Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Ρηγµένοι οι παραγωγοί στη µοιρασιά της αξίας στην εφοδιαστική αλυσίδα

Τη μερίδα του λέοντος από την προστιθέμενη αξία που δημιουργείται στην αγροδιατροφική εφοδιαστική αλυσίδα καρπώνονται οι αλυσίδες του λιανεμπορίου, 




... ενώ οι ίδιες απολαμβάνουν περισσότερο από το μισό της τελικής τιμής των προϊόντων. Αυτό σημειώνουν οι κορυφαίες οργανώσεις αγροτών και συνεταιρισμών της ΕΕ, Copa και Cogeca, στο πλαίσιο του διαλόγου για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και τη νομοθετική πρόταση της Κομισιόν για την αντιμετώπισή τους.

Όπως σημειώνουν, το μερίδιο της προστιθέμενης αξίας που αναλογεί στον αγρότη στο σύνολο της διατροφικής αλυσίδας ανέρχεται σε 25%, άλλο τόσο αναλογεί στη μεταποίηση, ενώ 50% καρπώνεται το λιανεμπόριο και οι υπηρεσίες διατροφής (ενημερωτικό δελτίο Κομισιόν, DG AGRI 2017).
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι τομείς της μεταποίησης και του λιανεμπορίου έχουν επεκτείνει τη συνολική προστιθέμενη αξία τους στο σύνολο της αλυσίδας, ακολουθώντας την αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση για έτοιμα προϊόντα (convenience products).
Την ίδια στιγμή, η προστιθέμενη αξία για τον αγροτικό τομέα έχει μειωθεί από το 2014 και μετά, και κατά 4% το 2016).
Επιπλέον, πρόσφατη μελέτη (Oxfam: Ripe for Change, 2018) σκιαγράφησε την ανισότητα στην εφοδιαστική αλυσίδα με παραδείγματα, μεταξύ άλλων, από το Ην. Βασίλειο, την Ολλανδία και τη Γερμανία. Όπως προέκυψε από τη λεπτομερή ανάλυση της τελικής τιμής καταναλωτή στο Ην. Βασίλειο, το 52,8% απολαμβάνουν τα σούπερ μάρκετ, το 38,5% πηγαίνει στους εμπόρους και στους μεταποιητές και μόνο ένα 5,7% της τιμής αναλογεί στους μικρής κλίμακας αγρότες.
Το τελευταίο 5% της τιμής αναλογεί στα κόστη εισροών.
 Ακόμη, σύμφωνα με την FranceAgriMer, από τα 100 ευρώ της εθνικής κατανάλωσης για τρόφιμα, το μερίδιο των αγροτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των αλιευμάτων και προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας, είναι μόλις 15 ευρώ…
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

ΠΗΓΗ verrosike.gr
    serrespost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου