Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Ο πρώην χρηματιστής που έβαλε όλα τα λεφτά στη μετοχή φιστικιά

http://www.agronews.gr/files/temp/B8ED864BB755F3DB6F36127FE5851EFE.jpg
Κυρίαρχος για άλλη µία χρονιά ο «Βασιλιάς των ξηρών καρπών», το κελυφωτό φιστίκι µε τους καλλιεργητές του στη Θεσσαλία να απολαµβάνουν µια δυνατή χρονιά. 



Πιο συγκεκριµένα, η παραγωγή στα ενήλικα, άνω των 15 ετών δέντρα, κυµαίνεται από 350-500 κιλά το στρέµµα, παρά την έως και 15% µείωση της συγκοµιδής, εξαιτίας των αργοπορηµένων ψεκασµών κατά της σεπτόριας.
Σύµφωνα µε Χρήστο Λουφόπουλο, γεωπόνο και ιδιοκτήτη Γεωργικών Εφοδίων από το Στεφανοβίκειο, οι παραγωγοί δεν µπορούσαν να παρέµβουν νωρίτερα λόγω βροχοπτώσεων του Μαΐου και Ιουνίου. Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες η ποιότητα ήταν άριστη, ανεβάζοντας την τιµή στα 8 ευρώ το κιλό, έναντι των 7,60 ευρώ πέρυσι.

Η Agrenda συνάντησε πριν από λίγες µέρες τον παραγωγό Ιωάννη-Αλέξανδρο Τζίκα από το Καλαµάκι του ∆ήµου Κιλελέρ, ο οποίος από πρώην χρηµατιστής εξελίχθηκε σε επιτυχηµένο καλλιεργητή φιστικιού, παίζοντας όπως φαίνεται την καλύτερη µετοχή της ζωής του. Προβλέποντας πριν από κάποια χρόνια ότι ο κλάδος που εγκατέλειψε δεν είχε µέλλον, θεώρησε ότι η επιστροφή στα πάτρια εδάφη και ο πρωτογενής τοµέας ήταν µία δελεαστική επιλογή. Και πολύ καλά έκανε τονίζει ο ∆ρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής, καθηγητής ∆ενδροκοµίας ΑΤΕΙ Θεσσαλίας και διευθυντής του Εργαστηρίου «∆ενδροκηπευτικών και Εδαφικών Πόρων». Σύµφωνα µε τον ∆ρ. Παπαχατζή, παρά τα µειονεκτήµατα η Θεσσαλία αξιολογείται ως ιδανική για την καλλιέργεια του κελυφωτού φιστικιού. Αυτό που θα πρέπει να έχει στο µυαλό του κάθε επίδοξος καλλιεργητής είναι ότι πρόκειται για µία καλλιέργεια που χρειάζεται υποµονή για να δώσει τους πρώτους της καρπούς. Με άλλα λόγια, µέχρι τον 8ο χρόνο κυρίως ζητά.

Η καλύτερη μετοχή της ζωής μου είναι η καλλιέργεια της φιστικιάς


Βαρύ το βιογραφικό σας παρά το νεαρό της ηλικίας σας. Τι σας ώθησε να στραφείτε στην καλλιέργεια φιστικιού και ποιες δυσκολίες συναντήσατε;

Το 2012 προέβλεψα ότι στο αντικείµενο ασχολίας µου άρχισε η αντίστροφη µέτρηση, εκτιµώντας παράλληλα ότι ο πρωτογενής τοµέας δεν θα επηρεαστεί µε την ίδια ένταση από την κρίση. Αποφάσισα εν µια νυκτί να αποκεντρωθώ και να επανακινήσω την παραγωγική µηχανή που κληρονόµησα, από τον παππού µου, τον  συµβολαιογράφο Ιωάννη Τζίκα. Το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς άρχισα σεµινάρια ∆ενδροκοµίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών και παράλληλα µπήκα στα κτήµατα. ∆ίπλα µου ήταν οι συγχωριανοί µου και ο µέντοράς µου, ο αείµνηστος Νίκος Χάµος.
Ξεκίνησα µε 20 στρέµµατα. Στα δύο πρώτα χρόνια, δόθηκε βάρος στο κλάδεµα µόρφωσης, την άρδευση, τη λίπανση και τη φυτοπροστασία. Ενώ πρόκειται για ξερικό δέντρο, η φιστικιά δείχνει να εκτιµάει µια ήπια επέµβαση, µε κατά µέσο όρο 2 ποτίσµατα στη σεζόν και είναι ιδιαίτερα σηµαντικό ένα από αυτά να συµβεί στα µέσα του Ιουλίου συνδυαστικά µε την προσθήκη καλίου, καθώς πρόκειται για το χρονικό σηµείο που ο καρπός αναπτύσσεται και σχίζει το κέλυφος. Όσον αφορά τους ψεκασµούς, τήρησα µε ευλάβεια την πρόληψη παρά τη θεραπεία στην αντιµετώπιση των εχθρών, χωρίς υπερβολές.

Τα επόµενα 2 χρόνια στις προσπάθειες µου προστέθηκαν η επισκευή των υπαρχόντων γεωργικών µηχανηµάτων και ο εµβολιασµός των 10 στρεµµάτων. Φέτος επενδύω στην αγορά επιπλέον στρεµµάτων είτε υπαρχόντων κτηµάτων από φιστικιές είτε στη φύτευση νέων. 


Ένα αρνητικό της, ότι αργεί να μπει στην παραγωγή


Κύριε Παπαχατζή, ποια είναι τα στοιχεία που θα πρέπει να γνωρίζει κάθε επίδοξος καλλιεργητής φιστικιάς;

Στη χώρα µας έχουν επικρατήσει δύο ποικιλίες, η «Αιγίνης» και η «Ποντίκης». Μία µέση παραγωγή κυµαίνεται από 5-10 κιλά ανά δέντρο, µε προοπτική να ανέλθει και στα 15 κιλά κατά στρέµµα στο 15ο έτος και µετά.
Οι τιµές για το κελυφωτό χονδρικής κυµαίνονται στα 7-8 ευρώ. Με 15-18 ευρώ τιµή αγοράς δέντρου και αποστάσεις φύτευσης 7x7 έως 7x6µ, το κόστος εγκατάστασης ανέρχεται στα 300-400 ευρώ ανά στρέµµα. Το σύστηµα άρδευσης, όπου εφαρµοστεί, µιας και η φιστικιά µπορεί να καλλιεργηθεί και ξερική, ανέρχεται στα 100-120 περίπου ευρώ ανά στρέµµα. Βασικά της µειονεκτήµατα είναι ότι αργεί 8-10 χρόνια να µπει στην παραγωγή, αλλά και η έντονη παρενιαυτοφορία, δηλαδή το ότι µία χρονιά καρπίζει, ενώ την επόµενη σχεδόν καθόλου. Εποµένως, θα πρέπει να είναι προετοιµασµένος τα πρώτα χρόνια µόνο για έξοδα συντήρησης, που αυτά µπορεί να είναι, αν υπάρχει και ανάγκη ψεκασµών ή άρδευσης περίπου 100 ευρώ ανά στρέµµα ετησίως.

Μία ποιοτική σοδειά απαιτεί πέρα από την κατάλληλη ποικιλία, µία περιοχή καλλιέργειας µε κρύους χειµώνες, θερµά καλοκαίρια, και χαµηλή ατµοσφαιρική υγρασία. Κατάλληλες περιοχές, πέρα από την περιοχή της Ελευσίνας, των Μεγάρων και της Αίγινας, κρίνονται η Φθιώτιδα και η Κεντρική και Ανατολική Θεσσαλία.

Στην Ελλάδα συνηθίζεται η φιστικιά να εµβολιάζεται πάνω σε Τσικουδιά, που είναι ανθεκτική στην φυτόφθορα, αλλά ευαίσθητη στο Verticillium dahlia, που πλήττει τα περισσότερα βαµβακοχώραφα της Θεσσαλίας. Λόγω της βραδείας ανάπτυξης των Τσίκουδων, µπορεί να χρειασθούν µέχρι και 3 χρόνια για να ετοιµαστούν τα εµβολιασµένα φυτά Φιστικιάς. Το υποκείµενο σε σπορόφυτο από σπόρια φιστικιάς πρέπει να αποφεύγεται γιατί είναι ευαίσθητο και στις 2 παραπάνω ασθένειες εδάφους.

Τελευταία γίνανε προσπάθειες εισαγωγής και χρήσης του κλωνικού υποκειµένου UCB-1 από την Καλιφόρνια, που έχει αντοχή στο Βερτισίλιο, αλλά ακούγεται ότι έχει θέµατα ασυµφωνίας µε το εµβόλιο.


ΙΩΑΝΝΗΣ- ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΖΙΚΑΣ  
Ο Ιωάννης- Αλέξανδρος Τζίκας γεννήθηκε το 1982 στην Λάρισα όπου και κατοικεί, έχοντας καταγωγή τριών γενεών πριν αγροτική. Με πατέρα ψυχίατρο και µητέρα επιχειρηµατία,  σπουδές στις Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήµες και µεταπτυχιακό στη Μεθοδολογία της Έρευνας και την Στατιστική στο Πανεπιστήµιο του Εδιµβούργου, είναι πιστοποιηµένος χρηµατιστηριακός αναλυτής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς µε πολύχρονη εργασία ως χρηµατιστής. Σήµερα καλλιεργεί στις τοποθεσίες Βουνί και Γκορτζοπούλα στο Καλαµάκι ∆ήµου Κιλελέρ Νοµού Λάρισας 35 στρέµµατα κελυφωτό.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΣΧΑΛΗ- ΤΣΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου