Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Καταγραφή επιθέσεων από λύκους από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Δράμας

Προσπαθεί με τεκμηριωμένο τρόπο να αναδείξει την αύξηση πληθυσμού του λύκου



ΜΙΑ ΑΡΧΙΚΗ καταγραφή για τις επιθέσεις κυρίως από πληθυσμούς λύκων στην περιοχή, στο ζωικό κεφάλαιο και όχι μόνο, είχε ξεκινήσει από το 2015, η ΣΤ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (ΣΤ΄ ΚΟΜΑΘ).
Όπως είναι γνωστό, τα τελευταία 3 χρόνια περίπου, υπάρχει μια μεγάλη αύξηση επιθέσεων, κυρίως από λύκους αλλά και από αρκούδες, τόσο στο ζωικό παραγωγικό κεφάλαιo (πρόβατα, βοοειδή, άλογα κτλ.), αλλά και σε κυνηγετικά σκυλιά ή μη, καθώς και σε άλλα ζώα που επιβιώνουν στο δάσος.
Στόχος της ΣΤ΄ ΚΟΜΑΘ, είναι να γίνει μια μεγάλη καταγραφή στο μητρώο που διατηρεί, των περιστατικών επιθέσεων από λύκους και αρκούδες σε κυνηγετικά σκυλιά, ώστε με τεκμηριωμένο τρόπο να αποδείξει στην πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς, το συγκεκριμένα θέμα. Για το λόγο αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία να υπάρχουν συγκεντρωμένα τα στοιχεία περιστατικών επιθέσεων από λύκο και αρκούδα.
Με νέα ανακοίνωσή του, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Δράμας, ζητά να υπάρξει ανταπόκριση από τους κυνηγούς της περιοχής και όχι μόνο, οι οποίοι θα πρέπει να δώσουν στοιχεία για το χρόνο και τον τόπο της επίθεσης και να προσκομίσουν στο Σύλλογο ακόμα και φωτογραφικό υλικό από τα περιστατικά.

Στ. Ψωμιάδης: «Μάστιγα οι επιθέσεις…»
Μιλώντας χθες στον «Πρωινό Τύπο», ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας κ. Στέφανος Ψωμιάδης, επισημαίνει ότι «η καταγραφή αυτή γίνεται κυρίως και μόνο για κυνηγετικά σκυλιά, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουμε πολλά περιστατικά επιθέσεων από λύκους. Έχει καταντήσει μάστιγα σε ορισμένες περιοχές, αν όχι σε όλο το Νομό» ενώ δίνει βαρύτητα στην αύξηση του πληθυσμού του λύκου στην περιοχή: «Θεωρούμε ότι οι λύκοι είναι πολλοί, ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί σημαντικά και  πρέπει να δούμε τι γίνεται, τουλάχιστον στατιστικά για τη μελέτη που κάνει η Ομοσπονδία μας».
Να σημειώσουμε εδώ ότι, τα κυνηγετικά σκυλιά που θανατώνονται από λύκους ή αρκούδες, δεν τυχαίνουν καμιάς αποζημίωσης, καθώς δεν θεωρούνται παραγωγικά ζώα.
Η αύξηση του πληθυσμού
Σύμφωνα με τα όσα, ελάχιστα δυστυχώς, στοιχεία διατίθενται, η φαινόμενη αύξηση του πληθυσμού του λύκου την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα, συνδέεται πιθανότατα με την αύξηση του αγριόχοιρου. Και επειδή η τροφή από τον αγριόχοιρο δεν είναι αστείρευτη, στρέφεται στα ελαφοειδή και στα παραγωγικά ζώα, ακόμα και στους σκύλους.
Επίσημα περιστατικά καταγραφής 2011-2012
Σε μια καταγραφή που έχει γίνει το 2013 από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Δράμας στο πλαίσιο του Μέτρου «Προστασία, διαχείριση και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος» για το έργο «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και ευαισθητοποίηση του κοινού στη διασυνοριακή περιοχή Δράμας – Γκότσε Ντέλτσεφ – Save Nature», αναφέρονται ορισμένα στοιχεία.
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται για το 2011 και το 2012 κατά εποχή, με στοιχεία που προέρχονται από τον ΕΛΓΑ, είναι:
– Έτος 2011 – Καλοκαίρι 126 από λύκο (ζημιές 579) και 2 από αρκούδα (ζημιές 8). Τον χειμώνα 58 επιθέσεις από λύκο (ζημιές 3030) και 0 από αρκούδα.
– Έτος 2012 – Καλοκαίρι 77 επιθέσεις από λύκο (ζημιές 387) και 8 από αρκούδα (ζημιές 55). Τον χειμώνα 87 επιθέσεις από λύκο (ζημιές 356) και 0 από αρκούδα.
Από εκεί και πέρα δεν υπάρχουν άλλα επίσημα στοιχεία καταγραφής. Η ΚΟΜΑΘ, συνεχίζει τις προσπάθειες καταγραφής, χωρίς όμως αυτή τη στιγμή να έχουν ολοκληρωθεί τα στοιχεία που έχει καταγράψει.

Πάντως, σε μια επικοινωνία που είχε χθες ο «Πρωινός Τύπος» με τα κεντρικά γραφεία της ΚΟΜΑΘ στη Θεσσαλονίκη, τα μόνα στοιχεία που μπόρεσαν να μας δώσουν ήταν για το 2015 είχαμε συνολικά 26 περιστατικά από λύκο. Κύριες περιοχές είναι στο Λιβαδερό καθώς και στιες περιοχές του Κ. Νευροκοπίου και της Προσοτσάνης. Σ’ αυτά τα συγκεκριμένα περιστατικά, έχουμε επιθέσεις σε κυνηγετικά σκυλιά και έχουν καταγραφεί επίσημα από τους ιδιοκτήτες του, με φωτογραφίες και στοιχεία ονομάτων και τηλεφώνων.

proinos-typos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου