Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Chang’e-4: Βλάστησε σπόρος βαμβακιού στη Σελήνη ! (video+φωτο)

Μετά την προσεδάφισή της στη ‘σκοτεινή’ πλευρά του φεγγαριού, η κινεζική αποστολή Chang’e-4 ξεκίνησε το πρώτο πείραμα μίνι βιόσφαιρας στη Σελήνη.




Ένας από τους σπόρους βαμβακιού που μεταφέρθηκαν στο φεγγάρι από την κινεζική αποστολή βλάστησε και είναι ο πρώτος σπόρος φυτού που αναπτύσσεται στη Σελήνη, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες που διενεργούν το πείραμα της μίνι βιόσφαιρας.


Σπόροι φυτών

Η αποστολή Chang’e-4 μετέφερε σπόρους από βαμβάκι, πατάτες και άλλα φυτά, προκειμένου να δημιουργήσει μια απλή μίνι βιόσφαιρα, σύμφωνα με την ομάδα, της οποίας επικεφαλής είναι επιστήμονες από το πανεπιστημίου Τσονγκίνγκ στη νοτιοδυτική Κίνα.

28 κινεζικά πανεπιστήμια

Το πείραμα «σεληνιακή μίνι βιόσφαιρα» σχεδιάστηκε από 28 κινεζικά πανεπιστήμια, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Chongqing της νοτιοδυτικής Κίνας, όπως ανακοινώθηκε σε συνέδριο για την επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία του δήμου του Τσονγκκίνγκ.

Το κυλινδρικό μεταλλικό δοχείο, κατασκευασμένο από ειδικά κράματα αλουμινίου, έχει ύψος 18 εκατοστών, διάμετρο 16 εκατοστών, καθαρό όγκο 0,8 λίτρων και βάρος 3 κιλών. Το δοχείο περιέχει επίσης νερό, ένα θρεπτικό διάλυμα, αέρα και εξοπλισμό, όπως μια μικρή κάμερα και σύστημα μετάδοσης δεδομένων.
H διαδικασία απαθανατίζεται από τον φωτογραφικό φακό και η εικόνα μεταδίδεται στη Γη.

Καλλιέργεια φυτών στο διάστημα


Αν και αστροναύτες έχουν ήδη καλλιεργήσει φυτά στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώ ρύζι και αραβίδοψη καλλιεργήθηκαν στο κινεζικό διαστημικό εργαστήριο Tiangong-2, τα πειράματα αυτά διεξήχθησαν σε χαμηλή γήινη τροχιά, σε ύψος περίπου 400 χιλιομέτρων.


Το περιβάλλον στη Σελήνη, 380.000 χιλιόμετρα από τη Γη, είναι πιο σύνθετο.

Ο Λιου Χανλόνγκ, επικεφαλής του πειράματος και αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Chongqing, δήλωσε ότι καθώς στη Σελήνη δεν υπάρχει ατμόσφαιρα, η θερμοκρασία της κυμαίνεται από τους μείον 100 βαθμούς Κελσίου τουλάχιστον έως και επίπεδα άνω των 100 βαθμών Κελσίου.
«Πρέπει να διατηρουμε τη θερμοκρασία στη ‘μίνι βιόσφαιρα’ σε ένα εύρος από 1 έως 30 βαθμούς και να ελέγχουμε σωστά την υγρασία και τα θρεπτικά συστατικά. Χρησιμοποιουμε έναν σωλήνα για να κατευθύνουμε το φυσικό φως στην επιφάνεια της Σελήνη προς το μεταλλικό δοχείο προκειμένου να αναπτυχθούν τα φυτά»,

δήλωσε ο Σιε Γκενγκσίν, επικεφαλής σχεδιαστής του πειράματος.
«Θέλουμε να μελετήσουμε την αναπνοή των σπόρων και τη φωτοσύνθεση στη Σελήνη», δήλωσε ο Λιου.

Γιατί επιλέγησαν τα συγκεκριμένα φυτά

«Γιατί διαλέξαμε την πατάτα και την αραβίδοψη; Διότι η περίοδος ανάπτυξης της αραβίδοψης είναι σύντομη και είναι εύκολη για παρατήρηση ενώ η πατάτα μπορεί να γίνει μια σημαντική πηγή τροφής για τους μελλοντικούς ταξιδιώτες του διαστήματος», δήλωσε ο Λιου.
«Το πείραμά μας μπορεί να βοηθήσει στη απόκτηση γνώσεων για την δημιουργία μιας βάσης στο Φεγγάρι και τη μακροχρόνια διαμονή στη Σελήνη».

Συμμετοχή απλών πολιτών και διαγωνισμός για το πείραμα

Απλοί πολίτες, ιδιαίτερα οι νέοι, κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην αποστολή Chang’e-4. Η Εθνική Διαστημική Διοίκηση της Κίνας (CNSA) ξεκίνησε ένα διαγωνισμό μεταξύ φοιτητών σε ολόκληρη την Κίνα το 2016, συγκεντρώνοντας ιδέες αναφορικά με το τι θα ταξιδέψει στο διάστημα.

Το πείραμα «σεληνιακή μίνι βιόσφαιρα» επιλέχθηκε μεταξύ 200 και πλέον προτάσεων, σύμφωνα με την CNSA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου