Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Στην Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνιών

http://www.seleo.gr/media/k2/items/cache/f0882f29f58b67ae2b2295750676d048_L.jpg
Την Ελλάδα θα επισεκφθεί την ερχόμενη Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών Ναυτιλίας και Επικοινωνιών, Αχμέτ Αρσλάν, όπως δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, στη Γενική Συνέλευση των Νησιωτικών Επιμελητηρίων, στις Οινούσσες.




Ερωτηθείς για το θέμα των τουρκικών τουριστικών σκαφών που επισκέπτονται την Ελλάδα, ο υπουργός δήλωσε ότι η χώρα δεν έχει αλλάξει την πολιτική της και εφαρμόζει τη νομοθεσία που ισχύει εδώ και χρόνια σε ότι αφορά τις παράνομες ναυλώσεις.
Ως προς τα άλλα ζητήματα που θέτει η Τουρκία, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει τη διάθεση να συζητήσει πάντα στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων στο διάλογο που θα γίνει κατά την επίσκεψη του Αχμέτ Αρσλάν, στις 12 Οκτωβρίου.
Ερωτηθείς για την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, η οποία θα επεκταθεί στο σύνολό τους από την αρχή του 2018, ο υπουργός είπε ότι πρόκειται για μεγάλο ζήτημα που απασχολεί όλους και όλοι θα ήθελαν να ρυθμιστεί, αλλά η χώρα τελεί υπό συγκεκριμένες δεσμεύσεις, οπότε η κυβέρνηση κάνει ότι είναι δυνατόν και θα κάνει ότι είναι δυνατό.
Για το θέμα της κρουαζιέρας, ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι ενώ τον Γενάρη υπήρχε η εκτίμηση ότι θα υπήρχε μείωση έως και 40%, έγινε πολύ σημαντική δουλειά με το υπουργείο Τουρισμού, το οποίο εργάστηκε σε διεθνές επίπεδο, συμμετέχοντας σε διεθνείς εκθέσεις, και τελικώς το αποτέλεσμα ήταν να σημειωθεί μια ελάχιστη μείωση της κρουαζιέρας.
Αναφερθείς στην λιμενική πολιτική, ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι με το νέο νόμο, προβλέπεται η νομιμοποίηση όλων των αυθαίρετων εγκαταστάσεων, ώστε να μπορούν τα λιμάνια να εξασφαλίζουν ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα.
Σημείωσε ότι για πρώτη φορά καταγράφονται αναλυτικά όλα τα λιμάνια και τα χαρακτηριστικά τους, ώστε να φαίνονται ανά πάσα στιγμή οι δυνατότητες αξιοποίησής τους.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στην προσπάθεια του υπουργείου Ναυτιλίας για την προώθηση της νησιωτικότητας στην Ευρώπη με ένα ειδικό πρόγραμμα Νησιωτικής Πολιτικής, το οποίο μπήκε στη Σύνοδο των Υπουργών της Βαλέτας.
Οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων αναφέρθηκαν στην δυνατότητα συμμετοχής τους στα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, θέμα για το οποίο ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι είναι ανοικτός.
Ο υπουργός Ναυτιλίας τόνισε τη στήριξή του στις προσπάθειες του υπουργού Εσωτερικών να υποστηριχτούν και οικονομικά, αλλά και με κάθε τρόπο τα μικρά νησιά, ιδιαίτερα στα θέματα υγείας και της παιδείας, τομείς στους οποίους γίνεται, όπως είπε, σημαντική προσπάθεια ενίσχυσης.
Ιδιαίτερα τόνισε ότι η κυβέρνηση έσπασε το μονοπώλιο στην μεταφορά νερού και έλυσε το θέμα της υδροδότησης, θεσπίζοντας πλαίσιο για γρήγορη εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης.
Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση θεσμοθέτησε το Συντονιστικό Συμβούλιο Συνδυασμένων Μεταφορών για να λύνονται ζητήματα λειτουργικότητας και συνδυασμού των αφίξεων και των αναχωρήσεων των αεροπλάνων με των πλοίων.
Ο κ. Κουρουμπλής συμφώνησε να γίνει στις 18 Οκτωβρίου ειδική συνάντηση με τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων για να συζητηθούν αναλυτικά όλα τα θέματα που τους απασχολούν.
Στη Γενική Συνέλευση των Νησιωτικών Επιμελητηρίωνήταν παρόντες ο δήμαρχος Οινουσσών Στέφανος Βογιατζής, ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς και ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης.


Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ & enikonomia.gr
seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου