Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Η «Βίβλος» των δημάρχων στον Τσίπρα - Όλα τα αιτήματα ενόψει Περιφερειακού Συνεδρίου

Συναντήσεις εργασίας με τους δημάρχους του Nομού Θεσσαλονίκης είχε το τελευταίο χρονικό διάστημα η προϊσταμένη του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, 



... Κατερίνα Νοτοπούλου, μπαίνοντας στην τελική ευθεία για το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο για την Κεντρική Μακεδονία, που θα γίνει από τις 26 έως τις 28 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Grand Hotel, στη δυτική πλευρά της πόλης.
Το συνέδριο, όπως και κάθε άλλο παρόμοιο, έχει τη συνυπογραφή του Μεγάρου Μαξίμου, με τον Αλέξη Τσίπρα να προγραμματίζει επίσκεψη στην πόλη και ομιλία την τελευταία μέρα του συνεδρίου.  Εκτός από τους δημάρχους, η Κ. Νοτοπούλου είχε και επαφές με εκπροσώπους των Επιμελητηρίων, Επαγγελματικών Ενώσεων και Φορέων. Όλοι άφησαν τα «ραβασάκια» τους, δημιουργώντας στην κυριολεξία ένα ολόκληρο βιβλίο αιτημάτων και παραπόνων.

Λ. ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ
«Κρατάμε μικρό καλάθι»
Να σταματήσει η άδικη αντιμετώπιση και μεταχείριση της Δυτικής Θεσσαλονίκης ζήτησε από τη μεριά του ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.
Μεταξύ άλλων έθεσε θέματα όπως η μεγάλη ανεργία και η αποεπένδυση της περιοχής, η κακή συγκοινωνία του ΟΑΣΘ, η αύξηση της εγκληματικότητας, το δυτικό θαλάσσιο μέτωπο, η αντιπλημμυρική προστασία, η επέκταση του δικτύου της ΕΥΑΘ δυτικά και του Μετρό στη Δυτική Θεσσαλονίκη, η σχολική στέγη κ.ά.
«Κρατάμε μικρό καλάθι και δεν πιστεύουμε πως μόνο η πραγματοποίηση τέτοιων συνεδρίων μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων της Κεντρικής Μακεδονίας. Οπότε θα προσέλθουμε σε αυτό και θα θέσουμε ξεκάθαρα τα αιτήματα και τα προβλήματά μας» ανέφερε στην ThessNews o Λ. Κυρίζογλου.

Σ. ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ
«Το αποτέλεσμα θα δείξει»
«Ξεκίνησα επισημαίνοντας την τεράστια ανεργία η οποία πλήττει την περιοχή της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Μακεδονίας. Επεσήμανα ότι εδώ και μια δεκαετία υπάρχει πλήρης αποβιομηχάνιση. Έβαλα τα θέματα σχολικής στέγης και της έλλειψης κονδυλίων, τα αντιπλημμυρικά έργα, επισημαίνοντας ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος να ζήσουμε καταστάσεις Μάνδρας» δήλωσε στην ThessNews ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης. Μεταξύ άλλων έθεσε την έλλειψη κοινωνικών και προνοιακών δομών, την επέκταση του Μετρό στα δυτικά και την κατάσταση του ΟΑΣΘ «που πάει από το κακό στο χειρότερο».
«Αν πραγματικά η κυβέρνηση πιστεύει στον αναπτυξιακό χαρακτήρα των συνεδρίων, μπορούμε να συμβάλουμε καθοριστικά, αν η κυβέρνηση αφουγκραστεί την κατάσταση από τους φορείς της ευρύτερης περιοχής. Μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα, εκτός κι αν είναι ένας σχεδιασμός επικοινωνιακός και προπαγανδαστικός. Το αποτέλεσμα θα δείξει» πρόσθεσε ο κ. Δανιηλίδης.

Θ. ΜΠΑΚΟΓΛΙΔΗΣ
«Να μας δοθεί ο λόγος»
Τα θέματα που πρέπει να προχωρήσουν μαζί με το Μετρό Καλαμαριάς (διάνοιξη Πόντου και δίκτυο ομβρίων υδάτων) έθεσε αρχικά στην Κ. Νοτοπούλου ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης. Παράλληλα έθεσε το θέμα του αλιευτικού καταφυγίου στη Νέα Κρήνη, την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς, την ανανέωση του χρησιδανείου για την πλαζ Αρετσούς, την ολοκλήρωση του κόμβου Κ13. Για το στρατόπεδο Κόδρα ζήτησε να συνεχιστούν οι πολιτικές πρωτοβουλίες, ώστε να προχωρήσει ευρύτερα η απόδοσή του στον δήμο.
«Θεωρώ ότι το συνέδριο είναι μια πολιτική πρωτοβουλία, η οποία θα αναδείξει κάποια ζητήματα και εάν υπάρξει πολιτική βούληση, αυτά θα μπουν σε μια τροχιά επίλυσης. Ζητώ να δοθεί ο λόγος στους φορείς της πόλης, ώστε να υπάρξει ένας διάλογος στις θεματικές ενότητες» ανέφερε ο κ. Μπακογλίδης στην ThessNews.

Θ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
«Περιμένουμε να ακούσουμε»
Ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, μεταξύ άλλων έθεσε στο πρωθυπουργικό γραφείο το οδικό έργο Θέρμη – Γαλάτιστα, τη διαπλάτυνση της Μουδανιών, την ανατολική Περιφερειακή, το ζήτημα της γεωθερμίας στη Θέρμη, το Πανεπιστήμιο κ.ά.
«Περιμένω να ακούσω και τους υπουργούς και τον Πρωθυπουργό. Μια γεύση πήραμε στην ημερίδα με Σπίρτζη και Φάμελλο όσον αφορά ορισμένα από τα ζητήματα που έχω θέσει. Αλλά γενικότερα ό,τι ενδιαφέρει την πόλη ενδιαφέρει και εμάς στη Θέρμη, οπότε περιμένουμε να ακούσουμε» ανέφερε ο δήμαρχος Θέρμης στην ThessNews.

Δ. ΔΕΜΟΥΡΤΖΙΔΗΣ
Αντιπλημμυρικά, σχολεία και στρατόπεδα
«Μιλήσαμε για την αντιπλημμυρική θωράκιση, τη σχολική στέγη, για τα πρώην στρατόπεδα Παύλου Μελά και Καρατάσιου» ανέφερε αρχικά στην ThessNews o δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης.
Τέθηκαν επίσης θέματα ανεργίας, το Μετρό, το Αγνό και της χρηματοδότησης της Μονής Λαζαριστών.

Π. ΣΟΥΛΑΣ
«Δεν περιμένω αποτελέσματα»
«Τα κυριότερα από τα αιτήματά μας είναι η σχολική στέγη, η ανεργία, τα αντιπλημμυρικά έργα, το στρατόπεδο Ζιάκα, το περιβάλλον και η αστυνόμευση» σημείωσε στην ThessNews ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Πέτρος Σούλας. «Συζητήσαμε επιγραμματικά, δεν έγινε αναλυτική κουβέντα» σχολίασε.
«Περιμένω να ακούσω από τον κ. Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους τι σχεδιάζουν για τη Θεσσαλονίκη. Πολλά αποτελέσματα όμως δεν περιμένω. Τέτοια συνέδρια έχουμε δει και ακούσει πάρα πολλά και εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ» συμπλήρωσε.

ΙΓΝ. ΚΑΪΤΕΖΙΔΗΣ
«Να μη μετατραπεί σε φιέστα»
Ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, έθεσε μεταξύ άλλων την πρόοδο του πλάνου για τη μαρίνα της Πυλαίας και την ανάπλαση της περιοχής, την παραχώρηση στρεμμάτων στη θέση «Παράγκες» στον Χορτιάτη, την αντιπλημμυρική θωράκιση και τα προβλήματα με τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια.
Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίηση του Δήμου και τη διάθεση συνεργασίας για τη χωροθέτηση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου στο Φίλυρο.
«Σίγουρα είναι μια σημαντική πρωτοβουλία και την χαιρετίζουμε, αρκεί να έχει και ουσία. Είναι στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Αρκεί να μη μετατραπεί σε φιέστα, ενώ πρέπει να είναι ουσιαστικό εργαλείο» ανέφερε ο δήμαρχος στην ThessNews.

ΑΣΤ. ΓΑΒΟΤΣΗΣ
Τέσσερα μεγάλα θέματα
Τέσσερα μεγάλα θέματα έθεσε σε προτεραιότητα ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης. Το πρώτο ήταν η δημιουργία ενός μεγάλου αναπτυξιακού κέντρου για βιοτεχνίες χαμηλής όχλησης στα σύνορα με τον δήμο Λαγκαδά στον κάμπο Μυγδονίας- Λητής. Το δεύτερο, το κολυμβητήριο στο Ωραιόκαστρο να γίνει κλειστού τύπου, το τρίτο, η σχολική στέγη και το τέταρτο, η ανέγερση νέου δημαρχιακού μεγάρου σε μια τοποθεσία 35 στρεμμάτων.
«Περιμένω τουλάχιστον ένα από όλα αυτά να μπει σε προγραμματισμό για το άμεσο μέλλον» σχολίασε στην ThessNews ο κ. Γαβότσης.

Δ. ΛΙΑΜΑΣ
«Να γίνει ένας γόνιμος διάλογος»
Τα αντιπλημμυρικά έργα ήταν στην κορυφή της ατζέντας που έθεσε στο Πρωθυπουργικό γραφείο ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας. Παράλληλα, μεταξύ άλλων, έθεσε την αποκατάσταση της οδού Αρέθουσας – Βρασνών,  τα αποχετευτικά έργα για τους οικισμούς περιμετρικά της λίμνης, την ελλιπή συγκοινωνία, καθώς και το ζήτημα των διοδίων.
«Το αναπτυξιακό συνέδριο είναι μια σημαντική εξέλιξη για την Περιφέρειά μας. Ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί έρχονται να συζητήσουν αναπτυξιακά ζητήματα της Περιφέρειας και να γίνει ένας γόνιμος διάλογος με τους φορείς και την αυτοδιοίκηση» σημείωσε στην ThessNews ο κ. Λιάμας.

Μ. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα έργα σε προτεραιότητα
Προμετωπίδα των ζητημάτων που έθεσε στο πρωθυπουργικό γραφείο ο δήμαρχος Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος, ήταν το έργο και η μελέτη για τα όμβρια στην περιοχή της Λαχαναγοράς. Παράλληλα έθεσε μεταξύ άλλων τα αντιπλημμυρικά έργα, το ημιτελές οδικό δίκτυο, την αστυνόμευση της περιοχής, τη σχολική στέγη και την ανεργία.
«Περιμένω να ενταχθεί το έργο που βάλαμε σε προτεραιότητα, διότι είναι ολοκληρωμένο και έτοιμο» σχολίασε στην ThessNews ο κ. Φωτόπουλος. «Από εκεί και πέρα, αν δεν γίνει κάτι από όλα όσα έχουμε θέσει, δεν θα συμμετέχουμε ποτέ σε τέτοιους είδους φιέστες» συμπλήρωσε.

Ι. ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ
Ο δρόμος Περαίας - Μηχανιώνας
Το μεγαλύτερο θέμα του δήμου Θερμαϊκού είναι ο δρόμος Περαίας-Μηχανιώνας, σημειώνει στην ThessNews ο δήμαρχος Ι. Μαυρομάτης. Μεταξύ άλλων έθεσε το ζήτημα της αξιοποίησης δημοσίων ακινήτων (ΠΙΚΠΑ Αγ. Τριάδας, Κάμπινγκ, παλιό Ξενία), την υποστήριξη της πολιτείας για το κτήριο ΚΑΠΠΑ, τους δύο υγροβιότοπους, τη σύνδεση με το Άγιο Όρος, τη διάβρωση των ακτών.

Ι. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
«Βλέπουμε θετικά τη διαδικασία»
Επιτάχυνση διαδικασίας για φυσικό αέριο, σχολική στέγη, κόμβος Εγνατίας Οδού και σιδηροδρομική Εγνατία ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση του δημάρχου Λαγκαδά, Ιωάννη Καραγιάννη, με το κυβερνητικό επιτελείο.
«Ένα τέτοιο συνέδριο είναι σίγουρα μια διαδικασία ζύμωσης και ειδικά όταν συμμετέχουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, θεωρώ ότι πάντα είναι προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Εμείς θα καταθέσουμε τις απόψεις μας και προσδοκούμε ότι με τη ζύμωση και την τεκμηρίωση των προτάσεών μας να υπάρξει η επίσπευση όλων των θεμάτων που έχουμε θέσει. Βλέπουμε θετικά όλη τη διαδικασία» ανέφερε στην ThessNews ο δήμαρχος Ι. Καραγιάννης.

Ι. ΤΣΟΥΚΝΙΔΑΣ
«Ελπίδα να δρομολογηθούν λύσεις»
Ο δήμαρχος Χαλκηδόνας, Γιάννης Τσουκνιδάς, έθεσε το ζήτημα της επέκτασης του δικτύου του φυσικού αερίου, να γίνει κλειστού τύπου το κολυμβητήριο Κουφαλίων, να προχωρήσει η διαδημοτική ΚΟΙΝΣΕΠ με τους δήμου Δέλτα και Ωραιοκάστρου περί εγκατάστασης για αδέσποτα στη Νέα Μεσήμβρια, καθώς και θέματα οδικού, αρδευτικού και αγροτικού δικτύου.
«Έθεσα το θέμα των περιφερειακών δήμων. Άλλη διαχείριση υπάρχει στους αστικούς και άλλη σε μας. Να αλλάξουν τα κριτήρια χρηματοδότησης των ΚΑΠ, γιατί πάνε σε συνάρτηση με τον πληθυσμό και όχι με την έκταση ενός δήμου. Μπορεί να έχουμε λιγότερο πληθυσμό αλλά έχουμε τεράστιες εκτάσεις, αγροτικό δίκτυο, αρδευτικό, συνδέσεις ΕΥΑΘ που δεν έχει κανένας αστικός δήμος» ανέφερε στην ThessNews ο κ. Τσουκνιδάς, εκφράζοντας την ελπίδα τα θέματα αυτά να δρομολογηθούν προς επίλυση.

 
thessnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου