Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Η Θρησκεία είναι συνυφασμένη με το ελληνικό στοιχείο.

Μια εύκολη απάντηση στο ρητορικό ερώτημα: αν πρέπει η Ελλάδα να κρατήσει το Χ.Ο. στην επίσημη θρησκεία (το επανέφερε ο κ. Φίλης), 



...είναι ΝΑΙ, γιατί όπως λένε οι υπερασπιστές του είναι συνυφασμένη η πίστη με τον Ελληνισμό και δεν έχουν λάθος.
Από την άλλη, μια πιο φιλανθρωπιστική άποψη, με τις ρίζες της στον Επίκουρο, Αίσωπο, Δημόκριτο, Πρωταγόρα, για ελευθερία του ατόμου και τον τρόπο συμπεριφοράς στον πλησίον, λέει ΟΧΙ.

Και οι δυο απόψεις έχουν από 50% δίκιο ή αν θέλετε 50% άδικο!

Πρώτον: Ότι ο Χριστιανισμός και η Ορθοδοξία δεν σημαίνουν από μόνα τους το alter ego του Ελληνισμού. Γιατί απλά στην μακρόβια πορεία της ελληνικής φυλής υπήρξαν κι άλλες Θρησκείες, που κράτησαν δεμένη τη φυλή, στις διάφορες ορδές μέσα στους αιώνες.

Δεύτερον: Όσοι αφομοιώνονταν και γίνονταν Έλληνες Πολίτες (Πάρθοι, Σκύθες, Φρύγες, Πέρσες, Ετρούσκοι, Σλάβοι κλπ), ασπάζονταν την εκάστοτε επικρατούσα Θρησκεία, που ήταν ενιαία σ’ όλη την Επικράτεια, από την Σικελία μέχρι την Καππαδοκία και από το Ιάσιο μέχρι την Κρήτη!

Τρίτον: Τέτοιες μεγάλες εισβολές, που αφομοιώθηκαν δέχτηκαν κι άλλοι Λαοί, όπως οι Αιγύπτιοι.

Τα παραπάνω εύκολα νομίζω πως οδηγούν στο συμπέρασμα πως, Λαοί με τόσο βαθιές ρίζες δεν έχουν ανάγκη να φοβούνται τις σημαντικές επιδράσεις.
Δεν έχει σημασία το είδος της Θρησκείας, αλλά αυτή η ίδια η Θρησκεία που δένει το Λαό και τον συσπειρώνει σε κάθε πρόκληση ή σύννεφα κινδύνου.

Με λίγα λόγια ό,τι έχει προσφέρει ο Χριστιανισμός στον ελληνικό Λαό, το έχει προσφέρει και το Δωδεκάθεο (αν και υπερτερεί σε φιλόσοφους και δασκάλους) και πριν από αυτόν ο Ειδωλολατρισμός.

Άρα στο ερώτημα Επίσημη Θρησκεία ο Χριστιανισμός ή ανεξιθρησκία, η απάντηση είναι ό,τι δένει πιο πολύ το Λαό, άσχετα αν αυτό είναι τύποις το σωστό, φτάνει που είναι χρήσιμο. 
Λοιπόν Ορθοδοξία μια και υπερτερεί τρελά σε ποσοστά!

            Βασίλης Α. Βαφιάδης
             Σέρρες, 23.11.2018

              vafvas@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου