Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

USDA: Μείωση εκτάσεων σποράς χειμερινών σιτηρών βλέπει για το 2018 στις ΗΠΑ, έντονος ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία στις αγορές

http://www.agrotypos.gr/images/stories/image/MAIN/dimitriaka/stari2(2).jpg
Τα 32,608 εκατ. στρέμματα αναμένεται να φτάσει η συνολική έκταση σποράς χειμερινών σιτηρών στις ΗΠΑ την επόμενη καλλιεργητική σεζόν (2018/2019), 




... εμφανίζοντας ελαφριά μείωση σε σχέση με τις φετινές εκτάσεις, που υπολογίζονται στα 32,696 εκατ. στρέμματα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Έτσι, το επόμενο έτος οι εκτάσεις χειμερινών σιτηρών στις ΗΠΑ (οι οποίες εκτιμώνται μειωμένες κατά 1% σε σχέση με τη συνολική έκταση το 2017/2018 και κατά 10% σε σχέση με το 2016/2017), θα διαμορφωθούν στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί εδώ και 100 χρόνια.
Η μείωση θα αφορά κυρίως το σκληρό σιτάρι, ενώ αντίθετα η καλλιέργεια μαλακού φαίνεται να παίρνει τα πάνω της.

Συγκεκριμένα, οι εκτάσεις σποράς σκληρού σίτου στις ΗΠΑ προβλέπεται να ανέλθουν στα 23,1 εκατ. στρέμματα, σημειώνοντας μείωση κατά 2% σε σχέση με τις εκτάσεις της καλλιέργειας φέτος. Αντίθετα η καλλιέργεια μαλακού σιταριού εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 4%.

Όσον αφορά την πορεία της καλλιέργειας φέτος, δυσμενείς συνθήκες, εξαιτίας ψυχρών ρευμάτων αέρα, που επικράτησαν με το τέλος του 2017 σε ορισμένες νότιες πολιτείες των ΗΠΑ (όπως το Κολοράντο, Κάνσας και Οκλαχόμα), «στρεσάροντας» την παραγωγή.

Το γεγονός φαίνεται να έχει δημιουργήσει προβλήματα στην καλλιέργεια, της οποίας η σπορά δεν πήγε και τόσο καλά.

Αντίθετα, τα σιτηρά των βόρειων, δυτικών περιοχών και κεντρικών πολιτειών των ΗΠΑ (όπως τη Νεμπράσκα), δεν είχαν σημαντικά προβλήματα από το ψύχος, χάρη στο χιόνι που τα κάλυψε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

Σε ότι αφορά τις εξαγωγές, είναι αμετάβλητες αυτό το μήνα (Ιανουάριο 2018) και παραμένουν στους 26,0 εκατ. τόνους.

Η «πίεση» που ασκείται στο αμερικάνικο εμπόριο σιτηρών από το ρεκόρ παραγωγής σιτηρών της Ρωσίας, που οδηγεί και στην επέκταση των ρωσικών εξαγωγών, έχει περιορίσει τις προοπτικές ενίσχυσης των εξαγωγών των ΗΠΑ κυρίως στις χώρες της Βόρειας Αφρικής (Αίγυπτος και Νιγηρία).

Ωστόσο, το USDA εκτιμά ότι η αύξηση των ρωσικών εξαγωγών αυτό το μήνα δεν θα μειώσει τις αμερικάνικες εξαγωγές στη Βόρεια Αφρική.

agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου