Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Απίθανες πληροφορίες για τις γαλάζιες φάλαινες

Είναι ένας πραγματικός γίγαντας. Η γαλάζια φάλαινα είναι από τα πιο εντυπωσιακά ζώα του πλανήτη με στοιχεία που… 




...τρομάζουν ως προς το μέγεθος. Είναι το μεγαλύτερο ζώο που έχει υπάρξει στην ιστορία. Δυστυχώς η εκτεταμένη φαλαινοθηρία στο μεγαλύτερο διάστημα του προηγούμενου αιώνα απειλεί ακόμη και την ίδια την ύπαρξη του είδους. Ας δούμε όμως μερικές πραγματικά εντυπωσιακές πληροφορίες για τις φάλαινες.
Η γαλάζια φάλαινα φτάνει σε μήκος τα 30 μέτρα και ζυγίζει μέχρι 190 τόνους. Είναι το μεγαλύτερο ζώο που έχει υπάρξει ποτέ στον πλανήτη. Ο μεγαλύτερος γνωστός δεινόσαυρος (ο Αργεντινόσαυρος) ζύγιζε περίπου 90 τόνους, δηλαδή το μισό!
Οι γαλάζιες φάλαινες μπορούν να φθάσουν ταχύτητες 50 χλμ/ώρα για μικρά χρονικά διαστήματα. Συνήθως κινούνται με 20 χλμ/ώρα.
Το μωρό της γαλάζιας φάλαινας ζυγίζει 2,5 τόνους και είναι φυσικά το μεγαλύτερο από όλα τα ζώα. (ζυγίζει όσο ένας ελέφαντας)
Κατά τους πρώτους εφτά μήνες της ζωής του καταναλώνει 400 λίτρα γάλα την ημέρα και αυξάνει το βάρος του κατά 90 κιλά κάθε 24 ώρες!
Η γαλάζια φάλαινα έχει στο στόμα της περίπου 300 μπανέλες με μήκος περίπου 1 μέτρο η κάθε μια.
Μια ενήλικη γαλάζια φάλαινα μπορεί να φάει έως και 40 εκατομμύρια κριλ (μικρά καρκινοειδή) σε μια ημέρα, τα οποία ζυγίζουν περίπου 3.500 κιλά.
Μια ενήλικη γαλάζια φάλαινα χρειάζεται περίπου 1,5 εκατομμύρια θερμίδες την ημέρα!
Η γλώσσα μιας γαλάζιας φάλαινας ζυγίζει περίπου 2,7 τόνους!
Η καρδιά της ζυγίζει 600 κιλά και είναι η μεγαλύτερη γνωστή καρδιά στο ζωικό βασίλειο.
Ο μόνος φυσικός θηρευτής των φαλαινών είναι η όρκα (φάλαινα – δολοφόνος) η οποία όμως αντίθετα με ότι πιστεύουμε δεν είναι φάλαινα αλλά δελφίνι.

Ο συνολικός πληθυσμός της Γης εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 5.000 και 12.000 ατόμων. Στις αρχές του 20ου αιώνα ο πληθυσμός τους ήταν περίπου 300.000!

perierga.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου