Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

101 δις ευρώ χρωστούν οι Έλληνες στην εφορία

Οι μισοί φορολογούμενοι Έλληνες χρωστούν πλέον στην εφορία, απέναντι στην οποία τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους έφτασαν πια τα 101 δις ευρώ.



Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), 4,1 εκατ. φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη απέναντι στην εφορία.
Μάλιστα, σε έναν μήνα, από τον Δεκέμβριο του 2017 μέχρι τον Ιανουάριο του 2018, προστέθηκαν 33.324 περισσότεροι, στον μακρύ κατάλογο των οφειλετών (από 4.068.857 αυξήθηκαν σε 4.107.315).
Το 40% από αυτούς (1.757.439 συνολικά) βρίσκονται ήδη «στον προθάλαμο» αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Τον μήνα Ιανουάριο αυξήθηκαν κατά 13.324 σε σχέση με τους 1.744.115 που είχαν φτάσει τον Δεκέμβριο.
Οι έξι στους δέκα οφειλέτες από αυτούς (1.067.857 τον Ιανουάριο έναντι 1.050.077 τον Δεκέμβριο) έχουν ήδη γίνει αποδέκτες αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
Παράλληλα, τα δεδομένα της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι οι φορολογούμενοι δημιούργησαν νέα χρέη της τάξης των 693 εκατ. ευρώ από τις αρχές του έτους.

Νέες περικοπές 20 δις ευρώ για τους συνταξιούχους
Την ίδια στιγμή, άλλα 20 δις ευρώ ισχυρίζονται ότι θα χάσουν οι συνταξιούχοι με τα νέα μέτρα που έχουν ψηφιστεί για να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2019, όπως είναι η μείωση κατά 18% στις κύριες συντάξεις, η κατάργηση των οικογενειακών παροχών στους συνταξιούχους, η μείωση του αφορολογήτου το 2020, το «πάγωμα» των αυξήσεων στις συντάξεις μέχρι το 2022, καθώς και η πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ από 1-1-2020.
Το ποσό των απωλειών έρχεται να προστεθεί στα 64 δις ευρώ, που έχασαν μέχρι τώρα οι συνταξιούχοι από 27 διαφορετικές μνημονιακές περικοπές, οδηγώντας στη φτωχοποίηση τους απόμαχους της δουλειάς.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «Ήλιος», για τον μήνα Δεκέμβριο του 2017 από το σύνολο των κύριων συντάξεων, που ανέρχονται στις 2.590.000, οι 700.000 είναι ύψους κάτω των 500 ευρώ (μεικτά).
Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι σύνταξη γήρατος έως 500 ευρώ λαμβάνουν 422.711 συνταξιούχοι, σύνταξη λόγω θανάτου έως 500 ευρώ λαμβάνουν 165.069 δικαιούχοι, ενώ οι αναπηρικές συντάξεις έως 500 ευρώ ανέρχονται σε 104.082.
Να σημειωθεί ότι το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων κατέθεσε αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά των εφαρμοστικών-ερμηνευτικών διατάξεων και των υπουργικών αποφάσεων του ν.4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου), που έχουν να κάνουν με τον επανυπολογισμό - αναπροσαρμογή κύριων συντάξεων και επικουρικών, καθώς και την περικοπή άνω των 1.300,00 ευρώ μικτών κύριας και επικουρικής. Η αίτηση ακύρωσης συζητήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2017 και αναμένεται η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ.

Χωρίς ΟΚ από τους θεσμούς, δεν δικαιώνεσαι
Βέβαια στην Ελλάδα, ακόμη και εάν δικαιωθείς δικαστικά ή διαπιστωθεί ότι αδικείσαι, δεν σημαίνει ότι το κράτος θα σου επιστρέψει ό,τι σου οφείλει.
Επί της ουσίας, οτιδήποτε αφορά το ασφαλιστικό προαπαιτεί συμφωνία με τους πιστωτές και στο πλαίσιο αυτό δεν μπορούν να επιστραφούν στους συνταξιούχους οι παρακρατήσεις υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης (ΑΚΑΓΕ) εάν δεν συμφωνήσουν οι θεσμοί.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να πληρώσει σχεδόν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων συντάξεων έως τον Αύγουστο, καθώς σήμερα βρίσκονται σε εκκρεμότητα 85.000 κύριες συντάξεις.
Και βέβαια εάν θελήσεις να εργαστείς, είτε ως μισθωτός είτε ως ελεύθερος επαγγελματίας και είσαι συνταξιούχος, τότε διαπιστώνεις πως και αυτό δεν γίνεται, καθώς σου κόβουν τη σύνταξη κατά 60%.
Οι συντάξεις αναστέλλονται σε όσους διορίζονται σε φορείς της γενικής κυβέρνησης, ενώ μικρότερες περικοπές ισχύουν για όσους συνταξιούχους εργάζονταν ήδη τον Μάιο του 2016, οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος Κατρούγκαλου.
Προβλέπονται εξαιρέσεις για όσους έχουν αγροτικό εισόδημα κάτω των 4.293 ευρώ, τους αγρότες (έως το έτος 2025), τους συνταξιούχους ανάπηρους, καθώς και για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν αμοιβές από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ή αμοιβές, που δεν υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές.

«Πρωταθλητές» σε φόρους
Από την πλευρά του ο ΟΟΣΑ όσα συμβαίνουν με την υπερφορολόγηση στην Ελλάδα, όπου οι μισοί φορολογούμενοι χρωστάνε στην εφορία, τα είπε πρόσφατα και με στατιστικά στοιχεία.
Τα φορολογικά βάρη στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα μεταξύ των 46 οικονομιών ανά τον κόσμο που εξετάζει ο ΟΟΣΑ, ο οποίος επίσης καταγράφει για τη χώρα μας αρνητική «πρωτιά» στη στήριξη των ανέργων, αλλά και στην πορεία του ΑΕΠ.
Στην ετήσια έκθεσή του "Going for Growth" υπολογίζει ότι το μέσο φορολογικό βάρος στην Ελλάδα για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά που λαμβάνουν το μέσο μισθό, είναι στο 38,2% του εισοδήματός τους.
Η επιβάρυνση αυτή είναι από τις υψηλότερες μεταξύ των 46 κρατών ανά τον κόσμο, που συγκρίνει ο ΟΟΣΑ αναφορικά με τα φορολογικά βάρη. Μεγαλύτερες υποχρεώσεις έχουν μόνο πλουσιότερες χώρες όπως το Βέλγιο, η Σουηδία, η Γαλλία και η Γερμανία, ενώ ο μέσος όρος είναι στο 28,6%.
Στο επιχειρηματικό πεδίο μεγάλη έμφαση δίνεται στην απουσία φορολογικών ελαφρύνσεων στην Ελλάδα, ούτως ώστε να αναπτυχθεί η έρευνα και η τεχνολογική ανάπτυξη. Ο ΟΟΣΑ υπολογίζει τη δαπάνη για τις φορολογικές ελαφρύνσεις στην Ελλάδα στο συγκεκριμένο πεδίο μόνο στο 0,05% του ΑΕΠ, έναντι 0,29% του ΑΕΠ στην Ιρλανδία.

Στα «αζήτητα» οι άνεργοι
Την ίδια στιγμή, σε κανένα κράτος μέλος του ΟΟΣΑ η κάλυψη των ανέργων (μέσω επιδομάτων) δεν είναι τόσο μικρή όσο στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η κρατική χρηματοδότηση (επίδομα ανεργίας) που λαμβάνει ένας άνεργος (στην Ελλάδα) αμέσως μετά την απόλυσή του φτάνει στο 42% αυτού που είχε ως εργαζόμενος. Έπεται η Κορέα με 51,4%, ενώ ακολουθούν η Αυστραλία και η Τουρκία, ενώ κατά μέσο όρο στα 37 κράτη που μελετά ο ΟΟΣΑ στο συγκεκριμένο πεδίο ο απολυμένος θα λάβει μέσω επιδομάτων το 70% του προηγούμενου εισοδήματός του.
Στους 60 μήνες μετά την απόλυσή του ο μακροχρόνια άνεργος στην Ελλάδα λαμβάνει ελάχιστο εισόδημα (από κάποια επιδόματα), έναντι 46,9% του προηγούμενου εισοδήματος τους, που λαμβάνει κατά μέσο όρο στα υπόλοιπα κράτη, που συγκρίνει ο ΟΟΣΑ.
Ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του καταγράφει ακόμη την πολύ μεγάλη υστέρηση στην ανάπτυξη της Ελλάδος, λόγω της κρίσης.
Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι η χώρα μας υπέστη τη μεγαλύτερη απώλεια κατά κεφαλήν ΑΕΠ, με αποτέλεσμα πλέον να βρίσκεται στη δεύτερη χειρότερη θέση ανάμεσα στα κράτη- μέλη του ΟΟΣΑ, μετά τη Λετονία.
Όσον αφορά στην απελευθέρωση των αγορών, διαπιστώνεται πρόοδος στην Ελλάδα, αλλά και απόσταση σε σχέση με τις επιδόσεις των καλύτερων κρατών-μελών.
Tα προβλήματα που πρέπει να επιλύσει η χώρα μας περιλαμβάνουν την απλούστευση της νομοθεσίας, την άρση των φραγμών που υπάρχουν στη διενέργεια των άμεσων ξένων επενδύσεων.
Ειδικότερα, ανά τομέα μεγαλύτερες ανάγκες παρεμβάσεων καταγράφονται στην αγορά φυσικού αερίου, αλλά και στα λεγόμενα "κλειστά" επαγγέλματα.
Στην εκπαίδευση η Ελλάδα έχει υψηλή αναλογία αποφοίτων λυκείου και πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά έχει πάρα πολύ χαμηλές επιδόσεις σε σχέση με άλλα κράτη στην ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος.

Δεν συμφέρει να δουλεύεις μετά τα 60
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στο πεδίο της συνταξιοδοτικής δαπάνης εκτιμάται ότι δεν υπάρχει κανένα επιπλέον όφελος από την παραμονή στην εργασία μετά τα 60, καθώς κατά κανόνα δεν μπορεί να περιμένει ο Έλληνας εργαζόμενος μία περαιτέρω αύξηση των συντάξιμων απολαβών του.
Στις συστάσεις που απευθύνει ο ΟΟΣΑ προς την Ελλάδα και οι οποίες εκτιμά ότι δεν έχουν ακόμα υιοθετηθεί είναι:
• η προσαρμογή της αγοράς εργασίας στις οικονομικές ανάγκες και η επέκταση της διά βίου μάθησης,
• η εισαγωγή και η επέκταση μιας διαδικασίας αποτίμησης των αποτελεσμάτων των παρεμβάσεων στις αγορές,
• η ενίσχυση των αρχών ανταγωνισμού των ρυθμιστικών αρχών,
• η δημιουργία one stop shop για τις επιχειρήσεις,
• η ενίσχυση του δικαστικού συστήματος και η επιτάχυνση των διαδικασιών του,
• η αύξηση των δαπανών για ενεργές πολιτικές στήριξης της απασχόλησης και η επέκταση κάποιων από τα προγράμματα που σχετίζονται με αυτές και
• η ενίσχυση της στόχευσης των οικογενειακών και άλλων κοινωνικών επιδομάτων.

 
thessnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου