Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην Ισπανία, με την καταλανική εφημερίδα La Vanguardia να αποκαλύπτει ότι το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του αποπεμφθέντος ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν έχει ήδη εκδοθεί.
Το ένταλμα στρέφεται και εναντίον τεσσάρων μελών της κυβέρνησής του που έφυγαν μαζί του και βρίσκονται στο Βέλγιο.
«Το ένταλμα πιθανότατα θα εκδοθεί την Παρασκευή», είπε χαρακτηριστικά η πηγή αυτή που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Ωστόσο, επίσημα, για την ώρα δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα που ισπανός δικαστής διέταξε την προφυλάκιση οκτώ μελών του υπουργικού συμβουλίου του Πουτζντεμόν, συμπεριλαμβανομένου και του αντιπροέδρου της κυβέρνησής του, Οριόλ Ζουνκέρας.
Ο δικηγόρος του Πουτζδεμόν στο Βέλγιο, όπου βρίσκεται μαζί με τέσσερα μέλη της κυβέρνησής του, είχε δηλώσει ότι το κλίμα στην Ισπανία «δεν είναι καλό» και ότι ο πελάτης του θέλει να κρατήσει κάποιες αποστάσεις. Πρόσθεσε όμως ότι θα συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές.
Η εισαγγελία ζήτησε να προφυλακιστούν οκτώ μέλη της καταλανικής κυβέρνησης
Νωρίτερα σήμερα η ισπανική εισαγγελία ζήτησε να προφυλακτιστούν οκτώ από τα 14 μέλη της καθαιρεθείσας καταλανικής κυβέρνησης, σε βάρος των οποίων διεξάγεται έρευνα με την κατηγορία της στάσης.Η εισαγγελία ζήτησε να τεθούν υπό προσωρινή κράτηση ο πρώην αντιπρόεδρος Οριόλ Ζουνκέρας και επτά από τους οκτώ συμβούλους (υπουργούς) που εμφανίστηκαν σήμερα ενώπιον δικαστή στη Μαδρίτη. Για τον όγδοο, τον Σάντι Βίλα, πρότεινε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση ύψους 50.000 ευρώ. Ο Βίλα είχε παραιτηθεί μία ημέρα πριν από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, στις 27 Οκτωβρίου. Ήταν επίσης ο μόνος που απάντησε σήμερα στις ερωτήσεις του δικαστή.
Ο Πουτζντεμόν και άλλοι τέσσερις υπουργοί του βρίσκονται στο Βέλγιο από τις αρχές της εβδομάδας και αρνήθηκαν να εμφανιστούν σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου. Ο δικηγόρος του ζήτησε να καταθέσει ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας από τις Βρυξέλλες.
Εξάλλου, πέντε μέλη του προεδρείου του καταλανικού κοινοβουλίου, μεταξύ των οποίων και η πρόεδρος Κάρμε Φορκαντέλ, ζήτησαν και έλαβαν αναβολή μέχρι τις 9 Νοεμβρίου προκειμένου να προετοιμάσουν την υπερασπιστική γραμμή τους
Ο γενικός εισαγγελέας ζητά να απαγγελθούν σε όλους κατηγορίες για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, στάση και εξέγερση. Οι δύο τελευταίες κατηγορίες τιμωρούνται με ποινές κάθειρξης έως 15 και 30 χρόνια αντίστοιχα. Τους κατηγορεί επίσης ότι ενθάρρυναν ένα «ενεργό κίνημα εξέγερσης» μεταξύ του καταλανικού πληθυσμού προκειμένου να οδηγήσουν στην απόσχιση της επαρχίας και ότι αγνόησαν όλες τις δικαστικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης που απαγόρευε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου.
Για «πολιτική δίκη» μίλησε ο Πουτζδεμόν
Από τις Βρυξέλλες, ο Πουτζδεμόν κατήγγειλε χθες το βράδυ μια «πολιτική δίκη», εξηγώντας την άρνησή του να ανταποκριθεί στην κλήτευση του δικαστηρίου. Όσον αφορά τους πρώην υπουργούς που τον συνόδευσαν στο Βέλγιο, εξήγησε ότι ορισμένοι θα επιστρέψουν στην Ισπανία αλλά άλλοι θα παραμείνουν στο Βέλγιο «για να καταγγείλουν ενώπιον της διεθνούς κοινότητας αυτήν την πολιτική δίκη».Πάντως, ένα από τα μέλη του προεδρείου του καταλανικού κοινοβουλίου, ο Ζοάν Ζοσέπ Νουέτ, χαρακτήρισε «ανεύθυνη» τη στάση του Πουτζδεμόν.
«Πιστεύω ότι κανείς δεν καταλαβαίνει τι κάνει ο πρόεδρος, ούτε καν οι υποστηρικτές του», σχολίασε.
Αρτούρ Μας: Οι διώξεις θα ενισχύσουν το αίσθημα της αδικίας
Ο προκάτοχος του Πουτζδεμόν στο αξίωμα, ο Αρτούρ Μας, που ήταν πρόεδρος της Καταλονίας μεταξύ 2010-16, είπε στους δημοσιογράφους στη Μαδρίτη ότι οι δικαστικές διώξεις θα ενισχύσουν το «αίσθημα της αδικίας» στην Καταλονία. «Αν δείτε τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, θα παρατηρήσετε ότι το αίσθημα και η βούληση να προχωρήσουμε προς την ανεξαρτησίας εντείνεται στη χώρα μας, την Καταλονία», υποστήριξε.Στη Βαρκελώνη, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα της τοπικής κυβέρνησης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της πανίσχυρης ένωσης των αυτονομιστών ANC να διαδηλώσουν υπέρ της ανεξαρτησίας. «Ελευθερία» και «Ο Πουτζδεμόν είναι ο πρόεδρός μας» ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν σε αυτή τη συγκέντρωση.
Ανησυχεί η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας
Την Πέμπτη, η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας προειδοποίησε για τα «σημαντικές απειλές και το οικονομικό κόστος» από την καταλανική κρίση. Την ίδια ώρα, υπογράμμισε ότι η οικονομία της Καταλονίας μπορεί να πέσει σε ύφεση. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η τουριστική «βιομηχανία», μια από τις σημαντικότερες στην Καταλονία, έχει ήδη επηρεαστεί από την αβεβαιότητα.Politico: 7 κρίσιμα ερωτήματα για την ισπανική κρίση
1. Ποιος ηγείται της Καταλονίας αυτή τη στιγμή;Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των καθηκόντων του προέδρου και του αντιπροέδρου της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, σύμφωνα με τα βασιλικά διατάγματα που δημοσιεύτηκαν το πρωί στην Επίσημη Εφημερίδα του Κράτους.
Αντίστοιχα, οι υπουργοί της ισπανικής κυβέρνησης ανέλαβαν όχι μόνο τις θέσεις των Καταλανών υπουργών που αποπέμφθηκαν, αλλά και τα ίδια τα ζητήματα της Καταλονίας στο χαρτοφυλάκιο τους.
2. Θα υπάρξει κάποια αντίσταση εκ μέρους των πολιτών;
Ηδη, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν το μεσημέρι της Κυριακής υπέρ της ενότητας της Ισπανίας μετά την αντίστοιχη κινητοποίηση του Σαββάτου στη Μαδρίτη.
Οι διοργανωτές υποστήριξαν ότι στόχος της συγκέντρωσης με κεντρικό σύνθημα «Είμαστε όλοι Καταλονία, κοινή λογική για συνύπαρξη» είναι η διαμαρτυρία κατά της «χωρίς προηγούμενο επίθεση στην ιστορία της Δημοκρατίας». Στην πορεία συμμετείχαν οι ηγεσίες της δεξιάς κυβέρνησης της Μαδρίτης και πολιτικών κομμάτων του ισπανικού κοινοβουλίου.
Οι συγκεντρωμένοι κυμάτιζαν ισπανικές και καταλανικές σημαίες και φώναξαν συνθήματα, όπως «τώρα ναι θα ψηφίσουμε». Μερικοί διαδηλωτές ζητούσαν «στη φυλακή τον Πουτζντεμόν».
3. Τα κόμματα υπέρ της ανερξατησίας θα κατέβουν στις εκλογές;
Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «θεωρητικά» ο Καταλανός ηγέτης θα μπορούσε να συμμετάσχει στις περιφερειακές εκλογές που κήρυξε η Μαδρίτη στις 21 Δεκεμβρίου, «εφόσον δεν έχει φυλακιστεί μέχρι τότε».
Ωστόσο, μέχρι αυτή τη στιγμή, τόσο το κόμμα του Πουτζδεμόν, το PDeCAT, όσο κι εκείνο του Οριόλ Γιουνκέρας -ERC- δεν έχουν ακόμη πάρει θέση.
Όπως σημειώνει το Politico, "τα υπέρ της ανεξαρτησίας κόμματα πρέπει τώρα να αποφασίσουν το κατά πόσο θα επιλέξουν να συμμετέχουν στις εκλογές, αποδεχόμενοι έτσι την Μαδρίτη ως επικεφαλής ή αν θα μποϊκοτάρουν τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, κινδυνεύοντας να μείνουν εκτός πολιτικού νυμφώνος και θεσμών".
4. Ποιος θα τεθεί επικεφαλής όσων επιθυμούν την ανεξαρτησία στην Καταλονία;
Τα ηγετικά κόμματα PDeCAT και ERC, τα οποία κατέβηκαν στις περιφερειακές εκλογές του 2015 κάτω από τον κοινό σχηματισμό Junts pel Sí (Μαζί για το Ναι), δεν είναι βέβαιο πως θα επαναλάβουν την συνεργασία τους -ειδικά μετά τις κατηγορίες για "προδοσία" που εξαπέλυσαν εναντίον του Πουτζεδεμόν πολλά μέλη του ERC.
Μετά την φυγή Πουτζδεμόν, το πιο πιθανό είναι να τεθεί στην ηγεσία του PDeCAT ένας πιο μετριοπαθής επικεφαλής -ένας που ναι μεν θα συνεχίσει τον αγώνα υπέρ της ανεξαρτησίας, αλλά με τους τόνους ξεκάθαρα πιο χαμηλομένους.
5. Η προσφυγή στις κάλπες μπορεί να λύσει την κατάσταση;
Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν την καταλανική κοινή γνώμη διχασμένη, σχεδόν στο 50/50. Σε κάθε περίπτωση θεωρείται απίθανος ο σχηματισμός μιας "ενωτικής" κυβέρνησης στην Καταλονία με επικεφαλής τους Ciudadanos, με το πλέον πιθανό σενάριο να μιλάει για μια κυβέρνηση συνασπισμού από όλο το πολιτικό φάσμα (κεντροδεξιά και κεντροαριστερά), παρά από κόμματα υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας.
6. Το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας σημειώνει κάμψη;
Ναι για δυο λόγους: κατά πρώτον, πάνω από 1.700 εταιρείες ήδη αποφάσισαν να μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Καταλονίας και δεύτερον, η ανακήρυξη της αναξαρτησίας δεν συνοδεύτηκε από κάποια σημαντική υποστήριξη εκ μέρους των ευρωπαϊκών θεσμών ή των ευρωπαϊκών κρατών.
7. Τί θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση;
"Η καταλανική κρίση είναι εξαιρετικά απρόβλεπτη και αναμένεται να έχει κι άλλες εκπλήξεις. Αναμένεται ακόμη η τύχη των ηγετών της κίνησης της ανεξαρτησίας, κυρίως του Πουτζδεμόν, αλλά και του Γιουνκέρας. Αν κάποιοι εξ' αυτών προφυλακιστούν, τότε ενδέχεται να έχουμε μέχρι και κοινωνική αναταραχή", καταλήγει με νόημα το Politico.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου