Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Αξιόπιστη στρατηγική για το ελληνικό χρέος αναζητά η G7

http://cdn.cnngreece.gr/media/com_news/story/2017/05/10/80227/main/1.jpg
Μια αξιόπιστη στρατηγική για να διασφαλιστεί ότι το χρέος της Ελλάδας θα είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα θα αναζητηθεί από τους μετέχοντες στη σύνοδο της G7 που ξεκινά σήμερα στο Μπάρι της Ιταλίας και θα διαρκέσει έως τις 13 Μάιου.




Το «Washington Group», στο οποίο θα μετέχουν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί της ΕΕ και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ θα εστιάσει στη διασφάλιση της ικανότητας της Ελλάδος να εξυπηρετεί το τεράστιο χρέος της ύψους 330 δισ. ευρώ σε βάθος τεσσάρων και πλέον δεκαετιών.


Το ζητούμενο είναι μια περιγραφή των μελλοντικών παρεμβάσεων για το χρέος, ικανή να ανοίξει τον δρόμο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και την παράλληλη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Το κατά πόσο Γερμανία και ΔΝΤ θα μπορέσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους στο ζήτημα αυτό θα φανεί έως το Σάββατο. Πάντως, σε ότι αφορά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, την οποία θέτει ως όρο το ΔΝΤ για να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα, η γερμανική πλευρά ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους πως «δεν προετοιμάζονται αυτή τη στιγμή μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Από την άλλη πάγια θέση του ΔΝΤ είναι πως τα μέτρα θα πρέπει να περιγραφούν σήμερα και να εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος. Τη θέση αυτή αναμένεται να επαναλάβει εκ νέου σήμερα ο Μπιλ Μάρεϊ, αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ κατά την καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου από την Ουάσιγκτον.
Αναλυτές

εκτιμούν πως λόγω της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία το ΔΝΤ θα δώσει πολιτικό χώρο στην Καγκελάριο Μέρκελ και θα αποδεχθεί μια δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα γίνει πιο σαφής μετά το Σεπτέμβριο και τις γερμανικές εκλογές. Όμως, εντός του Ταμείου απορρίπτουν ως σπέκουλα τα σχετικά σενάρια και ξεκαθαρίζουν πως το ΔΝΤ θέλει καθαρό ορίζοντα τόσο για τα πρωτογενή πλεονάσματα όσο και για το χρέος ώστε να μπει στο πρόγραμμα.
Δεν είναι άλλωστε τυχαία η θέση που έλαβε χθες αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος ερωτηθείς για τη σύνοδο της G7 και την Ελλάδα είπε πως είναι πρώιμο για τις ΗΠΑ να εκφράσουν γνώμη σχετικά με τη δυνατότητα ενός νέου προγράμματος του ΔΝΤ για την Ελλάδα, δεδομένου ότι απομένουν πολλά να γίνουν.
Σε κάθε περίπτωση ένα σενάριο διαφωνιών και μετάθεσης των αποφάσεων σε μεταγενέστερο χρόνο από το επικείμενο Eurogroup της 22ας Μάιου δεν μπορεί να αποκλειστεί.

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου