Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης του αλιευτικού κλάδου βάζει μπροστά ο Αποστόλου

http://www.agro24.gr/sites/default/files/styles/466x212/public/field/image/apostolou_kalymnos.jpg?itok=hK-SwD_w&c=1b0e56d6790136e18e2694954f82e240
Ξεκινώντας από την Κάλυμνο, το μεγαλύτερο αλιευτικό λιμάνι της χώρας, και επισκεπτόμενος χθες τους αλιείς στον τόπο της δουλειάς τους, 




... ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, δήλωσε χθες ότι θέλει να σηματοδοτήσει την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την ανασυγκρότηση του αλιευτικού κλάδου.
Όπως είπε ο Υπουργός, είναι έτοιμο και βρίσκεται στην ΚΕΝΕ το νομοσχέδιο για την συνδικαλιστική οργάνωση του πρωτογενή τομέα, που θα δώσει τη δυνατότητα θεσμικής εκπροσώπησης και του αλιευτικού κλάδου και θα ανοίξει το δρόμο για τις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου.
Ειδικότερα:
  • Βρίσκεται σε επεξεργασία νέος νόμος για τις κυρώσεις στην αλιεία, ο οποίος θα αυστηροποιεί και θα συμπληρώνει το ελλιπές μέχρι σήμερα θεσμικό πλαίσιο, θα αποτρέπει την παράνομη και λαθραία αλιεία δίνοντας ιδιαίτερη  έμφαση στη ιχνηλασιμότητα των αλιευτικών προϊόντων.
  • Αναθεωρείται επίσης το απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον κλάδο, με απαρχή την αλλαγή της νομοθεσίας για την επαγγελματικότητα των αλιέων και τον τρόπο έκδοσης των αδειών επαγγελματικής αλιείας, το οποίο εφαρμόζεται από  Βασιλικό Διάταγμα του 1966! Η καινοτομία και το αναπτυξιακό κριτήριο που θα φέρει το εν λόγω νομοθέτημα, είναι τόσο το ξεκαθάρισμα του κλάδου,  σε αυτούς που πραγματικά ζουν από την αλιεία και δραστηριοποιούνται σε αυτή,  όσο  και στην  έκδοση για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, νέων αδειών αλιείας, που θα εξαρτώνται πλέον από το απόθεμα αλιευτικής ικανότητας που διαθέτει η χώρα μας.
  • Μια ακόμη νομοθετική πρωτοβουλία αφορά στην επαναφορά των ερασιτεχνικών αδειών αλιείας και στη δημιουργία μητρώου ερασιτεχνών. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει μια πιο ολιστική προσέγγιση για τη βιωσιμότητα των ιχθυοαποθεμάτων, καθώς σήμερα κανείς δεν γνωρίζει πόσοι είναι οι ερασιτέχνες αλιείς και ποιος ο αντίκτυπός τους στα ιχθυοαποθέματα.
Το φωτορεπορτάζ του kalymnos-news.gr:
Την Κάλυμνο επισκέφτηκε την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου, προσκεκλημένος του Αλιευτικού Συλλόγου Παράκτιας Αλιείας– Ξιφία Καλύμνου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΥΠΑΠΑΝΤΗ» και του Προέδρου του Μανώλη Κουλλιά.
Ο υπουργός έφτασε στην Κάλυμνο μέσω Κω, με το σκάφος  ανοιχτής θάλασσας του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ 070 «Ρω»,λίγο πριν τις 11.00 σήμερα το πρωί.
Μαζί με τον Υπουργό ήλθαν  στο νησί ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός και οι βουλευτές Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός και Δημήτριος Γάκης.

Στην προβλήτα του λιμένα Καλύμνου, υποδέχτηκαν τον Υπουργό και τη συνοδεία του, ο Δήμαρχος Καλυμνίων Ιωάννης Γαλουζής, ο Υπολιμενάρχης Πλωτάρχης ΛΣ Θεόφιλος Τσαγκάρης, ο Διοικητής του ΑΤ Καλύμνου αστυνόμος Β΄Ευάγγελος Καραθάνος, ο Πρόεδρος  του Αλιευτικού Συλλόγου Παράκτιας Αλιείας– Ξιφία Καλύμνου Μανώλης Κουλλιάς, ο αντιδήμαρχος Μικές Ρήγας και ο Πρόεδρος της ΑΝΕΚ Γιάννης Διαμαντής.

http://kalymnos-news.gr/wp-content/uploads/2018/01/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BD%CE%B1.jpg

http://kalymnos-news.gr/wp-content/uploads/2018/01/%CE%91%CF%80%CF%8C%CF%83%CF%84%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CF%85%CE%BF.jpg

Αμέσως μετά ο Υπουργός και η συνοδεία του μετέβησαν στο Δημαρχιακό μέγαρο, όπου μετά τα εθιμοτυπικά υπήρξε μία σύσκεψη στο Γραφείου του Δημάρχου όπου συζητήθηκαν και τέθηκαν διάφορα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής  Ανάπτυξης.

http://kalymnos-news.gr/wp-content/uploads/2018/01/%CE%91%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B1.jpg

Στο Δημαρχείο ο Υπουργός δέχθηκε εκπροσώπους Μελισσοκόμων και κτηνοτρόφων του νησιού, οι οποίοι έθεσαν τα προβλήματα του κλάδου τους και παρέδωσαν σχετικό υπόμνημα.

http://kalymnos-news.gr/wp-content/uploads/2018/01/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B5%CF%81%CE%B1.jpg

Ακολούθως ο Υπουργός μετέβη στη συνεδριακή αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου όπου παραβρέθηκε στην  Τακτική Γενική Συνέλευση του Αλιευτικού Συλλόγου Παράκτιας Αλιείας –Ξιφία Καλύμνου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΥΠΑΠΑΝΤΗ».

Να σημειώσουμε ότι η αίθουσα είχε κατακλυσθεί από τους ψαράδες του νησιού και μετά το σύντομο καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του Αλιευτικού Συλλόγου Παράκτιας Αλιείας– Ξιφία Καλύμνου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΥΠΑΠΑΝΤΗ» Μανώλη Κουλλιά, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου, μαζί με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα του Συλλόγου.

http://kalymnos-news.gr/wp-content/uploads/2018/01/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B5.jpg

http://kalymnos-news.gr/wp-content/uploads/2018/01/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BE%CE%B7.jpg

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί και αμέσως μετά ξεκίνησε μία ενδιαφέρουσα και γόνιμη συζήτηση, κατά την οποία τέθηκαν στον αρμόδιο Υπουργό, τα θέματα που απασχολούν του αλιείς, ζητώντας να δοθούν λύσεις.
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν:
1. Απόρσυση αλιευτικών σκαφών
2. Αλλαγή περιόδου αλιείας των πελαγικών ψαριών (ξιφία-τόνος-αλαλούγκα).
3. Αποζημιώσεις αλιευτικών εργαλείων από θηλαστικά – λαγοκέφαλους
4. Ερασιτεχνική αλιεία
5. Ορθολογική διαχείριση της ιχθυόσκαλας Καλύμνου.


Μετά τη λήξη της  ΓΣ έγινε κλήρωση 1.000,00 λίτρων πετρελαίου, σε 5 μέλη του συλλόγου, προσφορά της εταιρίας ARGO.

agro24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου