Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Με κλείσιμο απειλούνται δημοτικοί παιδικοί σταθμοί

Με κλείσιμο απειλούνται δημοτικοί, βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί της χώρας εάν ...


...δεν δοθεί παράταση στην προθεσμία που έχει θέσει η κυβέρνηση για την έκδοση άδειας λειτουργίας.
Το θέμα φέρνει στη Βουλή ο κ. Μιχάλης Τζελέπης υποστηρίζοντας ότι τα χρονικά περιθώρια που δίνοντας στους δήμους και τα νομικά πρόσωπα είναι στενά. Ο ίδιος ο Σερραίος βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προτείνει να δοθεί παράταση μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019.
Στην ερώτηση του ο κ. Τζελέπης επισημαίνει:          
 «Σε πρόσφατη συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, μεγάλη δυσφορία και έντονη αγανάκτηση εκδηλώθηκε από το σύνολο των Δημάρχων της χώρας ως προς την υπ’ αριθμ. Α.Π. 31630/28.6.2018 πρόσκληση του Υπουργείου Εσωτερικών, σχετικά με την προσαρμογή των λειτουργούντων δημοτικών βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών της χώρας σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ99/2017. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το καθορισθέν θεσμικό πλαίσιο, οι Δήμοι της χώρας και τα Νομικά Πρόσωπα αυτών οφείλουν να υποβάλλουν πρόταση για την λειτουργία των δημοτικών βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών με συνολικό προϋπολογισμό 95.000.000,00 ευρώ και καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 31η Δεκεμβρίου 2018. Επιπροσθέτως, το άρθρο 6 παρ. 1 του Προεδρικού Διατάγματος 99/2017 ορίζει τα δικαιολογητικά για την άδεια λειτουργίας των δημοτικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών: (Στους ήδη λειτουργούντες Παιδικούς, Βρεφικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς των δήμων και των νομικών προσώπων αυτών, για τους οποίους θέση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας επείχε η συστατική πράξη του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή ο οργανισμός εσωτερικής υπηρεσίας του δήμου, χορηγείται άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, μετά από διενέργεια αυτοψίας και σύνταξη τεχνικής έκθεσης από διπλωματούχο Πολιτικό Μηχανικό ως προς την επικινδυνότητα του κτιρίου και την καταλληλότητα της χρήσης, και εφόσον, έως την 31-12-2018  β. διαθέτουν οικοδομική άδεια ή άλλο πιστοποιητικό ή βεβαίωση νομιμοποίησης του κτιρίου,  γ. διαθέτουν μισθωτήριο συμβόλαιο σε περίπτωση ενοικίασης του κτιρίου ή απόφαση παραχώρησης των χώρων σε περίπτωση παραχώρησης ή παραχωρητήριο, δ. ελεγχθούν και προσαρμοστούν ανάλογα στις διατάξεις των στοιχείων Γ2 και Δ του άρθρου 4,  ε. περιφραχθούν οι χώροι κάτω από οικοδομικές προεξοχές ύψους κάτω των 2,20 μ.,  στ. ελεγχθεί η ασφάλεια του εξοπλισμού υπαίθριων χώρων,  ζ. προσαρμοστεί ο αριθμός των φιλοξενούμενων παιδιών στη δυναμικότητα των υπαρχόντων κτιρίων). Μεταξύ άλλων, στην παράγραφο 1 του άρθρου 6 ορίζεται ότι εάν το κτίριο είναι κατάλληλο για χρήση, εκδίδεται άδεια λειτουργίας έως τις 31.12.2018».
Όπως υποστηρίζει ο κ. Τζελέπης «αν λάβουμε υπόψη  ότι σε πολλούς Δήμους της χώρας συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις και τα κτίρια είναι κατάλληλα για χρήση και αν αναλογιστούμε επίσης πολύ σοβαρά τη σημερινή, δεινή, οικονομική συγκυρία, όπως επίσης και το ιδιαίτερα ασφυκτικό χρονικό περιθώριο που δίνεται στους Δήμους και τα Νομικά Πρόσωπα αυτών για να τρέξουν τις διαδικασίες» ζητάει από τον αρμόδιο Υπουργό να παρατείνει την προθεσμία για την διενέργεια των τεχνικών ελέγχων και συνακόλουθα για την έκδοση της νέας άδειας λειτουργίας αντί της 31.12.2018 σε 31.12.2019, δίνοντας την δυνατότητα στους Δήμους και τα Νομικά πρόσωπα αυτών να προβούν στους απαιτούμενους τεχνικούς ελέγχους με μία χρονική ευελιξία και όχι με βάση τα σημερινά, ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, διαφορετικά πολλοί βρεφονηπιακοί σταθμοί θα αναγκαστούν να κλείσουν με ότι αυτό συνεπάγεται για τα παιδιά και τους γονείς. Επιπροσθέτως, ο Βουλευτής αιτείται να ενημερωθεί εάν σκοπεύει ο Υπουργός να παρατείνει την ημερομηνία υποβολής, δίνοντας ένα μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο στους Δήμους και τα Νομικά Πρόσωπα αυτών να ανταποκριθούν στις χρονοβόρες διαδικασίες και την γραφειοκρατία που απαιτείται για την υποβολή των δικαιολογητικών, π.χ. μελέτη σκοπιμότητας. Τέλος, ο κ. Τζελέπης ρωτά εάν σκοπεύει ο Υπουργός να αυξήσει το ποσό της επιχορήγησης ανά Δήμο και ανά περίσταση, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και την εκάστοτε οικονομική συνθήκη ανά Δήμο και ανά περίσταση.

 eproodos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου