Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Δύο σχολεία της Ευκαρπίας λένε αντίο στη ΔΕΗ (ΦΩΤΟ)

http://www.thousandnews.gr/media/k2/items/cache/30b9a042632f47ea2c0e49e28334cc58_XL.jpg
Tα πρώτα σχολεία που δεν θα πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για το φωτισμό της αυλής και των εξωτερικών τους χώρων είναι πλέον γεγονός και βρίσκονται στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης.




Πρόκειται για το 1ο και 4o Δημοτικά σχολεία στα οποία τοποθέτησαν αυτόνομα φωτοβολταϊκά σώματα LED που συνδυάζουν την σύγχρονη τεχνολογία με την εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.
Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Παύλου Μελά Στέφανο Βάρφη το έργο κόστισε περίπου 12.000 ευρώ ενώ σε τριάντα χρόνια η δημοτική αρχή θα πληρώσει στη ΔΕΗ 50.000 ευρώ λιγότερα μόνο για τον εξωτερικό φωτισμό των συγκεκριμένων σχολείων.
“Τα νέα φωτιστικά διαθέτουν φωτοκύτταρο, ώστε να ανάβουν και να σβήνουν με την ανατολή και τη δύση του ήλιου ενώ ο σχεδιασμός της μελέτη έγινε ώστε να λειτουργούν τα φωτιστικά σώματα ακόμα και με συννεφιά” τονίζει ο Γιώργος Aιγίδης Μηχανολόγος μηχανικός που εκπόνησε τη μελέτη.
Τα δυο σχολεία της Ευκαρπίας πληρώνουν ετησίως στη ΔΕΗ περίπου 8.000 ευρώ ενώ ο στόχος της δημοτικής αρχής είναι η πλήρης ενεργειακή τους αυτονόμηση.
Η μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας εκτιμάται σε 13,2 MWH ενω η μείωση των εκπομπών ρύπων σε διοξείδιο του άνθρακα CO2 υπολογίζεται να είναι κατά 14,78 tη/έτος.
Η ετήσια μείωση σε εκπομπές οξειδίων του αζώτου (ΝOx), διοξειδίου του θείου (SO2) και μικροσωματιδίων PM10 , υπολογίζεται στα 82,39Kg ανά έτος (βάσει του μέσου ενεργειακού μίγματος της χώρας).

Όπως σημειώνει ο κύριος Βάρφης,“οι παρεμβάσεις του Δήμου Παύλου Μελά έχουν ως προσανατολισμό τη δημιουργία σχολικών κτιρίων που θα παράγουν περισσότερη ενέργεια από όση θα καταναλώνουν”.

http://www.thousandnews.gr/images/SXOL/10.jpg

http://www.thousandnews.gr/images/SXOL/6.jpg

http://www.thousandnews.gr/images/SXOL/7.jpg

http://www.thousandnews.gr/images/SXOL/8.jpg

http://www.thousandnews.gr/images/SXOL/9.jpg

Γιώργος Ροδάκογλου
   thousandnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου