Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Οταν οι άλλοι του πετούσαν αυγά, ο Ανιέλι έβλεπε στον Αλέγκρι την επιστροφή στο Champions League

http://www.gazzetta.gr/sites/default/files/styles/fullwidth_cropped/public/article/2017-05/allegriagnelli1.jpg?itok=fxt698qn
Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την ιστορία μιας εκ των μεγαλύτερων εκπλήξεων στην προπονητική:




 την 2η παρουσία της Γιουβέντους του Αλέγκρι σε τελικό την τελευταία 3ετία και τον προπονητή που επανέφερε την “Κυρία” στο προσκήνιο της διεθνούς σκηνής του ποδοσφαίρου.
Περίπου τρία χρόνια πίσω, στα μέσα του Ιουλίου του 2014, όταν τον επέλεγε, φαινομενικά, σε μια νύχτα για να διαδεχθεί τον Αντόνιο Κόντε που είχε παραιτηθεί αιφνιδιαστικά την προηγούμενη ημέρα με βασικό επιχείρημα το ότι τα πλάνα της διοίκησης δεν ήταν συμβατά με τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες του για διάκριση με την Γιουβέντους στο Champions League, ο Αντρέα Ανιέλι έμοιαζε, στα μάτια των αναλυτών της δράσης του ως αφεντικό της Γιούβε, είτε ως τρελός είτε ως έτοιμος για εκποίηση όλου του ρόστερ της Κυρίας. Δεν κυκλοφορούσε άλλη εξήγηση για την επιλογή του να προσλάβει, με μονοετές συμβόλαιο, τον άνεργο από την ημέρα που τον έδιωξε η Μίλαν, περίπου έξι μήνες νωρίτερα Μαξ Αλέγκρι. Τα πρώτα σενάρια έφεραν τον Ανιέλι να έχει αποφασίσει να μειώσει το κόστος του ρόστερ της Γιουβέντους, επιλογή με την οποία διαφωνούσε ο Κόντε, και κάπως έτσι εξηγούσαν οι αναλυτές της Serie A την επιλογή του Αλέγκρι, ενός προπονητή που είχε ανεχθεί και υπηρετήσει αντίστοιχο επιχειρηματικό σχέδιο εκποίησης προϊόντων στη Μίλαν.
Οσοι δεν πίστευαν ότι ο Ανιέλι χαμηλώνει τα ευρωπαϊκά κυβικά της Γιούβε, τον θεωρούσαν “άσχετο” και “τρελό” επειδή αποφάσιζε να εμπιστευθεί την Γιουβέντους σε έναν “άστατο” προπονητή και άνθρωπο, δηλαδή έναν τύπο που στο παρελθόν υπέγραφε συμβόλαιο με μια ομάδα όσο ήταν σε ισχύ ένα συμβόλαιο με άλλη ομάδα, είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο στημένου αγώνα ως ποδοσφαιριστής και είχε τιμωρηθεί, είχε στρίψει μερικές ημέρες πριν από τον προγραμματισμένο πρώτο γάμο του και είχε χωρίσει την μητέρα του δεύτερου παιδιού του τον καιρό που αυτή ήταν έγκυος. Ο Αλέγκρι είχε δείξει καλά και πολύ καλά δείγματα δουλειάς στη Σασουόλο, την Κάλιαρι και τη Μίλαν, αλλά όλα αυτά δεν γέμιζαν το μάτι αυτών που εκτιμούσαν ότι ένας επιχειρηματίας που θέλει να ξαναμεγαλώσει ευρωπαϊκά τη Γιουβέντους είχε την υποχρέωση να βρει έναν προπονητή με βαρύ ευρωπαϊκό brand name για να του παραδώσει την ομάδα που είχε χτίσει ο Κόντε, και πάντως όχι έναν προπονητή που κουβαλούσε τη φήμη του “μέτριου”.
Περίπου τρία χρόνια αργότερα ο Ανιέλι, που έχει ήδη δει τη Γιουβέντους να φτάνει στην τελευταία πίστα του Champions League στην πρώτη φορά του Αλέγκρι, ετοιμάζει, από το βράδυ της Τρίτης, βαλίτσες για το ταξίδι στο Κάρντιφ, για την δεύτερη συμμετοχή της Γιούβε σε τελικό Champions League, κι ενώ έχει δει τον προπονητή της επιλογής του να κατακτά δύο και να ετοιμάζεται να σηκώσει το τρίτο του σερί πρωτάθλημα με την Κυρία. Τούτες τις μέρες, που συμπληρώνει 7ετία στη θέση του διοικητή της Γιουβέντους, ο 41χρονος επιχειρηματίας μπορεί να καμαρώνει ότι επανέφερε τη Γιουβέντους στο ευρωπαϊκό μέγεθος που αυτή είχε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '90. Και φυσικά μπορεί να παινεύεται ότι μαζί με τον Τζουζέπε Μαρότα και τον Πάβελ Νέτβεντ είδαν στον Αλέγκρι αυτό που ουδείς άλλος μπορούσε να δει τον καιρό εκείνο: τον προπονητή που θα ξαναβάλει τη Γιουβέντους στην ευρωπαϊκή ελίτ.
Η ιστορία της Γιουβέντους του Αλέγκρι είναι μια υπόθεση για να σχίζουν τα διπλώματά τους οι “ειδικοί” και για να καταπίνουν τη γλώσσα τους οι οργανωμένοι οπαδοί. Οι πρώτοι είχαν προεξοφλήσει την αποτυχία του Ιταλού προπονητή, οι δεύτεροι του είχαν επιτεθεί με αυγά στην πρώτη του προπόνηση με τη φόρμα της Γιουβέντους.
Με όσα έχει δείξει στο φετινό Champions League, ο Αλέγκρι έχει βάλει αμέτρητα παράσημα στην προπονητική στολή του. Ο τρόπος που διαχειρίστηκε τα ματς των νοκ άουτ φάσεων της διοργάνωσης απέναντι σε Πόρτο, Μπαρτσελόνα και Μονακό τον αναδεικνύουν σε προπονητή με ικανότητα να επηρεάζει τόσο το παιχνίδι στο οποίο συμμετέχει στον βαθμό που να το καθοδηγεί και τελικά να καθορίζει τον νικητή. Μια ομάδα που μέχρι τα μισά της σεζόν πάλευε να βρει τον βηματισμό και τον συγχρονισμό της, να μάθει να ζει χωρίς τον Πογκμπά, να μάθει να ζει με τον Ιγκουαΐν, να ανακαλύψει έναν τρόπο για να αξιοποιεί την κατοχή της μπάλας και να φτιάχνει μεγάλο αριθμό αποτελεσματικών επιθέσεων, κατάφερε, χάρη στην αλλαγή σχηματισμού από έναν προπονητή που δεν είναι δογματικός, να μεταμορφωθεί εντός 2017 σε ένα σύνολο που, στο Champions League, παρουσιάζει ευφυή ισορροπία ανάμεσα σε ανασταλτική και δημιουργική δραστηριότητα. Και χάρη στις τακτικές ενός προπονητή που καίει τον εγκέφαλό του στην προετοιμασία αλλά παρουσιάζει εντελώς απλοποιημένα και κατανοητά τα συμπεράσματα της σκέψης του στους ποδοσφαιριστές η Γιουβέντους χειρίστηκε με σοφία όλες τις καταστάσεις αγώνα που της προέκυψαν απέναντι στις καλύτερες επιθέσεις που κυκλοφορούσαν στην διοργάνωση.
Για να τα πετύχει όλα αυτά, ο Αλέγκρι χρειάστηκε να διδάξει στον Πιάνιτς, τον Μάντζουκιτς, τον Κουαδράδο, ακόμη και στον Ιγκουαΐν και τον Ντιμπάλα την αρετή της άμυνας και της τακτικής προσήλωσης στο αγωνιστικό πλάνο που έφτιαχνε η Γιούβε για τη φάση της άμυνας στα παιχνίδια με τη Μπαρτσελόνα και την Μονακό. Χρειάστηκε να τιμωρήσει παραδειγματικά τον Μπονούτσι, αποκλείοντάς τον από το πρώτο ματς με την Πόρτο επειδή είχε απείθαρχη συμπεριφορά εντός τερέν κατά τη διάρκεια αγώνα, προκειμένου να στείλει προς όλους το μήνυμα ότι δεν υπάρχει χώρος στην ενδεκάδα για ποδοσφαιριστή που αποφασίζει να κάνει του κεφαλιού του, όποιο και αν είναι το ονοματεπώνυμό του. Ολα όσα έχει πετύχει με τους ποδοσφαιριστές για να φτιάξει αυτή τη Γιουβέντους φαίνονται στην περίπτωση του Ντάνι Αλβες. Στους πρώτους μήνες της συνεργασίας τους τον τάραξε στο εσωτερικό και δημόσιο κράξιμο για την αμέλεια των αμυντικών καθηκόντων του. Μετά τον τραυματισμό του, στα μισά της σεζόν, ο 35χρονος μπαλαδόρος χρειάστηκε να “επανεφεύρω τον εαυτό μου ως ποδοσφαιριστή προκειμένου να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις της νέας μου πραγματικότητας στο ποδόσφαιρο της Γιουβέντους”, όπως ο ίδιος σχολίασε μετά τη λήξη της ρεβάνς με τη Μονακό. Χάρη σε αυτή τη δουλειά, στην αλλαγή αγωνιστικής νοοτροπίας προκειμένου να πειθαρχήσει τακτικά και να υπηρετήσει και τις δύο φάσεις του αγωνιστικού πλάνου της Γιούβε, ο Αλέγκρι έδειξε στα τελευταία τέσσερα ματς του Champions League έναν ποδοσφαιριστή που έχει κερδίσει το δικαίωμα να καυχιέται ότι έκανε πάλι εμφανίσεις του “ο καλύτερος δεξιός μπακ στον κόσμο” επιπέδου στο οποίο βρισκόταν για περίπου μια 8ετία με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα.
Θα μπορούσε, εκτός από το να τα ονειρεύεται, να τα περιμένει όλα αυτά ο Ανιέλι τον καιρό που επέλεγε τον Αλέγκρι; Οχι, όπως άλλωστε αποδεικνύει η τακτική του απέναντι στον προπονητή του. Τον προσέλαβε με μονοετές συμβόλαιο, προκειμένου να μηδενίσει τον κίνδυνο να καταβάλει μια μεγάλη αποζημίωση σε έναν προπονητή που θα αποδεικνυόταν αναποτελεσματικός. Μετά την πρώτη παρουσία σε τελικό του Champions League του επέκτεινε το συμβόλαιο μόνο για έναν χρόνο. Χρειάστηκε να του δείξει πολλά ο Αλέγκρι στην πρώτη διετία για να φτάσει ο Ανιέλι στην επιλογή να του δώσει 2ετές συμβόλαιο, το προηγούμενο καλοκαίρι. Και γι' αυτό πλέον ζει με την ανησυχία περί της πιθανότητας να του ανακοινώσει ο Αλέγκρι σε έναν μήνα ότι επιθυμεί να αλλάξει σύλλογο. Αυτά τα φίδια τον είχαν ζώσει τον Ανιέλι και πριν από μερικούς μήνες, τον καιρό που ο Αλέγκρι παρουσιαζόταν ως φαβορί για την διαδοχή του Αρσέν Βενγκέρ στην Αρσεναλ. Γι' αυτό και στη διάρκεια των επόμενων 30 ημερών είναι αναγκασμένος να κάνει τα πάντα προκειμένου να πείσει έναν άνθρωπο που αποδεδειγμένα δεν αντέχει σε πολύχρονες σχέσεις να παραμείνει “πιστός” επειδή θα βλέπει προοπτικές ακόμη μεγαλύτερης ανέλιξής του μέσα από την εξέλιξη του project Γιουβέντους. Αν κανείς βασιστεί στον μέντορά του, τον – προπονητή του στην Πεσκάρα – Τζιοβάνι Γκαλεόνε, “ο Μαξ έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του στη Γιουβέντους”. Είναι τόσο απρόβλεπτος ο Αλέγκρι και τόσο απρόβλεπτη η ανέλιξή του ειδικά στην περίπτωση που κατακτήσει το Champions League, που ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα αποφασίσει σε περίπου ενάμιση μήνα από σήμερα.
Ο Αλέγκρι είναι μια ακόμη επιβεβαίωση του ισχυρισμού ότι στις χαμηλές κατηγορίες του ιταλικού ποδοσφαίρου ανατρέφονται πολύ ικανοί προπονητές. Πέρασε μια 5ετία σε αυτές και έμαθε να είναι πρακτικός, λειτουργικός και αποτελεσματικός ως προπονητής προτού ανεβεί στη Serie A και αρχίσει να κατανοεί πόσες περισσότερες δεξιότητες και γνώσεις πρέπει να αποκτήσει προκειμένου να εξελιχθεί σε μάνατζερ αιχμής. Σήμερα ο Αλέγκρι είναι ένας από τους πιο εξελιγμένους στην χρήση της τεχνολογίας προπονητές, από αυτούς που αντιμετωπίζουν ως πολυδιάστατη τη φύση της δουλειάς τους. Εχουν περάσει δύο χρόνια από την ημέρα που λάνσαρε τη δική του ψηφιακή εφαρμογή, το Mr. Allegri Tactics app., η οποία απευθύνεται σε προπονητές, στους οποίους δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουν τη δουλειά τους και να αποκτήσουν γνώσεις για κάθε μια από τις διαφορετικές διαστάσεις που έχει η φύση της.

https://youtu.be/Cf7LtP_vMsA?t=2

Ο Αλέγκρι έφτιαξε αυτή την εφαρμογή με το όραμα να την εξελίξει σε έναν τόπο συνεύρεσης και ανταλλαγής απόψεων, μεθόδων, ιδεών και εμπειριών για προπονητές από όλο τον κόσμο. Και σήμερα μπορεί να καμαρώνει ότι έχει δείξει ήδη στην παγκόσμια κοινωνία των προπονητών ότι η δική του είναι προπονητική τεχνολογία αιχμής.

gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου