Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Κοτζιάς για Σκόπια και Αλβανία:Χρειαζόμαστε καλούς συμβιβασμούς

http://www.rthess.gr/photos/kotzias_50.jpg
Με την συνέντευξη τύπου του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 2ης υπουργικής συνάντησης Ελλάδας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας.




Ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε στην τοποθέτησή του ότι έγινε συζήτηση για τα προβλήματα της περιοχής, πως θα αναπτυχθεί ο ρόλος της στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και διεθνώς. Στην ατζέντα τέθηκαν ζητήματα ασφάλειας και ενέργειας.

Ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε ότι η επόμενη συνάντηση που θα γίνει και πάλι στην Θεσσαλονίκη θα έχει θέματα συνεργασίας για τα ταμεία και τα κονδύλια συνοχής καθώς και το μέλλον της ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά με αυτά που συζητήθηκαν σήμερα ο Έλληνας υπουργός ενημέρωσε πως στα θέματα ασφάλειας συμφωνήθηκε συνάντηση των αρχηγών της αστυνομίας των τεσσάρων κρατών στην Θεσσαλονίκη και αντίστοιχα των αρχηγών της πυροσβεστικής στην Πτολεμαΐδα. Παράλληλα θα υπάρξει ανταλλαγή υπηρεσιακών πληροφοριών για την καταδίωξη του οργανωμένου εγκλήματος ενώ θα γίνει και μια κοινή άσκηση στην Πτολεμαΐδα.

Για τα ζητήματα ενέργειας ο κ. Κοτζιάς σχολίασε πως η Ελλάδα φροντίζει να συνδεθούν και οι υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων με τους αγωγούς που περνούν από την χώρα, αλλά και για αξιοποίηση άλλων μορφών ενέργειας.

«Το μέλλον όλων βρίσκεται στην Ευρώπη που θα συνεργαζόμαστε. Οι κοινωνίες μας βρίσκονται σε πορεία αλληλοκατανόησης και φιλίας. Υπάρχει θέληση να βρούμε λύσεις σε όλων των ειδών τα προβλήματα», κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.

Στις ερωτήσεις που δέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την στήριξη στην ένταξη της Βουλγαρίας αλλά και της Ρουμανίας στη ζώνη του Σένγκεν, ενημέρωσε πως στις συζητήσεις τέθηκε θέμα αγωγού αερίου από Θεσσαλονίκη προς Σκόπια καθώς και για δημιουργία σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα που θα τροφοδοτεί την περιοχή, έκανε λόγο για δικαίωση της πολιτικής της κυβέρνησης να κάνει τις διεθνείς συναντήσεις και εκτός Αθηνών χαρακτηρίζοντας την Θεσσαλονίκη ως φυσική απόληξη της περιοχής.

Ερωτώμενος για τα ανοιχτά ζητήματα με Αλβανία και Σκόπια ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως η πολιτική της Ελλάδας είναι πολιτική φιλίας και ανάπτυξης σχέσεων. «Η διπλωματία είναι για να λύνει προβλήματα και όχι να δημιουργεί. Χρειαζόμαστε καλούς συμβιβασμούς. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τη λέξη, ούτε τη συναίνεση. Απλά πρέπει να είναι καλοί», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Τόσκας ενημέρωσε πως οι τέσσερις χώρες έχουν κοινή αντίληψη για τους κινδύνους και τα θέματα της περιοχής. Στην ατζέντα με τους υπουργούς τέθηκαν ζητήματα τρομοκρατίας, το οργανωμένο έγκλημα αλλά και το προσφυγικό. «Στηρίζουμε την συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας. Ελπίζουμε ότι θα διατηρηθεί σε ισχύ για μεγάλο διάστημα. Στο σκέλος της τρομοκρατίας θα εντείνουμε την ανταλλαγή των πληροφοριών.
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες απειλές για τζιχαντιστικές ομάδες που θα δημιουργήσουν προβλήματα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

rthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου