Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Αλ. Τσίπρας: Στην κρίση ο Schaeuble έδειξε ότι οι κανόνες είναι κανόνες

http://www.serrespress.gr/wp-content/uploads/2018/01/tsipras-davos.jpg
Wolfgang στη θέση του… Schaeuble επιχείρησε να γίνει ο Αλέξης Τσίπρας στο Νταβός, 




... καθώς με αφορμή την άρνηση πολλών ευρωπαϊκών χωρών να δεχτούν μετανάστες στην επικράτειά τους υιοθέτησε την άποψη του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας για πιστή τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων.
Συγκεκριμένα, με αφορμή τη συζήτηση για το μεταναστευτικό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ΕΕ χρειάζεται να λάβει γενναίες αποφάσεις και να καταλάβουν όλοι ότι η Ευρώπη δεν είναι α λα καρτ, ότι δεν είναι έτσι, αλλά ότι έχουμε κανόνες. Σχολίασε πως «όταν η Ελλάδα αντιμετώπιζε τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης, ο κ. Schaeuble έδειξε σε όλους ότι οι κανόνες είναι κανόνες, οπότε αυτό είναι κάτι που ο φίλος μου ο Victor Orban πρέπει να το καταλάβει. Pacta sunt servanda», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, αλλά είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Χρειαζόμαστε μια κοινή μεταναστευτική πολιτική και να εφαρμοστούν οι συμφωνίες. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι μια πολύ δύσκολη συμφωνία αν θέλεις να την εφαρμόσεις με σεβασμό, ταυτόχρονα, στο διεθνές δίκαιο. Είναι πολύ δύσκολη, αλλά απαραίτητη συμφωνία, τόνισε. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, τέλος, την αναγκαιότητα για κοινή μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, κάτι που θα σημαίνει νόμιμες ροές και όχι φράχτες, όπως έγινε στα βόρεια σύνορα μας.
Το πρόβλημα του μεταναστευτικού συζητήθηκε στο πάνελ «Σταθεροποιώντας τη Μεσόγειο», αναδεικνύοντας παράλληλα και την αδυναμία που έχει επιδείξει έως τώρα στην αντιμετώπισή του, και στηλιτεύοντας παράλληλα μια νοοτροπία κατά την οποία τα προβλήματα κρύβονται κάτω από το χαλί.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ουσιαστικά υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα παίρνουμε προοδευτικές και τολμηρές αποφάσεις για τον 21ο αιώνα και πως το ίδιο περιμένουμε και από την Ευρώπη.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «υπάρχουν δύο τρόποι να αντιμετωπίζει κανείς τα προβλήματα: Ο ένας τρόπος είναι να περιμένουμε και να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω απ’ το χαλί. Ο άλλος είναι να προσπαθούμε και να βρίσκουμε λύσεις, καμιά φορά με δυσκολίες, αλλά να παίρνουμε πρωτοβουλίες με δυναμισμό για να λύνουμε προβλήματα». Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή είναι η δική του στρατηγική για την αντιμετώπιση των δυσκολιών στην Ελλάδα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: AP/Olivier Matthys
              serrespress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου