/default/files/ethniki-asfalistiki.jpg
Σε Σινοαμερικανική «μάχη» εξελίσσεται η πώληση της Εθνική Ασφαλιστικής




Η διεκδίκηση της μεγαλύτερης ελληνικής ασφαλιστικής από κινεζικούς επενδυτικούς ομίλους και από κοινοπραξία ολλανδικών και ελληνοαμερικανικών συμφερόντων λαμβάνει γεωπολιτικές διαστάσεις, μετά και από την παρέμβαση του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ λίγα 24ώρα μετά από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα. Υπό αυτό το πλαίσιο, όλα δείχνουν πως θα υπάρξει «δεύτερος γύρος» κατά τον οποίο οι δύο βασικοί διεκδικητές θα κληθούν μέσα στις επόμενες ημέρες να καταθέσουν βελτιωμένες προσφορές.
Όπως αποκάλυψε την Τρίτη το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος σε επιστολή του προς την ελληνική κυβέρνηση η οποία κοινοποιήθηκε στην Εθνική Τράπεζα και στην Τράπεζα της Ελλάδας, υποστήριξε ανοιχτά την προσφορά της ελληνοαμερικανικής κοινοπραξίας για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι μια ενδεχομένη συμφωνία θα μπορούσε να βοηθήσει τις ροές επενδύσεων από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα. Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου ζήτησε σύμφωνα με ανώτερο τραπεζίτη που επικαλείται το Reuters από τον Αλέξη Τσίπρα, μια «διαφανή πώληση».
Η επιστολή του Ρος βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με αυτά που έλεγε ο ελληνοαμερικανός διευθύνων σύμβουλος της Calamos Investments Τζον Κουδούνης σε πρόσφατη συνέντευξη του επίσης στο πρακτορείο Reuters. «Ξέρουμε την ασφαλιστική αγορά και ξέρουμε και την Ελλάδα. Είμαστε μακροπρόθεσμοι επενδυτές που θέλουμε να μείνουμε στην χώρα», τόνιζε ο κ. Κουδούνης και πρόσθετε ότι ότι «το πλήρες πακέτο που φέρνουμε στο τραπέζι με αυτή τη διαδικασία θα είναι ασύγκριτο» προβάλλοντας παράλληλα τους εμπορικούς και πολιτικούς δεσμούς του σχήματος Calamos – Exin με την χώρα. Ο ίδιος σημείωνε μάλιστα με νόημα ότι την εξέλιξη της συμφωνίας την παρακολουθούν και άλλοι Ελληνοαμερικάνοι επενδυτές που είναι «έτοιμοι να στοιβάξουν επενδύσεις» στην Ελλάδα. Αλλά και ότι το σχήμα Calamos-Exin θέλει να κάνει και άλλες επενδύσεις στη χώρα μας.
AdTech Ad
Η παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου ακολουθεί το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα, όπου μεταξύ άλλων είχε συναντήσεις με εκπρόσωπους επενδυτικών εταιρειών που ενδιαφέρονται για την Εθνική Ασφαλιστική. Είναι σίγουρο, τονίζουν στο insider.gr πηγές της αγοράς πως πολλά υψηλόβαθμα κινεζικά στελέχη κοιτάζουν από κοντά την διαδικασία, δεδομένων και των συμφωνιών που υπογράφτηκαν για επενδύσεις στην Ελλάδα κατά το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού.
Ο δεύτερος γύρος
Θεωρητικά, προσφορές για την Εθνική Ασφαλιστική έχουν υποβάλει τέσσερα σχήματα και συγκεκριμένα οι κινεζικοί επενδυτικοί όμιλοι Fosun, Gongbao, Wintime και η κοινοπραξία της Calamos Invements και της ολλανδικής EXIN Partners. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαδικασία ως πιο πιθανοί διεκδικητές εμφανίζονται η Fosun και η κοινοπραξία Calamos -Exin. Απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του insider.gr αναφέρουν πως και οι δύο προσφορές είναι πάνω από την αποτίμηση της Εθνικής Ασφαλιστικής (γύρω στα 800 εκατ. ευρώ) αλλά ότι ο κινεζικός όμιλος έχει προσφέρει μεγαλύτερο τίμημα. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο απλά. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι από την κυβέρνηση προωθείται έντονα το ελληνοαμερικανικό σχήμα, σε μια επικοινωνιακή προσπάθεια απέναντι στις φωνές της αντιπολίτευσης και των εργαζομένων που κάνουν λόγο για «αφελληνισμό» της μεγαλύτερης ελληνικής ασφαλιστικής εταιρείας. Ειδική αναφορά στο ενδιαφέρον ελληνοαμερικανικών κεφαλαίων για την Εθνική Ασφαλιστική είχε κάνει, άλλωστε, και ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Όπως φαίνεται όμως η διαδικασία μάλλον θα τραβήξει και άλλο, καθώς και οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εθνική Τράπεζα θα ζητήσει βελτιωμένες προσφορές από τους δύο βασικούς διεκδικητές.
Ποιοι είναι οι δύο «μνηστήρες»
Ο εισηγμένος στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ όμιλος Fosun δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς, όπως ο τουρισμός, το real estate, η ιδιωτική ασφάλιση και η φαρμακοβιομηχανία. Είναι γνωστός στην Ελλάδα από την επένδυσή του στον όμιλο Folli Follie αλλά και την συμμετοχή του στο σχήμα που έχει αναλάβει την ανάπτυξη του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, μαζί με την Lamda Development. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Fosun έχει ήδη προχωρήσει σε επένδυση στην ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά μέσω της εξαγοράς της πορτογαλικής Caixa Seguros για 1 δισ. ευρώ το 2014.

Στo κοινοπρακτικό σχήμα που διεκδικεί την Εθνική Ασφαλιστική γύρω από την Calamos Group του ελληνοαμερικανού επενδυτή Τζον Κάλαμος με την συμμετοχή του Exin Group και της N. Κανελλόπουλος & Xρ. Αδαμαντιάδης Α.Ε. που ελέγχουν την ασφαλιστική AIG Hellas. Στο σχήμα συμμετέχει σύμφωνα με πληροφορίες και ο ελληνοαμερικανός επενδύτης και τραπεζίτης Αριστείδης Χαλικιάς, ο οποίος μεταξύ άλλων είναι μεγαλομέτοχος της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, Intercontinental International (ICI) ΑΕΕΑΠ. H Calamos Asset Management είναι μια επενδυτική εταιρεία με έδρα το Σικάγο που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 20 δισ. δολαρίων.

insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου