Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Γιατί το λέμε έτσι; «Χρωστάει της Μιχαλούς»

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj3QPfZOxn9EkCOMkW1TFJYsiYJZTSY1O1caZUhaZm8wN9fr84lYz8EkdP0SPUpBghueeZleZx4wD9RsGKl2xccS-KNdXgFe6a295uU8O13Yv5nx6UhOl1MkjwRFCGQBOFgqh4Wxjp0e-Y/s1600/12102016-1.jpg
Η Μιχαλού ήτανε η μεγαλύτερη τοκογλύφος της Αθήνας την εποχή του 1800.  




Μέχρι την απελευθέρωση της Ελλάδας το 1832,  ζούσε στην Πάτρα αλλά η πόλη της φαινόταν πολύ μικρή για τα γούστα της και τις βλέψεις της.

Έτσι πούλησε ό,τι είχε και δεν είχε στην Πάτρα και κατέβηκε στην πρωτεύουσα  για να ζήσει την μεγάλη ζωή. Αγόρασε δικό της λαντώ, που ήταν ένα αμάξι της εποχής , ντυνόταν με την τελευταία λέξη της μόδας και έδινε 2 φορές την εβδομάδα πάρτι στο σπίτι της. Που τα έβρισκε όμως τόσα λεφτά ;

Η Μιχαλού για να βγάζει τα έξοδά της έβρισκε κορόιδα Αθηναίους και όχι μόνο, και τους δάνειζε χρήματα. Φούσκωνε  φυσικά τους τόκους και τα επιτόκια. Τα θύματα της  λοιπόν, ήταν αιωνίως χρεωμένα στην Μιχαλού.  Γιατί βλέπεις τα χρέη στη Μιχαλού  ήταν κάτι σαν τα μνημόνια. Δεν  λήγουν ποτέ. Πάντα ξανατοκίζονται.


Όμως κατά κανόνα όλοι αυτοί που βρίσκονταν μπερδεμένοι στα κατάστιχα της τετραπέρατης Πατρινιάς ήταν θεοπάλαβοι.


 Γιατί πολύ πονηρά η Μιχαλού δάνειζε και έβαζε στο χέρι ΜΟΝΟ χαζούς, τρελούς και γενικά ψιλοανισόρροπους τύπους, αρκεί να είχαν περιουσία. Για αυτό και  σήμερα κάθε ελαφρόμυαλος χρωστάει της Μιχαλούς και όχι στους Γερμανούς.


Τώρα θα μου πείτε πού ήξεραν  ΔΝΤ και Γερμανοί τη Μιχαλού και την αντέγραψαν τόσο πιστά; Μπα, όχι  δεν το πιστεύω. 

Τι, δηλαδή, είμαστε οι Έλληνες τόσο αφελείς; Άντε καλέ…

        Βέρα Μπούντρου 

(φιλόλογος – ανθρωπολόγος)
            mediafree.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου