Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Σύμπλευση Τσίπρα-Μητσοτάκη

http://www.rthess.gr/photos/bouli_32.jpg
Για κυπριακό- Συνεχίζεται στην Βουλή η σχετική συζήτηση. Αρραγές εθνικό μέτωπο απέναντι στην αδιαλλαξία της Τουρκίας.




 Η Κύπρος θα έχει την στήριξη της Ελλάδας και της ΕΕ απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της, σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

Αναλυτικότερα, απάντηση στις Τουρκικές προκλήσεις έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στηρίζοντας πλήρως τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά μετά το κλείσιμο των διαπραγματεύσεων για την Κύπρο. Ο Α. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν είχε τελικά πρόθεση να «δεσμευτεί σε μία λύση που θα επέτρεπε στην επανενωμένη Κύπρο να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη, δηλαδή σε μία λύση χωρίς επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών, με την έστω και σταδιακή αποχώρηση του κατοχικού στρατού». Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η Κύπρος θα έχει την στήριξη της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή, με δεδομένο ότι «ως κράτος έχει το δικαίωμα που θα αξιοποιήσει τα δικαιώματα της που απορρέουν από διεθνές δίκαιο και δίκαιο θάλασσας».

Μιλώντας για την ΑΟΖ, πρωθυπουργός επανέλαβε την στήριξη της χώρας μας στην άσκηση των σχετικών δικαιωμάτων της Κύπρου ενώ εξήγησε τους λόγους για τους οποίους σταμάτησαν οι συνομιλίες. «Κανένα κράτος της Ε.Ε δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί και να συνυπογράψει δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας. Μια επανενωμένη Κύπρος δεν θα μπορούσε ποτέ να εκφραστεί με ανεξάρτητη φωνή. Η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων στην επανενωμένη Κύπρο θα υπονόμευαν καθημερινά οποιαδήποτε προσπάθεια για ειρήνευση στο νησί», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι εδώ και ένα χρόνο η Ελλάδα έχει καταθέσει τις προτάσεις της και κάλεσε την Τουρκία σε προπαρασκευαστικές επαφές, χωρίς ανταπόκριση. Μάλιστα, ο ίδιος υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν πρόθεση να δεσμευτεί σε μια λύση που θα επέτρεπε στην επανενωμένη Κύπρο να είναι ανεξάρτητη και κυρίαρχη, δηλαδή «σε μια λύση χωρίς επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών και με τη σταδιακή έστω αποχώρηση».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της
Άλλο ένα κεφάλαιο στην ιστορία των χαμένων ευκαιριών επίλυσης του κυπριακού προστέθηκε δυστυχώς, πριν από λίγες ημέρες στην Ελβετία, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέρριψε την ευθύνη στην Τουρκία για την οποία είπε ότι ξεπερασμένες αντιλήψεις μιας άλλης εποχής την εγκλώβισαν σε άκαμπτη στάση.

«Είναι παρωχημένες και ανεδαφικές οι λογικές των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης και επιτέθηκε εκ νέου στην Τουρκία. «Η 'Αγκυρα δυστυχώς δεν επιχείρησε να διαβάσει τη συγκυρία. Δεν θέλησε να δει ξεκάθαρα το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων. Εγκλωβίστηκε στο παρελθόν. Έχει την κύρια ευθύνη της αποτυχίας αυτού του γύρου των διαπραγματεύσεων», είπε συγκεκριμένα και παράλληλα έπλεξε το εγκώμιο του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες για τον οποίο είπε ότι επέδειξε αξιοθαύμαστη επιμονή.

«Πιστεύουμε ότι στα εθνικά και για οι προκλήσεις στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης. Η επίκληση της εθνικής ενότητας δεν μπορεί να είναι σημαία ευκαιρίας. Δεν μπορεί να είναι αναγκαστική καταφυγή μόνο στα δύσκολα. Αυτή η συμπαγής γραμμή να υπηρετείται από όλους. Συμπεριφορές ρηχού εντυπωσιασμού, επιπόλαιας αυτοπροβολής και μικροκομματικής εκμετάλλευσης των εθνικών ευαισθησιών να αποφεύγονται. Να μη δίνουν λαβή στην άλλη πλευρά. Κύριε Τσίπρα αυτό είναι δικό σας χρέος να διασφαλιστεί. Διαφορετικά είστε συνυπεύθυνος για τις συμπεριφορές αυτές και τις συνέπειες που μπορεί να έχουν. Τα εθνικά θέματα δεν μπορεί να μπαίνουν στη ζυγαριά ενδοκυβερνητικών ισορροπιών. Είναι πολύ σοβαρά για να αντιμετωπίζονται από ορισμένους με ελαφρότητα», είπε μεταξύ άλλων, ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

rthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου