Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Οι αερομαχίες με ΗΠΑ φέρνουν δασμούς σε κρασί, γαλακτοκομικά ΕΕ

Το κρασί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χώρα προέλευσης ευρωπαϊκό κράτος-μέλος ετοιμάζονται να χτυπήσουν οι ΗΠΑ, 




...με δασμούς που έρχονται ως αντίποινα στις ευρωπαϊκές ενισχύσεις στην Airbus, για τις οποίες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), αποφάνθηκε πως προκάλεσαν δυσμενείς επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία.                
Ειδικότερα, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση αργά το απόγευμα της Δευτέρας, εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου Εμπορείου (USTR), ανακοίνωσε μια λίστα ευρωπαϊκών προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν δασμοί 11 δις δολαρίων που θα περιλαμβάνει από αεροσκάφη και εξαρτήματα μέχρι γαλακτοκομικά προϊόντα και κρασί. Η πλήρης λίστα θα ανακοινωθεί μόλις εμπειρογνώμονας του ΠΟΕ αξιολογήσει τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ περί άδικων επιδοτήσεων στην Airbus, κάτι που αναμένεται, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters να ολοκληρωθεί αυτό το καλοκαίρι.
Η κόντρα ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ τραβάει πάνω από δέκα χρόνια, με παράλληλες υποθέσεις να φτάνουν στα κεντρικά του ΠΟΕ σχετικά με κατηγορίες παράνομης ενίσχυσης των δυο γιγάντων του αέρα, της Boeing και της Airbus. Άλλωστε και οι δυο πλευρές έχουν πιαστεί στα πράσα να πληρώνουν δις δολαρίων σε ενισχύσεις, προκειμένου να πάρουν το προβάδισμα στην παγκόσμια αγορά τζετ.
Η κίνηση πάντως του USTR σηματοδοτεί τη κλιμάκωση της έντασης καθώς οι ΗΠΑ αναζητούν εναγωνίως τρόπο ώστε να χτυπήσουν με ακριβούς δασμούς μια σειρά από ευρωπαϊκά προϊόντα. Μάλιστα οι ΗΠΑ για να τονίσουν την θέση τους ισχυρίζονται πως οι ΕΕ όχι μόνο διατήρησε τις επιδοτήσεις στην Airbus, αλλά δρομολόγησε και νέες.
«Απώτερος στόχος μας είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία με την ΕΕ για τον τερματισμό όλων των επιδοτήσεων που είναι ασυμβίβαστες με τον ΠΟΕ στις εταιρείες των μεγάλων πολιτικών αεροσκαφών. Μόλις η ΕΕ σταματήσει αυτές τις επιζήμιες επιδοτήσεις, θα άρουμε και εμείς από την πλευρά μας τους δασμούς που επιβάλλονται ως απάντηση στην κατάσταση αυτή», δήλωσε ο Robert Lighthizer.
Σημειώνεται πως ο ΠΟΕ δεσμεύτηκε πέρυσι ότι θα αξιολογήσει το αίτημα των ΗΠΑ να χτυπήσουν με κυρώσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ευρωπαϊκά προϊόντα, με τις ΗΠΑ να έχουν υπολογίσει την αξία αυτών των επιδοτήσεων της ΕΕ σε εμπόριο 11,2 δις δολαρίων. Βέβαια η ΕΕ αμφισβήτησε την εκτίμηση αυτή.
Το USTR δήλωσε ότι θα ανακοινώσει έναν τελικό κατάλογο προϊόντων, αφού ένας διαιτητής του ΠΟΕ αξιολογεί τις αξιώσεις. Το αποτέλεσμα αναμένεται αυτό το καλοκαίρι, ανέφερε η δήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου