Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Επέτειος Σφαγής της Δράμας: Θα παραμείνει κλειστή η αγορά της Δράμας το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας ενημερώνει τα μέλη του και το καταναλωτικό κοινό ότι η αγορά της  Δράμας  το  Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018 θα παραμείνει κλειστή ως κατ’ έθιμον αργία.  (Επέτειος Σφαγής της Δράμας).




Ως εξέγερση και σφαγή της Δράμας ή γεγονότα της Δράμας αναφέρονται η εξέγερση των Ελλήνων ενάντια στην βουλγαρική κατοχή και τον επιχειρούμενο εκβουλγαρισμό και η σφαγή που ακολούθησε από τις δυνάμεις κατοχής.
Η εξέγερση ξέσπασε στις 28 Σεπτεμβρίου και διήρκεσε μέχρι τις 2 Οκτωβρίου, ενώ μέχρι τις 5 του ίδιου μήνα, οι βουλγαρικές δυνάμεις εκτόπισαν τους Έλληνες αντάρτες και πρόσφυγες από τους γειτονικούς ορεινούς όγκους.
Αποτέλεσε την πρώτη μαζική λαϊκή εξέγερση στον ελλαδικό χώρο αλλά και ένα από τα πρώτα (αναφέρεται και ως το πρώτο) σε ευρωπαϊκή κλίμακα κινήματα εναντίον του Άξονα.
Μετά την καταστολή του κινήματος ακολούθησαν μαζικά αντίποινα κυρίως στον νομό Δράμας από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής.
Σφαγές κατά Ελλήνων έλαβαν χώρα στην πόλη της Δράμας καθώς και στην ευρύτερη περιοχή όπως στο Δοξάτο, τη Χωριστή, την Αδριανή, την Προσοτσάνη, τα Κύργια κ.λπ., ενώ λίγοι ήταν οι οικισμοί που δεν μέτρησαν νεκρούς.

dramini.gr/wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου