Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Η Κύπρος ξεμπερδεύει με τα «σκουπίδια» και βγαίνει στις αγορές: Το δίδαγμα για την Ελλάδα

Ο Standard & Poor's αναβάθμισε την Παρασκευή τα κυπριακά ομόλογα, βγάζοντας τα από την κατηγορία «σκουπίδια» και αναβαθμίζοντάς τα στην κατηγορία «επενδύσιμα». 




Ο δρόμος πλέον, για την επιστροφή στις αγορές είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Τα διδάγματα για την ελληνική οικονομία.

H Κύπρος σχεδιάζει την επάνοδό της στις αγορές, με τις πλέον θετικές προοπτικές και έχοντας ως σύμμαχο τη «σφραγίδα» των πάντα αυστηρών διεθνών οίκων αξιολόγησης. Πρόκειται άλλωστε, για την πρώτη έκδοση ομολόγου, μετά από αρκετά χρόνια, η οποία θα φέρει την ταμπέλα «επενδυτές, αγοράστε χωρίς φόβο τα κυπριακά ομόλογα!».
Η Ελλάδα από την πλευρά της, εξακολουθεί να πελαγοδρομεί, αναζητώντας τον αναγκαίο βηματισμό μετά και την επίσημη έξοδο από το μνημόνιο. Ο χρόνος επιστροφής στις αγορές παραμένει άγνωστος, με την κυβέρνηση να τηρεί σιγήν ιχθύος.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, όπως αναφέρει το https://sputniknews.gr/ ότι οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Κύπρου κυμαίνονται στο 2%, ενώ οι αντίστοιχες αποδόσεις των ελληνικών υπερβαίνουν σταθερά το 4%.
Ποια είναι επομένως, τα διδάγματα που οφείλει να ακολουθήσει η Ελλάδα, προκειμένου οι επενδυτές να εμπιστευτούν εκ νέου την ελληνική οικονομία; Πώς το παράδειγμα της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει τον οδικό χάρτη για την ελληνική… Ιθάκη;
Επιστροφή στις αγορές… μετα βαΐων και κλάδων
Μετά από απουσία ορισμένων μηνών, η Κύπρος αποφασίζει να επιστρέψει στις αγορές, προχωρώντας στην έκδοση νέου ομολόγου και «δοκιμάζοντας» την αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας.
«Η Κύπρος είναι θέμα χρόνου να εξέλθει εκ νέου στις αγορές» τονίζει χαρακτηριστικά, o Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, επισημαίνοντας μάλιστα, ότι «αυτή η περίοδος φαίνεται να προσφέρεται για νέα έκδοση χρέους».
Η προσπάθεια της Λευκωσίας έχει όμως, και έναν απροσδόκητο «σύμμαχο», καθώς πλέον τα κυπριακά ομόλογα φέρουν την ταμπέλα «επενδύσιμα», με τη σφραγίδα του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's.
«Οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί εμπιστεύονται την κυπριακή οικονομική και την οικονομική πολιτική που αυτή ακολουθεί. Αυτό ακριβώς το μήνυμα στέλνει η αναβάθμιση του S&P» σχολιάζει, μιλώντας στο Sputnik, o καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μίνωας Κουκουριτάκης.
Θέλοντας να αξιοποιήσει το ευοίωνο κλίμα αλλά και να προλάβει τυχόν μεταπτώσεις στο διεθνές επενδυτικό περιβάλλον, το οικονομικό επιτελείο της Κύπρου προχωράει άμεσα την έκδοση ομολόγου, με στόχο την πλήρη κάλυψη των δανειοδοτικών αναγκών έως το τέλος του 2018.
Σύμφωνα με τον Έλληνα καθηγητή, είναι δεδομένο ότι το επιτόκιο στα κυπριακά ομόλογα θα μειωθεί το επόμενο διάστημα, καθώς το ρίσκο των επενδυτών τείνει προς αποκλιμάκωση.
«Αυτό, συνακόλουθα, οδηγεί σε χαμηλότερο κόστος δανεισμού τόσο για το δημόσιο, όσο και για τις κυπριακές τράπεζες» σπεύδει να προσθέσει.
Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Κύπρου κυμαίνεται αυτή την περίοδο στο επίπεδο του 2%, ενώ το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,3%. Αυτή τη στιγμή, μάλιστα, το κυπριακό χρέος λαμβάνει τις εξής αξιολογήσεις:
© AP Photo / Mark Lennihan
Lehman Brothers 10 χρόνια μετά: Το θέμα δεν είναι «αν» ξεσπάσει νέα κρίση, αλλά το «πότε»
— Standard & Poor's «BBB-»
— Moody's «Ba2»
— Fitch Ratings «ΒΒ+»
— DBRS «ΒΒ»
Μόλις πέντε χρόνια μετά το κυπριακό μνημόνιο και το «κούρεμα» στις τραπεζικές καταθέσεις, η Κύπρος έχει καταφέρει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, εξέλιξη η οποία προδιαγράφει ένα λαμπρότερο μέλλον, ως προς τη δημοσιονομική πορεία της χώρας.
Γιατί η Κύπρος και όχι η Ελλάδα;
Παρότι η Ελλάδα βγήκε τον Αύγουστο από την «εποχή» των μνημονίων, το κόστος δανεισμού παραμένει σε επίπεδα… απαγορευτικά για κάθε σκέψη επιστροφής στις αγορές.
Είναι ενδεικτικό ότι πριν από μερικές ημέρες, το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου υπερέβαινε το 4,6% ενώ ακόμη και σήμερα, βρίσκεται σταθερά άνω του 4%, με τα spreads να διατηρούνται άνω των 350 μονάδων βάσης.
Ποια είναι λοιπόν, η ειδοποιός διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου; Ποιο είναι το «δίδαγμα» που καλείται η Αθήνα να ακολουθήσει;
«Η Ελλάδα δεν έχει παρά να ακολουθήσει έναν παρόμοιο δρόμο» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Κουκουριτάκης. Ποιος είναι αυτός:
— χαμηλή φορολογία για προσέλκυση ξένων επενδύσεων
— μείωση μη-μισθολογικού κόστους, μαζί με εξάλειψη γραφειοκρατικών εμποδίων και καθυστερήσεων στην απονομή της δικαιοσύνης
— εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών, προκειμένου να απελευθερωθούν πόροι για εγχώριες επενδύσεις
— ταχύτατες ιδιωτικοποιήσεις
— πλήρες άνοιγμα των αγορών προϊόντος και ενδυνάμωση της επιτροπής ανταγωνισμού
— σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα της οικονομίας
CC0
Πώς η Ιταλία θα εκτροχιάσει τη μετα-μνημονιακή Ελλάδα: Tο... συνάχι που γίνεται πνευμονία
«Τα παραπάνω ακούγονται γενικά, αλλά αποτελούν μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να έχουν γίνει από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη» σπεύδει να επισημάνει.
Από την πλευρά του, ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, παρότι αναγνωρίζει ότι Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν δύο διαφορετικές περιπτώσεις, με διαφορετικά προβλήματα, θεωρεί ότι η Αθήνα μπορεί να αντλήσει αρκετά διδάγματα από το κυπριακό παράδειγμα.
«Σε μία κρίση, αξιοποιείς την ευκαιρία, όσο επώδυνη και σκληρά κι αν είναι, και κάνεις την απαιτούμενη προσαρμογή» επισημαίνει χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Sputnik. Άλλωστε, κατά τον ίδιο, «μία μακρά περίοδο ελλιπών μέτρων και ανεπαρκούς εφαρμογής βλάπτει την αξιοπιστία και επιμηκύνει τη χρονική διάρκεια των "σκληρών στιγμών"».
Μάλιστα, δεν παραλείπει να κάνει ειδική αναφορά στο α' εξάμηνο του 2015, το οποίο κατά τον ίδιο «στοίχισε» αρκετά στην Ελλάδα. «Αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι να μείνεις στον σωστό δρόμο, αντί να αποπειραθείς μία αναστροφή, τύπου Βαρουφάκη, η οποία οδήγησε την Ελλάδα δύο τουλάχιστον χρόνια πίσω» υπερτονίζει. 

sputniknews.gr
     seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου