Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Οι Βρετανοί άλλαξαν γνώμη για το Brexit -Θέλουν νέο δημοψήφισμα

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/708x320/public/bre708_1.jpg?itok=2zRgXLy6
Ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμούν πλέον οι Βρετανοί σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύει η Mail on Sunday.




 Το 53% των ερωτηθέντων στη σφυγμομέτρηση της Survation θα προτιμούσαν να ζητηθεί η γνώμη του βρετανικού λαού για τους όρους της τελικής συμφωνίας για το Brexit, ενώ το 47% αντιτίθεται σε μια τέτοια προοπτική (από 54% τον περασμένο Απρίλιο).
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυξάνεται συνεχώς η αντίθεση της βρετανικής κοινής γνώμης σ’ ένα σκληρό Brexit καθώς μόνον το 35% συμφωνεί με την άποψη της Τερέζα Μέι ότι είναι καλύτερο να μην υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, παρά μια κακή συμφωνία.
Σε ποσοστό 69% οι Βρετανοί είναι αντίθετοι με την έξοδο της χώρας τους απ’ την τελωνειακή ένωση -ένα απ’ τα ζητήματα αποφασιστικής σημασίας στις διαπραγματεύσεις.
Η δημοσκόπηση έρχεται στο φως ενώ εντείνεται η φημολογία για εντάσεις μέσα στο υπουργικό συμβούλιο για το Brexit. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ θα ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση πιέζοντας έτσι τη Μέι να μαλακώσει τη στάση της.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός είχε παρουσιάσει τον Ιανουάριο το όραμά της για ένα σκληρό Brexit λέγοντας ότι θέλει να μπορεί η Βρετανία να κλείνει τις δικές της εμπορικές συμφωνίες.
Στο μεταξύ μια άλλη σφυγμομέτρηση της YouGov αναφέρει ότι οι οπαδοί των Εργατικών σε ποσοστό 64% υποστηρίζουν τη μαλακότερη δυνατή προσέγγιση στο Brexit, καθώς δίνουν προτεραιότητα στο εμπόριο χωρίς περιορισμούς έναντι της σκληρότερης μεταναστευτικής πολιτικής, έναντι 19% που τάσσονται υπέρ αυστηρότερων ελέγχων στη μετανάστευση.
Από την άλλη πλευρά το 60% των οπαδών των Τόρηδων βάζουν πρώτο τον περιορισμό της μετανάστευσης έναντι 27% που προτιμούν εμπόριο χωρίς περιορισμούς.
«Η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων των Εργατικών θέλουν μια χώρα ανοικτή που κοιτάζει μπροστά, πράγμα που θα μπορούσε να σημαίνει παραμονή στην Κοινή Αγορά στα πρότυπα της Νορβηγίας και της Ελβετίας», δήλωσε ο Γκάρνεκ Μπέινς της δεξαμενής σκέψης “Global Future”. Και συμπλήρωσε:
«Εάν η πολιτική ηγεσία επιμείνει ή διευκολύνει μια ακραία μορφή Brexit που δίνει προτεραιότητα στους ελέγχους στη μετανάστευση με έξοδο της Βρετανίας απ’ την Κοινή Αγορά και την τελωνειακή ένωση κινδυνεύει να βρεθεί στη λάθος πλευρά του εκλογικού σώματος.»

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου