Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Ελπιδοφόρα η παρουσία του "Χαμόγελου του Παιδιού" σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Λειτουργεί από πέρσι τον Ιούνιο με έδρα την Καβάλα και δράση σε όλες τους νομούς, όπως πληροφορεί τον "Χ" η ψυχολόγος Ματίνα Γαβριήλογλου




Ελπιδοφόρα είναι η παρουσία του Χαμόγελου του Παιδιού σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Πρόκειται για μία "συνεργασία" που ξεκίνησε πέρσι το καλοκαίρι, όταν επίσημα εγκαινιάστηκε το Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης (ΚΑΚΕ) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με έδρα την Καβάλα. Έκτοτε, το Κέντρο λειτουργεί και προσδοκά να αναπτύσσει δράσεις σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της ΠΑΜ-Θ, όπως μας λέει η ψυχολόγος Ματίνα Γαβριήλογλου.
Το Χαμόγελο του Παιδιού λειτουργεί σε στρατηγικά σημεία της χώρας Κέντρα Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης, ένα εκ των οποίων πλέον και στην ευρύτερη περιοχή μας. Βασικός στόχος των ΚΑΚΕ είναι να συντονίσουν τις δράσεις και υπηρεσίες που παρέχει το Χαμόγελο του Παιδιού σε επιχειρησιακό -και όχι μόνο- επίπεδο για κάθε παιδί θύμα κάθε μορφής βίας, κάθε παιδί με πρόβλημα υγείας, κάθε παιδί που εξαφανίζεται, κάθε παιδί που βρίσκεται ή απειλείται να βρεθεί σε συνθήκες φτώχειας.
Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης
Βασικό χαρακτηριστικό των ΚΑΚΕ είναι η λειτουργία τους καθημερινά, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο και για το γεγονός ότι όλα τα Κέντρα είναι διασυνδεδεμένα, ενημερώνει τον "Χ" η ψυχολόγος Ματίνα Γαβριήλογλου. "Έχουμε ένα νεοσύστατο Κέντρο με έδρα την Καβάλα, στόχος μας να βρισκόμαστε σε όλους τους νομούς της ΠΑΜ-Θ και να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας σε όλα τα επίπεδα", λέει, αναφερόμενη σε δράσεις πρόληψης και επέμβασης. Συμπληρώνει "το Χαμόγελο εδώ και 23 χρόνια παρέχει εντελώς δωρεάν τις υπηρεσίες του σε όλη την Ελλάδα, 24 ώρες καθημερινά, όλες τις ημέρες τον χρόνο, σε όλα τα παιδιά που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες μας, είναι θύματα κακοποίησης, παραμέλησης, εξαφάνισης, βίας, με προβλήματα υγείας κ.ά. Στο Χαμόγελο έχουμε αναπτύξει πάρα πολλές δράσεις πρόληψης και παρέμβασης, με στόχο να στηρίζουμε παιδιά που είναι σε κίνδυνο. Καθημερινά βρισκόμαστε σε διαφορετικά σχολεία και παρέχουμε υπηρεσίες πρόληψης και παρεμβαίνουμε αν κάποιο παιδί χρειάζεται την στήριξή μας. Είναι σημαντικό να προσπαθούμε διαρκώς να ευαισθητοποιούμε τον κόσμο".
Βασικά εργαλεία των ΚΑΚΕ χάρη στα οποία εξασφαλίζεται η άμεση ανταπόκριση σε κάθε αίτημα λαμβάνουν, είναι: Η Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056. Η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000. Η Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111. Τα οχήματα άμεσης κοινωνικής επέμβασης του Οργανισμού.
Οι κινητές Ιατρικές Μονάδες εντατικής θεραπείας για νεογνά και παιδιά (Ασθενοφόρα) του Οργανισμού. Η Κινητή Επιχειρησιακή Μονάδα εντοπισμού εξαφανισμένων Παιδιών του Οργανισμού. Η Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης Εξαφανισμένων Παιδιών "Θανάσης Μακρής". Οι υπηρεσίες που παρέχουν τα ΚΑΚΕ απορρέουν από τα παραπάνω και είναι η ουσιαστική υποστήριξη σε κάθε επίπεδο (κοινωνικά, ψυχολογικά, συμβουλευτικά, ιατρικά) για κάθε παιδί έχει ανάγκη στην Ελλάδα.

Εργαλείο η γραμμή 1056
Η ψυχολόγος κάνει ιδιαίτερη μνεία στην γραμμή 1056, στην οποία μπορεί να καλέσει "ο οποιοσδήποτε όλη μέρα εντελώς δωρεάν, αν έχει υποψία περιστατικού κακοποίησης".

Διαπιστώνει από την δική της εμπειρία πως "καλούν συστηματικά παρά πολλοί στην γραμμή, δέχονται κατευθύνσεις από εμάς και λαμβάνουν συμβουλευτική υποστήριξη ή γίνονται αναφορές ακόμη και ανώνυμα για περιπτώσεις παιδιών που είναι σε κίνδυνο. 
Καλούν επίσης πολλοί εκπαιδευτικοί που χρειάζονται την στήριξή μας για περιπτώσεις παιδιών που αντιμετωπίζουν στο σχολικό περιβάλλον". 

Το σημαντικότερο, πάντως, κατά την κα Γαβριήλογλου είναι πως "καλούν και παιδιά όλων των ηλικιών".




xronos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου