Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Ευνοϊκές συνθήκες για την παραγωγή αυγών στη χώρα μας, φρένο αυτή την περίοδο οι εισαγωγές λόγω του σκανδάλου που ξέσπασε στην ΕΕ

http://www.agrotypos.gr/images/stories/image/MAIN/ktinotrofika/avga1.jpg
Χωρίς προβλήματα πορεύεται η παραγωγή αυγών στη χώρα μας, καθώς το κόστος παραγωγής, που καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις τιμές των ζωοτροφών, κυμαίνεται σε λογικά επίπεδα σύμφωνα με τους παραγωγούς, 




... δεδομένου ότι οι εταιρείες ζωοτροφών τροφοδοτούν συνεχώς την αγορά με ποσότητες. Παράλληλα, μικρότερες ποσότητες εισαγόμενων αυγών ανταγωνίζονται αυτή την περίοδο το ελληνικό αυγό στην αγορά της Ελλάδας, καθώς η μείωση των ορνίθων που προκάλεσε το σκάνδαλο τοξικότητας αυγών που ξέσπασε στην ΕΕ το καλοκαίρι αύξησε την τιμή που πρέπει να καταβάλλουν οι εισαγωγείς.
Έτσι, οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται σε καλά επίπεδα και η εγχώρια αγορά τροφοδοτείται με ποιοτικό ελληνικό προϊόν.

«Σε μια χώρα όπου υπάρχει αυτάρκεια αυγών στην αγορά, οι εισαγωγές γίνονται για λόγους κερδοσκοπίας», δήλωσε στον ΑγροΤύπο κ. Βλαχάκης, ιδιοκτήτης της εταιρείας αυγοπαραγωγής ΑΥΓΑ ΒΛΑΧΑΚΗ και πρόεδρος της Ένωσης Αυγοπαραγωγών Ελλάδος.
Τα εισαγόμενα αυγά συνήθως προέρχονται από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Τουρκία.  «Με στόχο την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων, που είναι συχνό φαινόμενων στις εισαγωγές, η Ένωση Αυγοπαραγωγών Ελλάδας βρέθηκε σε συζήτηση με το ΥπΑΑΤ προκειμένου και η παραγωγή αυγών να συμπεριληφθεί στην εφαρμογή «Άρτεμις» του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, όπως ήδη ισχύει με το κρέας και το γάλα. Αναμένεται σύντομα να υπογραφεί η ΚΥΑ για το θέμα.
Μέσα από αυτή την εφαρμογή φαίνονται οι ποσότητες που παράγονται και πωλούνται, οπότε θα μπορούν να εξιχνιαστούν ευκολότερα φαινόμενα ελληνοποιήσεων αλλά και αλλαγής στο σύστημα εκτροφής. Επιπλέον, η Ένωση πιέζει για να δημιουργηθεί σήμα πιστοποίησης αυγοπαραγωγών».

Όσον αφορά την κατανάλωση αυγών, «στην Ελλάδα το καταναλωτικό κοινό δεν απορροφά τόσο μεγάλες ποσότητες σε σχέση με τους ευρωπαίους καταναλωτές. Βέβαια, μέσα στο χρόνο παρατηρούνται διακυμάνσεις στη ζήτηση στα καταστήματα λιανικής», καθώς αυξάνεται η χρήση του προϊόντος στη μαγειρική «την περίοδο των γιορτών των Χριστογέννων και το Πάσχα», όπως πρόσθεσε ο κ. Βλαχάκης.

Πέρα από τη βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων αυγοπαραγωγής, με δεδομένη και την απουσία ασθενειών στις όρνιθες, οι αγορές τροφοδοτούνται με ποιοτικό προϊόν διαφόρων μεγεθών. Όπως ανέφερε ο κ. Μίντης Νικόλαος, τεχνολόγος γεωπόνος της εταιρείας ΑΥΓΑ ΤΣΑΚΙΡΗ στη Θεσσαλονίκη, «γίνονται έλεγχοι στην παραγωγή και οι όρνιθες λαμβάνουν τις κατάλληλες φροντίδες. Υπάρχουν 4 κατηγορίες αυγών με βάση το μέγεθος στη χώρα μας: τα μικρά αυγά, που ζυγίζουν λιγότερο από 53 γραμμάρια, τα μεσαία με βάρος 53-63 γραμμάρια, τα μεγάλα με βάρος 63-73 γραμμάρια και τα πολύ μεγάλα που ξεπερνούν τα 73 γραμάρια.
Επιπλέον, η ποιότητα καθορίζεται από τη ζωοτροφή που δίνεται στα ζώα. Για παράδειγμα, ανώτερης ποιότητας είναι τα αυγά από βιολογικές εκτροφές, στις οποίες οι όρνιθες τρέφονται με πιστοποιημένες βιολογικές ζωοτροφές μόνο».

Στην περιοχή των Μεγάρων, όπου παραδοσιακά συγκεντρώνεται μεγάλο τμήμα της ελληνικής παραγωγής αυγών, «φέτος η τιμή παραγωγού ανέβηκε σε σχέση με πέρσι, φτάνοντας τα 3,8-4 ευρώ ανά καρτέλα», όπως εκπρόσωπος της εταιρείας ΠΤΗΝΕΚ Α.Ε. «Προβλήματα στην παραγωγή δεν υπήρξαν την προηγούμενη περίοδο, όμως οι πλημμύρες, που έπληξαν τη Δυτική Αττική τον περασμένο Νοέμβρη, οδήγησαν σε απώλεια ζωικού κεφαλαίου σε παραγωγούς που εκτρέφουν όρνιθες ελευθέρας βοσκής.
Επιπλέον, υπήρξαν καταστροφές στους δρόμους που δυσκόλεψαν τη διακίνηση. Το πρόβλημα έπρεπε να λυθεί άμεσα διότι κάθε μέρα περνάνε εκατοντάδες φορτηγά μεταφοράς από την περιοχή. Τελικά, επιδιορθώσεις έγιναν με δικά μας έξοδα, παρά τις ενστάσεις μας για στήριξη από το δήμο».

agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου