Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Παρέμβαση εισαγγελέα για το «φακέλωμα» στη Δυτική Θεσσαλονίκη

http://www.thessnews.gr/photos/dikastirio_36.jpg
Εισαγγελική παρέμβαση είχαμε σήμερα, Πέμπτη, με την παραγγελία προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της συλλογής, 




... αποθήκευσης και επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων πολιτών μετά την διαρροή έκθεσης που καταγράφει όσους αντιδρούν στην δυσοσμία σε Εύοσμο και Κορδελιό, μετά από το ρεπορτάζ του Ράδιο Θεσσαλονίκη
Οι κάτοικοι της περιοχής όπως και η δημοτική αρχή είναι ανάστατη κάνοντας λόγο για «φακέλωμα» των πολιτών με το θέμα να συζητείται το βράδυ της Τρίτης στο δημοτικό συμβούλιο Κορδελιού - Ευόσμου.
Την έκθεση φέρονται να είχαν παραγγείλει από ιδιωτική εταιρεία τα ΕΛΠΕ που μετά τον σάλο, ο όμιλος διέκοψε τη συνεργασία του με την εταιρεία κατηγορώντας την για αντιδεοντολικές πρακτικές.
Από την πλευρά της η εταιρεία κατήγγειλε υποκλοπή και ενδεχόμενη παραποίηση απορρήτων αρχείων της.
Ήδη αυτεπάγγελτη έρευνα για τις ευθύνες των εμπλεκόμενων έχει προαναγγείλει η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ
Ο μεγάλος ντόρος προκλήθηκε  μετά τις καταγγελίες περί μηχανισμού παρακολούθησης πολιτών που αντιδρούν για τη δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη.
Διέρρευσε έκθεση που φαίνεται να έχουν παραγγείλει τα ΕΛΠΕ σε εταιρία δημοσίων σχέσεων με αφορμή το πρόβλημα της δυσοσμίας.
Στην έκθεση όπως αυτή έχει διαρρεύσει στο διαδίκτυο, καταγράφεται η δραστηριότητα πολιτών για το θέμα και οι πολιτικές τους πεποιθήσεις.
Το θέμα προκάλεσε τις αντιδράσεις των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της Λαϊκής Ενότητας.
Σε ανακοίνωσή τους τα ΕΛΠΕ τονίζουν πως το φερόμενο έγγραφο δεν ανήκει στον όμιλο αλλά είναι εσωτερικό κείμενο εργασίας εταιρείας επικοινωνίας.
Τα ΕΛΠΕ παραδέχονται ότι ανέθεσαν στη συγκεκριμένη εταιρία ένα πρότζεκτ δημοσίων σχέσεων το οποίο όμως δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.
Ξεκαθαρίζουν πως μετά τις αποκαλύψεις σταμάτησαν κάθε συνεργασία με την εταιρία την οποία καταγγέλλουν για αντιδεοντολογικές πρακτικές.
Η εταιρία One team Α.Ε στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για διαρροή απόρρητων αρχείων της και υποκλοπή στοιχείων ηλεκτρονικής επικοινωνίας.
Αναφέρει ότι έχει παραγγείλει ειδική έρευνα από αρμόδια υπηρεσία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΠΕ
«Με αφορμή δημοσιεύματα, τα οποία αποδίδουν στον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ την εκπόνηση έκθεσης σχετικά με την ενημέρωση της κοινής γνώμης αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία του διυλιστηρίου Θεσσαλονίκης, η Διοίκηση των ΕΛΠΕ διευκρινίζει ότι:
Το φερόμενο ως κείμενο των ΕΛΠΕ δεν αποτελεί κείμενο του Ομίλου, αλλά εσωτερικό κείμενο εργασίας γνωστής εταιρείας παροχής υπηρεσιών επικοινωνίας, στην οποία ανατέθηκε η εκπόνηση πρότασης για ένα «ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσέγγισης της τοπικής κοινωνίας και ενημέρωσης της κοινής γνώμης», το οποίο επρόκειτο να παραδοθεί στον Όμιλο στις 31 Οκτωβρίου.
Το πρόγραμμα αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν έχει εγκριθεί από τα ΕΛΠΕ και δεν έχει παραδοθεί, κατόπιν δε των δημοσιευμάτων ο Όμιλος ΕΛΠΕ προχώρησε άμεσα στη καταγγελία της σύμβασης και στη διακοπή της συνεργασίας με την εταιρεία, εκφράζοντας κατηγορηματικά την αντίθεσή του για οποιαδήποτε αναφορά στοιχείων της προσωπικής ζωής και δραστηριότητας των πολιτών και των εκπροσώπων τους.
Ο Όμιλος ΕΛΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ εκφράζει τη συγνώμη του στους πολίτες της Θεσσαλονίκης για τις αντιδεοντολογικές αναφορές του κειμένου αυτού, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με το πλαίσιο δεοντολογίας και τις αρχές λειτουργίας των ΕΛΠΕ και την -ήδη καταγγελθείσα- σύμβαση ανάθεσης του έργου».
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ One Team A.E.
«Tο Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης και Συστημάτων της εταιρείας επικοινωνίας One Team A.E. διαπίστωσε σήμερα το πρωί διαρροή απόρρητων αρχείων της καθώς και υποκλοπή στοιχείων ηλεκτρονικής επικοινωνίας, από φάκελο όπου τηρούνται αρχεία εσωτερικής χρήσης. Μέρος αυτών, που αφορούν στην εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια, δημοσιεύτηκαν – ενδεχομένως παραποιημένα – αιφνιδίως σε blog και ιστοσελίδα.
Η Εταιρεία και προκειμένου να προλαμβάνονται τέτοια φαινόμενα, ακολουθεί συγκεκριμένη διαδικασία αποθήκευσης ηλεκτρονικών αρχείων με ελεγχόμενη πρόσβαση και τηρώντας όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα ασφαλείας.
Σημειώνεται ότι η Εταιρία Επικοινωνίας One Team A.E. διακρίθηκε πρόσφατα με το βραβείο Superbrands και διαθέτει πιστοποιητικά ποιότητας υπηρεσιών ISO και ELOT, είναι μέλος των κλαδικών οργάνων ΕΔΕΕ και ΙΑΒ καθώς και του παγκόσμιου δικτύου επιχειρηματικής ηθικής EBEN.
Με βάση τα παραπάνω και δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην ασφάλεια δεδομένων και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πελάτες της, η Εταιρία έχει παραγγείλει ειδική έρευνα από αρμόδια υπηρεσία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματος της ενάντια στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της ηλεκτρονικής υποκλοπής καθώς και σε αυτούς που χρησιμοποιούν ή/και, παραποιούν τα προϊόντα της εν λόγω υποκλοπής.
Τέλος, διαβεβαιώνει το σύνολο των συνεργατών και πελατών της σχετικά με την πλήρη ασφάλεια των επικοινωνιών και αποθήκευσης ηλεκτρονικών αρχείων.
One Team A.E.».

thessnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου