Τέσσερις ομάδες προσανατολισμού, όσα και τα επιστημονικά
πεδία, σχολές ελεύθερης πρόσβασης, αλλαγές στις εξετάσεις για το
απολυτήριο,
... κατάργηση των Λατινικών και αντικατάστασή τους από την
Κοινωνιολογία, κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας, καθώς επίσης και
κατάθεση μηχανογραφικού πριν από την έναρξη της Γ’ λυκείου, είναι οι
βασικές βελτιώσεις στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση,
που ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.
Η πρόταση που σας παρουσιάζουμε διαμορφώθηκε με βάση την πρόταση του
ΙΕΠ, του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία που έγινε το 2015-16, των
σχετικών συζητήσεων της επιτροπής Μορφωτικων Υποθέσεων της Βουλής, με
εκπαιδευτικούς φορείς και εκπαιδευτικους και μετά από συστηματική μελέτη
των συστημάτων που ισχύουν σε άλλες χώρες» ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου,
ξεκινώντας την παρουσίαση του νέου σχεδίου.Επίσης, τόνισε ότι είναι βασικό να υπάρξει «σαφέστατη προοπτική και μία καλά προμελετημένη μεταβατική περίοδος» και επισήμανε ότι οι αλλαγές ήταν μέρος της συνολικής αναβάθμισης και αναμόρφωσης της εκπαίδευσης, που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια.
Υπενθυμίζεται, ότι οι αλλαγές θα ισχύσουν από το σχολικό έτος 2019-20, δηλαδή από τη «φουρνιά» των παιδιών που φέτος θα ξεκινήσουν να φοιτούν στη Β’ λυκείου.
Οι σπουδαιότερες αλλαγές που ανακοίνωσε ο κ. Γαβρόγλου είναι οι εξής:
- Καταργούνται τα Λατινικάαπό τις Πανελλήνιες και στη θέση τους μπαίνει το μάθημα της Κοινωνιολογίας.
- Καταργούνται οι συντελεστές βαρύτητας στα μαθήματα που εξετάζονται σε πανελλήνιο επίπεδο. Όλα τα μαθήματα θα έχουν την ίδια βαρύτητα.
- Ο τελικός βαθμός στις Πανελλήνιες θα διαμορφωθεί κατά 90% από τον μέσο όρο των βαθμών των μαθητών στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και κατά 10% από τον βαθμό του απολυτηρίου.
- Οι ομάδες προσανατολισμού γίνονται τέσσερις από τρεις, όσες και τα επιστημονικά πεδία. Η ομάδα προσανατολισμού Θετικών Επιστημών «σπάει» σε δύο ομάδες (Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας).
- Η κάθε ομάδα προσανατολισμού θα έχει τρία μαθήματα. Κάθε μάθημα προσανατολισμού θα διδάσκεται επί έξι ώρες. Οι Πανελλαδικές παραμένουν όπως είναι σήμερα, με τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο.
- Κάθε ομάδα προσανατολισμού θα περιλαμβάνει μόνο τα μαθήματα στα οποία οι υποψήφιοι θα εξεταστούν τόσο για το απολυτήριο όσο και για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
- Οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας εμπλουτίζονται, τα Θρησκευτικά μειώνονται σε 1 ώρα την εβδομάδα.
- Θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση σε πανεπιστημικά τμήματα, σε σχολές χαμηλής ζήτησης. Οι υποψήφιοι θα εισάγονται μόνο με τον βαθμό του απολυτηρίου. Τα νέα τμήματα, στα οποία ο αριθμός των αιτήσεων θα υπολείπεται των διαθεσίμων θέσεων, θα ονομάζονται Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης (ΤΕΠ). Τα υπόλοιπα τμήματα ονομάζονται Τμήματα Πρόσβασης μόνο με Πανελλαδικές Εξετάσεις (ΤΠΠΕ).
- Η κατάθεση του μηχανογραφικού θα γίνεται πριν από την έναρξη της Γ’ Λυκείου.
- Μειώνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα, από φέτος κιόλας, στην Α’ και στη Β’ Λυκείου.
- Στο ημερήσιο γενικό λύκειο τα τρία μαθήματα Γενικής Παιδείας θα είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (6 ώρες), τα Θρησκευτικά (1 ώρα) και η Φυσική Αγωγή (2 ώρες).
- Στο εσπερινό γενικό λύκειο προβλέπονται δύο μαθήματα Γενικής Παιδείας, Νεοελληνική Γλώσσα (6 ώρες) και Θρησκευτικά (1 ώρα).
- Για τις ενδοσχολικές εξετάσεις, όπως είπε ο κ. Γαβρόγλου, τα σχολεία θα χωριστούν σε ομάδες: ανά δήμο στις μεγάλες πόλεις και ανά νομό στην επαρχία. Τα θέματα σε κάθε εξεταζόμενο μάθημα θα προτείνονται από διδάσκοντες καθηγητές όλων των σχολείων που θα έχουν συγκροτηθεί σε ομάδα. Τα τελικά θέματα στα οποία θα εξετάζονται οι μαθητές θα προκύπτουν κατόπιν κλήρωσης ομάδας θεμάτων μέσα από μια μεγαλύτερη «δεξαμενή» θεμάτων.
- Θα ισχύσουν νέα προγράμματα σπουδών σε λύκειο, γυμνάσιο και πανεπιστήμιο.
- Οι ώρες διδασκαλίας στη Γ’ Λυκείου θα μειωθούν σε 29, όπως είπε ο κ. Γαβρόγλου.
- Θα υπάρχει μία ώρα την εβδομάδα για κάθε μάθημα των ομάδων προσανατολισμού (δηλαδή 3 ώρες) κατά την οποία ο κάθε καθηγητής θα δέχεται μαθητές για απορίες και βοήθεια, εντός σχολείου, όσον αφορά τα μαθήματα.
- Για το απολυτήριο, στους βαθμούς των δύο τετραμήνων δεν θα μετράει το μάθημα της Φυσικής Αγωγής. Οι μαθητές στα υπόλοιπα μαθήματα θα βαθμολογούνται όπως σήμερα, με διαγωνίσματα και εργασίες.
- Τα γραπτά των ενδοσχολικών εξετάσεων θα διορθώνονται από καθηγητές άλλων σχολείων, με καλυμμένο το όνομα του μαθητή, για να εξασφαλιστεί η αντικειμενικότητα της βαθμολόγησης. Στα ιδιωτικά σχολεία, θα υπάρξει επιτήρηση από καθηγητές άλλων σχολείων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου