Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Επιστολή Δημάρχου Σερρών προς Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου Ευάγγελο, απέστειλε ο Δήμαρχος Σερρών κ. Πέτρος Αγγελίδης, 




... για το θέμα αδιάθετων ποσοτήτων πατάτας των παραγωγών της Άνω Βροντούς.
Κύριε Υπουργέ
Ο εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Α.Βροντού με υπόμνημά του προς τις τοπικές αρχές του Νομού Σερρών, διαμαρτύρεται εντόνως για το γεγονός ότι υπάρχει αδιάθετη ποσότητα πατάτας περίπου 30.000 τόνων αρίστης ποιότητας, η οποία παραμένει στις αποθήκες των πατατοπαραγωγών στην Άνω Βροντού και εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει, επειδή επιτρέπεται η ανεξέλεγκτη εισαγωγή πατάτας από άλλες χώρες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η εγχώρια παραγωγή και το βασικότερο χωρίς να γίνεται έλεγχος για τον τρόπο προώθησης της εισαγόμενης πατάτας(συνημμένα υποβάλλω το έγγραφο του εκπροσώπου της Τοπικής Κοινότητας Α. Βροντούς).

Κύριε Υπουργέ
Παρακαλούμε όπως επιδείξετε το ανάλογο ενδιαφέρον στο σοβαρό αυτό πρόβλημα των πατατοπαραγωγών και προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την απορρόφηση της αδιάθετης ποσότητας των 30.000 τόνων πατάτας της τοπικής Κοινότητας Α.Βροντούς.
Με εκτίμηση,
Ο Δήμαρχος Σερρών
Πέτρος Αγγελίδης
Αφορμή για την επιστολή του Δημάρχου ήταν η επιστολή που προηγήθηκε από τον εκπρόσωπο της τοπικής κοινότητας Άνω Βροντούς:
Διαμαρτυρόμενοι εντόνως σας αναφέρουμε ότι, υπάρχει αδιάθετη ποσότητα π α τ ά τ α ς περίπου (30.000) τόνων άριστης ποιότητας, οι οποία παραμένει στις αποθήκες των πατατοπαραγωγών, στην Άνω Βροντού Σερρών.
Αυτό συμβαίνει επειδή επιτρέπεται η ανεξέλεγκτη εισαγωγή πατάτας από άλλες χώρες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η εγχώρια παραγωγή και το βασικότερο χωρίς να γίνεται έλεγχος για τον τρόπο προώθησης της εισαγόμενης πατάτας.
Αυτή τη στιγμή οι έμποροι δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον αγοράς της παραγωγής μας και όσοι εκδηλώνουν αγοράζουν την πατάτα σε εξευτελιστική τιμή, που δεν καλύπτει ούτε τα έξοδα καλλιέργειάς της.
Το πρόβλημα εντείνεται όσο περνά ο καιρός, γιατί οι πατάτες καταστρέφονται και δεν θα υπάρχει δυνατότητα να πουληθούν.
Σοβαρότατες είναι οι επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση των πατατοπαραγωγών, καθώς οι κάτοικοι μας είναι κατ’ αποκλειστικότητα καλλιεργητές πατάτας-φασολιού. Η μη πώληση της παραγωγής, μας κάνει να εξαντλούμε τα οικονομικά αποθέματά μας, γιατί εμείς, τα έξοδα για την καλλιέργεια (σπόρος, φάρμακα, όργωμα, λιπάσματα κ.λ.π.) τα διαθέτουμε και έτσι χρεωνόμαστε στις Τράπεζες.
Είμαστε σε οριακή οικονομικά θέση, λόγω της έλλειψης χρημάτων, ώστε προβληματιζόμαστε να καλύψουμε τα απαραίτητα προς το ζην.
Αυτό το οικονομικό αδιέξοδο που βρισκόμαστε μας υποχρεώνει να ζητήσουμε την συμπαράσταση των τοπικών αρχών, ώστε να μεσολαβήσουν στα αρμόδια Υπουργεία, για την άμεση βοήθεια στην πώληση της πατάτας.
Δεν θέλουμε να δημιουργούμε κολλήματα, αλλά είμαστε μονοκαλλιεργητές και δεν ευδοκιμεί στα εδάφη μας τίποτε άλλο από πατάτες. Πρέπει να περισώσουμε την περιουσία μας και την αξιοπρέπεια μας ως άνθρωποι ενός κράτους που σέβεται τις ανάγκες των πολιτών του.


Ο Εκπρόσωπος της Τ. Κοινότητας Α. Βροντούς

serrespost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου