Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Μηδενικούς δασμούς στις εξαγωγές ευρωπαϊκών τυριών φέρνει η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Μεξικού

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Μεξικό έφτασαν, το Σάββατο (21 Απριλίου 2018), σε μια νέα εμπορική συμφωνία. 




Σύμφωνα με αυτήν τα προϊόντα (και τα αγροτικά) της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούν να εξάγονται στο Μεξικό χωρίς δασμούς. Όσον αφορά τα τυροκομικά προϊόντα, τα μπλε τυριά (γαλλικά) θα εξάγονται χωρίς δασμούς, ενώ τα υπόλοιπα (στα οποία περιλαμβάνεται και η φέτα) θα εξάγονται χωρίς δασμούς μέχρι κάποιας ποσότητας. Ακόμα η εμπορική συμφωνία θα προστατεύει 340 γεωγραφικές ενδείξεις ποτών και προϊόντων διατροφής της ΕΕ (ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.α.). Η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να σταλθεί για έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έως το τέλος του έτους.

Ακόμη η ΕΕ και το Μεξικό δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν τις υποχρεώσεις τους σχετικά με την συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Ο Επίτροπος Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φίλ Χόγκαν, ανέφερε: «Αυτή η συμφωνία, αποδεικνύει ακόμα μια φορά, την αξία της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην προαγωγή του ανοικτού αλλά με κανόνες παγκόσμιου εμπορίου. Η δέσμευσή μας είναι να δώσουμε κάποια πλεονεκτήματα στους πολίτες μας, μέσω της πιο στενής συνεργασίας με τους συνεργάτες μας στο εξωτερικό. Αυτή η συμφωνία είναι πολύ θετική για την αγρο-διατροφικό τομέα μας, δημιουργώντας νέες εξαγωγικές ευκαιρίες, για τα υψηλής ποιότητας ποτά και διατροφικά μας προϊόντα, τα οποία με την σειρά τους θα στηρίξουν νέες θέσεις εργασίας, φέρνοντας την ανάπτυξη, ειδικά στις αγροτικές περιοχές».

Σχετικά με τους δασμούς που θα υποβάλλονται για τις εξαγωγές προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μεξικό ισχύουν τα εξής:

Όσον αφορά τα τυριά τα μπλέ τυριά, αυτά θα εξάγονται χωρίς δασμούς στο Μεξικό. Τα υπόλοιπα τυριά θα εξάγονται χωρίς δασμούς μέχρι την ποσότητα των 5.000 και 20.000 τόνων αντίστοιχα.

Τα προϊόντα πουλερικών, που θα εξάγονται στο Μεξικό, θα υποβάλλονται σε μηδενικό δασμό.

Όσον αφορά το κρέας χοιρινών, όλα τα προϊόντα του δεν θα υποβάλλονται σε δασμούς.

Σχετικά με την προστασία των προϊόντων με γεωγραφικές ενδείξεις, με την νέα συμφωνία θα προστατεύονται 340 ευρωπαϊκά προϊόντα τροφίμων και ποτών.

Η εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Μεξικό, που έλαβε χώρα στις 21 Απριλίου 2018, περιλαμβάνει μερικά από τα πιο σημαντικά στοιχεία της συμφωνίας.

Σε μερικά κεφάλαια οι τεχνικές λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμα καθοριστεί.

Το κείμενο της συμφωνίας αυτής αναμένεται να οριστικοποιηθεί έως το τέλος του έτους.

Στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προβεί στην νομική επαλήθευση και μετάφραση της συμφωνίας, και θα αποστείλει το κείμενο για έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διαβάστε τα κυριότερα σημεία της συμφωνία που αφορούν τα αγροτικά προϊόντα (στα αγγλικά)

agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου