Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Μειώσεις στο πλαφόν για την ειδική ενίσχυση βάμβακος λόγω πράσινου σκουληκιού ετοιμάζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Μειώσεις λόγω ζημιών από ασθένειες και έντομα (π.χ. πράσινο σκουλήκι) στο απαιτούμενο για την είσπραξη της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος του 2017 πλαφόν παραγωγής ανά στρέμμα ετοιμάζει, 




... σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ο αρμόδιος οργανισμός πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ), ενόψει της επικείμενης πληρωμής, που τοποθετείται χρονικά, σε κάθε περίπτωση, πριν το Πάσχα.
Η μείωση στο πλαφόν σε ορισμένες περιπτώσεις νομών που αποδεδειγμένα και με βάση σχετική εισήγηση του ΕΛΓΑ (την οποία έκανε δεκτή ο ΟΠΕΚΕΠΕ) υπέστησαν ζημία από ασθένειες (π.χ. πράσινο σκουλήκι) μπορεί να φτάσει και το 40%, αν και στις περισσότερες των περιπτώσεων θα κυμαίνεται μεταξύ 20 και 30%, λένε οι πληροφορίες του ΑγροΤύπου.

Επίσης, πρόνοια μείωσης του πλαφόν, θα υπάρξει και για τις ζημίες από βροχοπτώσεις. Όμως τα στοιχεία ζημιάς είναι εξατομικευμένα ανά παραγωγό και στη διάθεση του ΕΛΓΑ.

Υπενθυμίζεται ότι από πέρσι δεν ισχύει ένα, ενιαίο πλαφόν για την είσπραξη της ειδικής ενίσχυσης, αλλά πλέον αυτό διαφέρει από νομό σε νομό (Περιφερειακή Ενότητα) και καθορίζεται με βάση το μέσο όρο στρεμματικής απόδοσης της τελευταίας πενταετίας ανά νομό μειωμένο κατά 20%.

Ενδεικτικά, όπως αναφέρεται στο υπόδειγμα, που παρατίθεται στο παρακάτω ΦΕΚ, για το νομό Λάρισας ο μέσος όρος των αποδόσεων για το διάστημα 2011-2015 διαμορφώνεται στα 331 κιλά ανά στρέμμα, επομένως η ειδική ενίσχυση, θα υπολογιστεί με βάση το νούμερο αυτό μειωμένο κατά 20%, δηλαδή τα 265 κιλά ανά στρέμμα.

Αν υπάρξει απόφαση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για μείωση στο πλαφόν, π.χ. κατά 40%, λόγω του πράσινου σκουληκιού, τότε τα απαιτούμενα κιλά που θα πρέπει να έχει ο παραγωγός θα είναι μόλις 160.

Στην Αιτωλοακαρνανία το πλαφόν το 2017 ήταν 227 κιλά, στην Ξάνθη 180 κιλά, στη Θεσσαλονίκη 219 κιλά και στη Μαγνησία 259 κιλά. Ζημιές από το πράσινο σκουλήκι καταγράφηκαν φέτος σε Βοιωτία, Λάρισα, Αιτωλοακαρνανία και αλλού.

Διαβάστε ολόκληρο το ΦΕΚ με την απόφαση και το πλαφόν ανά νομό

agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου