Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Η Ουγγαρία πέρασε τον «μεσαιωνικό» νόμο κατά των μεταναστών

Η νέα νομοθεσία προβλέπει φυλάκιση ενός έτους για οποιονδήποτε «βοηθά την παράνομη μετανάστευση» και, όπως καταγγέλλουν ΜΚΟ, 



... ουσιαστικά καθιστά αξιόποινη πράξη την παροχή στήριξης ακόμα και σε πρόσφυγες.
Υπερψηφίστηκε στην Βουλή της Ουγγαρίας ο πολύκροτος νόμος που ποινικοποιεί πολλές μορφές παροχής βοήθειας σε αιτούντες άσυλο.

Η νέα νομοθεσία προβλέπει φυλάκιση ενός έτους για οποιονδήποτε «βοηθά την παράνομη μετανάστευση», ενώ παράλληλα αυστηροποιεί τα κριτήρια για το ποιος λογίζεται ως παράτυπος μετανάστης που δεν δικαιούται άσυλο.

Ο νόμος ορίζει ότι οποιοσδήποτε εισέλθει σε ουγγρικό έδαφος από τρίτη χώρα όπου δεν απειλείται άμεσα – παραδείγματος χάρη από την Σερβία ή την Ρουμανία – θα θεωρείται παράνομος. Συνεπώς, ακόμα και δικηγόροι η Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αρωγής θα διαπράττον έγκλημα εάν τους παράσχουν βοήθεια στους αφιχθέντες.

ΜΚΟ και ακτιβιστές έχουν καταγγείλει
πως, στην πράξη, το νέο πλαίσιο καθιστά έγκλημα την στήριξη προσφύγων που φτάνουν στην Ουγγαρία μέσω των Βαλκανίων, ακόμα κι αν οι πατρίδες τους είναι εμπόλεμες ζώνες.

Οι καινούργιοι, αυστηροί κανόνες είναι γνωστοί ως «νομοσχέδιο Σταματήστε Σόρος». Η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν υποστηρίζει ότι ο δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος, εβραϊκής καταγωγής, ενορχηστρώνει μεγάλη εκστρατεία για να γεμίσει την Ουγγαρία με μετανάστες και πρόσφυγες.

Ο νέος νόμος μπορεί να προκαλέσει νέα σύγκρουση ανάμεσα στην Βουδαπέστη και στις Βρυξέλλες λόγω καταγγελιών ότι η κυβέρνηση Όρμπαν υπονομεύει την δημοκρατία και τις ελευθερίες.

Ο κ. Όρμπαν πίεσε για την υπερψήφιση του νόμου πριν η Επιτροπή της Βενετίας, η οποία αξιολογεί νόμους στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκδώσει την ανάλυσή της την Παρασκευή. Η Επιτροπή είχε ζητήσει από την Βουδαπέστη να αναβάλει την ψήφιση έως ότου να δημοσιεύσει τα συμπεράσματά της.

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου