Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Θεσσαλονίκη: 11χρονος απείλησε να αυτοκτονήσει λέγοντας ότι είναι θύμα μπούλινγκ

http://www.seleo.gr/media/k2/items/cache/ef3681a6398019d3bce37b3583b5be49_L.jpg
Μαθητής δημοτικού απειλούσε να αυτοκτονήσει, υποστηρίζοντας ότι υφίσταται διαρκές μπούλιγκ από συμμαθητές του στο σχολείο όπου φοιτά στην ανατολική Θεσσαλονίκη. 




Το περιστατικό, που είχε αίσια έκβαση όταν αστυνομικοί έπεισαν τον ανήλικο να εγκαταλείψει τις απειλές του, εξετάζεται με προσοχή από τις διωκτικές αρχές, ενώ έχουν ενημερωθεί και αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες.


Όλα έγιναν αργά το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης στην αυλή ενός σχολείου, το οποίο δεν λειτουργούσε, όμως μαθητές έπαιζαν στους αύλειους χώρους του. Πληροφορίες της “ΜτΚ” αναφέρουν πως γονείς παιδιών ειδοποίησαν την άμεση δράση και στο σημείο έφτασαν δικυκλιστές αστυνομικοί. Ο 11χρονος μαθητής δημοτικού, όπως επιβεβαιώθηκε από την αστυνομία, είχε ανέβει σε εξωτερική σκάλα του σχολικού κτιρίου και απειλούσε να πέσει στο κενό από το ύψος του δεύτερου ορόφου.
Γονείς που πληροφορήθηκαν το συμβάν τηλεφωνικά από τα παιδιά τους, που έγιναν μάρτυρες του συμβάντος, έλεγαν πως οι αστυνομικοί πλησίασαν το παιδί και κατάφεραν να το πείσουν να μην πηδήξει στο κενό. “Ακόμη και τώρα αν με πάρετε, εγώ θα αυτοκτονήσω. Θα πέσω στη θάλασσα που είναι κοντά στο σπίτι μου”, έλεγε συνεχώς ο μαθητής, δείχνοντας αποφασισμένος. Στη συνομιλία που είχε εκείνη την ώρα αποκάλυψε πως το πρόβλημά του έχει να κάνει με συγκεκριμένους συμμαθητές του, οι οποίοι, όπως ισχυρίστηκε, τον κοροϊδεύουν διαρκώς και δεν αντέχει αυτήν την κατάσταση. “Ή θα τους σκοτώσω ή θα πεθάνω εγώ”, φέρεται να έλεγε ο 11χρονος, όπως ακριβώς μεταφέρθηκε στους γονείς άλλων παιδιών.
Ψυχολογικά
Στην αυλή του συγκεκριμένου σχολείου, αφού το παιδί κατέβηκε από τις σκάλες με τη βοήθεια των αστυνομικών, έφτασε και ο πατέρας του, ο οποίος, όπως έλεγαν άλλες μαρτυρίες, μάλλον δεν αιφνιδιάστηκε από τη συμπεριφορά του γιου του. Παρότι είπε πως θα πάρει το γιο του και θα επιστρέψουν στο σπίτι, ενδεχομένως πιστεύοντας ότι το περιστατικό δεν είναι σοβαρό, οι αστυνομικοί όμως τους οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα Χαριλάου – Αναλήψεως, για να διενεργηθεί έρευνα.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο τμήμα, οι αστυνομικοί ενημέρωσαν τον αρμόδιο εισαγγελέα ανηλίκων και με εντολή του ο 11χρονος διακομίστηκε στην παιδοψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου “Παπανικολάου” Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εξεταστεί από παιδοψυχολόγους, για να κριθεί εάν η κατάστασή του είναι σοβαρή, παρότι οι γονείς αρνήθηκαν να νοσηλευτεί, ενδεχομένως θεωρώντας ότι το παιδί τους κάνει θέατρο. Επιστήμονες έλεγαν πως συνήθως οι γονείς δεν αντιλαμβάνονται και πολλές φορές δεν θέλουν να αντιληφτούν τα προβλήματα των παιδιών τους σε αυτήν τους τη διάσταση. Το συγκεκριμένο παιδί, όπως μετέφεραν γονείς συμμαθητών του στη “ΜτΚ”, επέμενε πως απειλείται από συγκεκριμένους συμμαθητές του, γι’ αυτό και έκανε την απόπειρα αυτοκτονίας.
Στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί η αστυνομία για ενδοσχολική βία αναμένεται να εξετάσει τους γονείς, για να εξακριβωθεί εάν το κρούσμα αυτής της εβδομάδας ήταν το μοναδικό. Παράλληλα όμως η έρευνα αναμένεται να επεκταθεί και στο σχολικό περιβάλλον του 11χρονου, και γι’ αυτό εξετάζεται να ασχοληθούν επισταμένα επιμελητές ανηλίκων και αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες, σε συνεργασία με το τμήμα προστασίας ανηλίκων της ασφάλειας.
Ανησυχητικές διαστάσεις
Το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και στην Ελλάδα. Σε έρευνα που έγινε το 2016 έξι στους δέκα μαθητές δημοτικού ανέφεραν ότι έγιναν μάρτυρες περιστατικών μπούλιγκ στα σχολεία τους. Ακόμη πιο έντονο είναι στις μεγαλύτερες ηλικίες, όπως φαίνεται από τη συγκεκριμένη έρευνα που είχε υποβληθεί στο υπουργείο Παιδείας. Ανέφερε πως τρεις στους δέκα εφήβους έχουν πέσει θύματα μπούλιγκ. Αυξημένα είναι και τα περιστατικά cyber – bullying, δηλαδή διαδικτυακού εκφοβισμού που καταγράφονται με θύματα ανήλικους.
Στην Ελλάδα τρία θλιβερά περιστατικά έχουν καταγραφεί ως υποθέσεις μπούλιγκ. Η πιο πρόσφατη ήταν ο θάνατος του σπουδαστή της Γαλακτοκομικής σχολής στα Γιάννινα Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο οποίος είχε πέσει θύμα συσπουδαστών του, όπως βεβαιώνουν εκθέσεις για την κατάσταση που επικρατούσε στη σχολή πριν ο σπουδαστής βρεθεί νεκρός. Ακόμη ως θύμα μπούλιγκ καταγράφηκε και 11χρονος Άλεξ από τη Βέροια, που μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί. Για το θάνατό του καταδικάστηκαν σε ποινικό σωφρονισμό πέντε ανήλικοι, που σύμφωνα με τη δικογραφία τον ενοχλούσαν στο σχολείο, επειδή ήταν αδύναμος σωματικά.

Πηγή: Εφημερίδα «Μακεδονία»
                 seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου