... ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ λέγοντας ότι είναι «απεγνωσμένος, απελπισμένος και τζάμπα μάγκας», ενώ διαχώρισε τον ΣΥΡΙΖΑ από το παλαιό πολιτικό σύστημα «της μίζας και της διαπλοκής». Παράλληλα δεσμεύθηκε ότι το πλεόνασμα θα μοιραστεί στο τέλος του έτους όπως έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το 2016.
«Εμείς θα είμαστε η κυβέρνηση που έβγαλε την χώρα από την κρίση από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Γι’ αυτό αξίζει τον κόπο αυτή η προσπάθεια και αυτός ο αγώνας», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και επεσήμανε στους βουλευτές του ότι «είναι στα χέρια μας να δικαιώσουμε την εμπιστοσύνη που μας έδειξε ο λαός και θα κάνουμε ότι μπορούμε γι’ αυτό. Γιατί παρά τα λάθη και τις αδυναμίες μας δεν κρύβουμε ότι είμαστε κομμάτι του λαού. Δεν είμαστε οι φίλοι του Χριστοφοράκου και οι εκλεκτοί των καναλιών. Και έχουμε πλήρη άγνοια πως το σύστημα διαχειρίζεται τις μίζες. Δεν είμαστε εμείς που βάλαμε τη χώρα στα μνημόνια».
Ο Αλ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι «έχουμε να διαβούμε ένα ακόμη δύσκολο μονοπάτι», αλλά υπογράμμισε ότι «κάθε δύσκολη απόφαση που πήραμε, με πλήρη επίγνωση του κόστους, μας έβγαλε πιο κοντά στο στόχο. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μας βγάζει σε καθαρό διάδρομο δεκαετίας».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το πιο σημαντικό από την «ισορροπημένη» συμφωνία είναι ότι «για πρώτη φορά μετά το 2012 οι δανειστές βρίσκονται μπροστά στην υποχρέωση να προχωρήσουν σε μέτρα που θα καταστήσουν βιώσιμο το χρέος».
ΝΔ και παλαιό σύστημα «χάνουν την μπάλα»
«Αυτό», εκτίμησε, «έχει δημιουργήσει αναταραχή στο παλαιό πολιτικό σύστημα και ειδικότερα στη ΝΔ. Στην αρχή αυτοί που έλεγαν «υπογράψτε ότι σας δίνουν» άρχισαν να αμφισβητούν ότι υπάρχει προοπτική συμφωνίας. Είτε δεν πίστευαν είτε δεν ήθελαν να το πιστέψουν. Μετά άρχισαν να αμφισβητούν την πιθανότητα ολικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει και τα μέτρα για το χρέος – και το κάνουν και σήμερα. Το κάνουν αυτοί που έλεγαν ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι για το χρέος και αρκούν πιστοποιητικά βιωσιμότητας – από τον Σόιμπλε προφανώς. Μετά άρχισαν να αμφισβητούν ότι τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν και τώρα τα υποτιμούν».
«Κάπου εκεί αρχίζουν και χάνουν την μπάλα. Και αρχίζουν τα ψέματα και αρχίζει η αυτογελοιοποίηση», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «απεγνωσμένος ο Μητσοτάκης λέει ότι τα αντίμετρα θα ισχύσουν αν πιάσουμε πλεόνασμα 5,5%» ενώ γνωρίζει ότι θα ισχύσουν εφόσον η πρόβλεψη για το πλεόνασμα είναι 3,5%. «Αφού δεν μπορεί να αλλάξει το επιχείρημα αλλάζει την αλήθεια. Είναι πιο εύκολο, πιο βολικό ιδίως όταν έχεις την συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ με το μέρος σου», σχολίασε δεικτικά ο Αλ. Τσίπρας.
«Ο άνθρωπος που αρνήθηκε να δώσουμε στην κοινωνία πλεόνασμα όταν μπορούσαμε έρχεται τώρα και μας ζητά να δώσουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός και συνέχισε «ωραίος μάγκας ο Κ. Μητσοτάκης. Εύκολη η πλειοδοσία. Αλλά, όπως είπε ένας πιστός στρατιώτης της παράταξής του, τζάμπα μάγκας». «Όταν έρθει η ώρα η κυβέρνηση θα διανείμει όταν πρέπει, ότι πρέπει, όπως πρέπει το μέρος του πλεονάσματος. Το τέλος του 2017 θα πράξουμε αυτό που πρέπει», δεσμεύθηκε ο Αλ. Τσίπρας.
«Ο Κ. Μητσοτάκης πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες»
Αλλά η κριτική προς την ΝΔ συνεχίσθηκε και για την άρνησή της να ψηφίσει τις φορολογικές ελαφρύνσεις που προβλέπονται στα αντίμετρα. «Κατανοώ ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει την δυνατότητα να κατανοήσει την σημασία των κοινωνικών δαπανών τις φορολογικές ελαφρύνσεις γιατί δεν θα τις ψηφίσει;», αναρωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας και τόνισε ότι ο Κ. Μητσοτάκης «θα τα καταψηφίσει γιατί το μόνο που ενδιαφέρει τον ίδιο και την παράταξή του που την έχει μετατρέψει σε κόμμα διαμαρτυρίας είναι να πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες και να πουλάει φτηνή αντιπολίτευση». «Θα είναι ο πρώτος αρχηγός αντιπολίτευσης που θα ζητά εκλογές από την επομένη των εκλογών, αλλά αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Θα τις κάνουμε στο τέλος της τετραετίας γατί τα αντίμετρα, τα μέτρα για το χρέος, την επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων εμείς τα καταφέραμε εμείς θα τα εφαρμόσουμε», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στην συμφωνία ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι «το πρώτιστο αριστερό, κοινωνικό, πατριωτικό καθήκον» είναι το καλοκαίρι του 2018 «να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και την ταπεινωτική πολλές φορές επιτροπεία» σύμφωνα με την εντολή που έδωσε ο λαός.
Επιτέθηκε στη ΝΔ γιατί κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων πίεζε να γίνουν αποδεκτά τα μέτρα των δανειστών: «η ΝΔ μας έλεγε υπογράψτε γιατί καθυστερείτε κλείστε τώρα την συμφωνία. Και τα έλεγαν αυτά ενώ γνώριζαν ότι εκείνη την ώρα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης δεν υπήρχαν ούτε αντίμετρα ούτε χρέος ούτε εργασιακά. Μας έλεγαν να φύγουμε ταπεινωμένοι για να κλείσουν αυτοί την συμφωνία και μάλιστα ορισμένοι πιο μαρτυριάρηδες όπως ο Γεωργιάδης έλεγαν ότι αυτοί θα έκαναν τόσα και άλλα τόσα».
«Είχαμε σχέδιο και ταυτόχρονα εξαιρετικά αποτελέσματα στην απόδοση της οικονομίας παρά τις Κασσάνδρες. Πιάσαμε 8,5 φορές πάνω από αυτό που υπολόγιζαν οι θεσμοί και 42 φορές πάνω από το ΔΝΤ», επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «εξασφαλίσαμε μία συμφωνία ισορροπημένη. Δεν είναι πρόθεσή μου ούτε δική μου ούτε του οικονομικού επιτελείου ούτε όσων διαπραγματεύθηκαν να κρύψουμε ότι υπάρχουν σημεία που δεν αποτελούν και δεν θα αποτελούσαν επιλογή μας. Σε κάποια σημεία υποχωρήσαμε σε κάποια κερδίσαμε».
Για το κόστος των μέτρων απάντησε στην κριτική της ΝΔ υπενθυμίζοντας ότι «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έφεραν μέτρα 61 δις ευρώ χωρίς να πιάσουν τους στόχους και εμείς με 5,6 δις πιάσαμε τους στόχους. Γιατί αυτοί δεν τους έπιασαν και έπιασαν ότι τέλος πάντων έπιασαν; Γιατί με εμάς κόπηκε η μίζα, η λοβιτούρα, η σπατάλη του μαύρου χρήματος».
Το σχέδιο για 2+4 χρόνια ανάπτυξης
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο σχέδιο της επόμενης εξαετίας για την «Ελλάδα της νέας εποχής». «Υπάρχει μπροστά μας μία διετία σταθερής αναπτυξιακής πορείας στην οποία επιδιώκουμε να βάλουμε τις βάσεις για την Ελλάδα μίας νέας εποχής με δίκαιη ανάπτυξη. Πρέπει να εργαστούμε από τώρα για την Ελλάδα της νέας εποχής», είπε και υπογράμμισε ότι για να υλοποιηθεί αυτό «κεφαλαιώδης στόχος είναι η ανάκτηση της εργασίας με όρους δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας. Είναι ένα δύσκολο έργο που πρέπει να επιτευχθεί παράλληλα με την επανεκκίνηση της οικονομίας». «Αν με ένα μαγικό τρόπο γυρίζαμε στο 2009 συνεχίζοντας την ίδια πολιτική με τις μίζες, τις ρεμούλες, τα μεγάλα λόγια και τους μεγάλους στόχους, όπως του 2004, θα καταλήγαμε στο ίδιο πηλίκο. Τώρα είμαστε σε θέση να συντάξουμε με νηφαλιότητα το νέο παραγωγικό μοντέλο», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο έργο που έχει γίνει στον τομέα της εργασίας.
«Υπάρχει αντιστροφή της τάσης στην εργασία», εκτίμησε. «Χάθηκαν 1 εκατ. θέσεις και τώρα έχουν κερδηθεί 170.000 θέσεις εργασίας», είπε και πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι η σταδιακή ανατροπή της σχέσης ανάμεσα στην μερική και την πλήρη απασχόληση. Όταν αναλάβαμε ήταν 60% - 40% υπέρ της μερικής απασχόλησης και σήμερα είναι 50% - %0%. Και εκεί υπάρχει αντιστροφή».
Ακόμη ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στους άλλους τέσσερις τομείς (εκτός της εργασίας) που πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις:
-η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
-η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που θα φέρει αέρα προοδευτικής πολιτικής στην παιδεία στον αντίποδα των αποτυχημένων πολιτικών.
-η αυτοδιοίκηση όπου ετοιμάζεται «μία εμβληματική αλλαγή. Ο Καλλικράτης δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα έλυσε σε αυτή την κατεύθυνση θα κάνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις».
-η συνταγματική μεταρρύθμιση.
huffingtonpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου